PISjournalPosljednjih sedmica pojavili su se izvještaji u medijima tome da Saudijska Arabija i Izrael uz posredovanje SAD-a planiraju do kraja marta naredne godina dovršiti projekat normalizacije odnosa, poznatijeg kao Abrahamski sporazum. normalizacija

Međutim, čini se da saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije ni entuzijastičan povodom toga niti se otvoreno protivi tom sporazumu.Saudijska Arabija trenutno igra igru između dvije vatre.Sarađuju sa Izraelcima,to je poznato ali također podržavaju i Palestince,što opet s druge strane ne odgovara Tel Avivu.

Dajući zeleno svjetlo Izraelcima, Rijad istovremeno razmatra palestinske interese i implementaciju inicijative dvije države koju su arapske zemlje predstavile 2002. godine i predlaže osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom.

Saudijski lideri su više puta govorili da ako ne bude rješenja o dvije države, neće biti ni normalizacije. Pokazujući predanost svom dvodecenijskom planu, arapsko kraljevstvo imenovalo je svog prvog ambasadora u Palestini prošlog mjeseca, što je izazvalo bijes Izraelaca.

Ovo nije bio jedini antiizraelski korak Saudijske Arabije na njenom propalestinski putu,naime, Rijad je odugovlačio sa izdavanjem viza izraelskom ministru vanjskih poslova Eli Cohenu i ministru obrazovanja Yoavu Kischu za konferenciju UNESCO-a, što je konačno dovelo do otkazivanja posjete.

S druge strane, Saudijska Arabija je dočekala lidere Hamasa u Džedi i sa tog sastanka uputili su upozorenje izraelskom režimu da se ne upuštaju u vojne avanture na Zapadnoj obali. Susret članova Hamasa i saudijskih zvaničnika bio je trn u očima čelnicima Tel Aviva.

Pozitivni signali Izraelcima

Saudijci su, također, poslali pozitivne signale Izraelcima, rekavši Tel Avivu da pored svog odnosa prema Palestini, kraljevstvo razmišlja o izgradnji odnosa sa Izraelom. Saudijska Arabija je godinama podržavala palestinski cilj i izbjegavala je zvanične kontakte i interakcije s Izraelcima, ali je eksplicitno odobrila Abrahamski sporazum između izraelskog režima i arapskih država pod vodstvom UAE.

Iako je bilo mnogo izvještaja o tajnim sastancima između izraelskih i saudijskih zvaničnika, prvi korak koji se može smatrati praktičnim prema normalizaciji bila je dozvola izraelskim avionima da lete u saudijskom vazdušnom prostoru radi kraćih letova prema istočnoj Aziji. Prvi izraelski avion sletio je na aerodrom Kralj Khaled u novembru 2021. godine, što je otvorilo vrata izgradnji odnosa. U septembru prošle godine, izraelski avion u kojem su bili izraelski biznismeni sletio je u Rijad i tom prilikom potpisani su ugovori sa Saudijcima, posebno o megagradu Neomu.Neom je inače vizija Mohammeda bin Salmana koji bi trebao biti grad budućnosti.

S druge strane, u isto vrijeme kada izraelskim ministrima nisu izdate vize za putovanje u Rijad, proteklih dana poslovna delegacija izraelskog režima koja se sastojala od 12 članova  učestvovala je na sastanku o sajber sigurnosti u Damamu, u Saudijskoj Arabiji.

Također, novinska web stranica i24 objavila je u petak da je prošlog maja izraelska istraživačica Nirit Ofir pozvana da predaje na konferenciji o “Sigurnosti na Bliskom istoku” koja je održana u Rijadu. Neki izvori kažu da je ona čak i predsjedavala konferencijom, što je saudijski potez koji su Izraelci protumačili kao uvod u izgradnju odnosa između dvije strane.

S druge strane, Wall Street Journal je nedavno u izvještaju tvrdio da Saudijska Arabija ozbiljno pokušava da otkloni prepreke uspostavljanju diplomatskih odnosa s izraelskim režimom, a u vezi s tim upućeni saudijski i palestinski izvori navode da je bin Salman obećao da će Rijad nastaviti svoju finansijsku podršku palestinskim vlastima, pod uslovom da predsjednik Mahmoud Abbas kontroliše sigurnosnu situaciju na tom prostoru,kako izraelske vlasti ne bi imale problema.

Kakvi su stvarni izgledi za normalizaciju odnosa?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu broji sekunde za normalizaciju sa Rijadom jer smatra da bi time okončao arapsko-izraelski spor,i što je još važnije,izolovao bi Iran.Međutim,bin Salman ne žuri prema tom cilju.Svakako,poslovno koketiranje sa izraelskim biznismenima je bitno ali samo u cilju ostvarenja njegovih vizija prema kojima bi on,princ Mohammed bin Salman odveo Saudijsku Arabiju u budućnost.Ali Saudijska Arabija je itekako svjesna razmjera averzije arapskog javnog mnijenja prema normalizaciji i ne želi se pridružiti ovom rizičnom projektu.

Formiranje nezavisne palestinske države prvi je zahtjev Saudijaca, koji još nije ugledao svjetlo dana nakon tri decenije sporazuma iz Osla, a sam Netanyahu je prošlog mjeseca jasno dao do znanja da neće dozvoliti Palestincima da imaju svoju državu, i možda je zato savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan nedavno rekao da je dug put do mira između Tel Aviva i Rijada. normalizacija normalizacija normalizacija 

Osim Palestine, Saudijci su stvorili nove uslove za uspostavu normalizacije koji uključuju obogaćivanje uranija na njihovom tlu i uspostavljanje sigurnosne koalicije sa Washingtonom. Ali Izraelci su protiv toga da Saudijska Arabija postane nuklearna država. Prošle sedmice je Netanyahu na Kipru rekao da “izraelska sigurnost neće biti žrtvovana” za dogovor s Rijadom.

Spremajući se da se popne na tron, bin Salman dobro razumije tok regionalnih i međunarodnih zbivanja, a prema američkim i izraelskim analitičarima, saudijski prijestolonasljednik pokušava kupiti vrijeme za uspostavljanje odnosa s Tel Avivom postavljanjem novih uslova dok ne donese konačnu odluku uzimajući u obzir dešavanja u regionu.

Osim protivljenja Izraela saudijskim uslovima i mogućeg kupovanja vremena od strane Saudijaca, važno pitanje koje u sadašnjim okolnostima djeluje kao opstruktivni faktor u izraelsko-saudijskim odnosima je prisustvo ekstremista u izraelskom kabinetu čiji potezi izazivaju bijes muslimanskog svijeta.

Dokazi pokazuju da Saudijska Arabija ne žuri s normalizacijom jer je itekako svjesna rizika. Zapravo, saudijski vladari znaju da popuštanje pred normalizacijom znači zabijanje noža u leđa Palestincima u trenutku kada su izraelski radikali zatvorili sva vrata formiranju nezavisne palestinske države i nastoje da uklone Palestince sa lica zemlje.

Nadalje, Saudijska Arabija se identificira kao lideri arapskog svijeta i najveći pristalica palestinske nacije, a mir sa okupatorima može poremetiti bin Salmanovu ambiciju da vodi regiju.

S obzirom na sve ovo, normalizacija nije ni daleko ni blizu, ali ono što je sigurno je da je ovaj projekat ozbiljno na dnevnom redu administracije predsjednika Joea Bidena, a stručnjaci predviđaju da će Bidenov tim vršiti jak pritisak na Saudijce. Međutim,saudijska strana je u toj poziciji da može izdržati pritisak jer,na kraju krajeva,nafta,koja je krv u venama američke mašinerije,nalazi se u Saudijskoj Arabiji a ne u Washingtonu.

Ekskluzivno PISjournal