Jemen je pobijedio;Saudijska Arabija i SAD nisu u poziciji da diktiraju uslove pobjednicima- Foreign policy kaže kako je popularni jemenski pokret Ensarullah pobijedio u ratu sa Saudijskom Arabijom kojeg su sponzorisali SAD,naglašavajući da gubitnici nisu nikako u poziciji da diktiraju uslove pobjednicima.

U članku, Annelle Sheline je analizirala situaciju u Jemenu gdje je vojska i Popularni Komitet pobijedili saudijske agresore i natjerali Rijad i saveznike da kleknu.

Navedeno je da je saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Selman pokrenuo ofanzivu računajući da će to biti “lahka i brza pobjeda”.

“Umjesto toga,postalo je javni debakl jer Saudijska Arabija ne samo da nije brutalno terorizirala očajnu i osiromašenu populaciju već se pokazala nesposobnom da porazi pobunjenike u “dronjcima” uprkos milijardama dolara američke pomoći.Nedavna saudijska volja za pregovorima pokazuje njihovu slabost,”dodano je.

Saudijci su predložili primirje a uvjeti koje predlaže američki izaslanik za Jemen Tim Lenderking su teški za Ensarullah.

“SAD i Saudijska Arabija tvrde da žele mir nije baš sasvim iskreno jer planovi koji su ponuđeni Hutijima bi mogli da ih ohrabre da se nastave boriti.”

“Da bi se rat završio,pobjednici diktiraju uslove gubitnicima.Nametanje maksimalnih zahtjeva pobjednicima je uzaludno.Jednostavno će se nastaviti boriti.”

Saudijska Arabija je pokrenula razarujuću agresiju na svog južnog susjeda u martu 2015.godine u saradnji sa velikim brojem savezničkih država i sa naoružanjem i logističkom podrškom od strane SAD-a i nekih drugih država Zapada.

Cilj toga je bio povratiti na vlast režim koji je bio saudijska marioneta i da se sruši popularni Ensarullah koji je preuzeo ulogu izvršavanja državnih poslova u odsutnosti efikasne vlade u Jemenu.

Ofanziva nije ostvarila svoje ciljeve ali je gurnula Jemen na ivicu propasti,odnijela desetine hiljada života i uništila infrastrukturu ionako siromašne države.

Foreign Policy izjavljuje da je Rezolucija Sigurnosnog Vijeća UN-a br.2216 koja je proslijeđena u aprilu 2015.godine korištena kao obrazac za sve međunarodne pregovore za Jemen.

“Rezolucija 2216 ima nerealne zahtjeve.

Produžava sukobe i sprječava uspješne pregovore”dodano je,naglašavajući da dokument ometa napredak dozvoljavajući Saudijcima da opravdaju svoje postupke dok odvraća Ensarullah od pregovora.

Članak je apelovao na Džo Bajdena za novu rezoluciju UN-a za Jemen koja bi uključivala povlačenje svih stranih oružanih snaga iz Jemena,uključujući nelegitimnpo prisutne vojne snage Saudijske Arabije u pokrajini Mahrah kao i prisustvo UAE na otocima Majun i Sokotra,koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Ako se i dalje bude koristila Rezolucija 2216 kao temelj za međunarodne pregovore to će biti pokazatelj da postoji volja za nastavkom sukoba.

U međuvremenu Svjetski program za hranu procjenjuje da će 400.000 jemenske djece ispod 5 godina umrijeti od gladi u ovoj godini,otprilike 1 dijete svakih 80 sekundi.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime