Šef vrhovnog političkog vijeća Jemena oštro je kritikovao svjetsku zajednicu zbog toga što je ostala usko vezana za zločine koje su terorističke skupine ISIL i Al-Kaida počinile protiv Jemenaca uz potporu agresorske saudijske koalicije.

U poruci koja je u utorak obilježila Kurban-bajram (praznik žrtve), Mahdi al-Mashat prozvao je UN i cijelu globalnu zajednicu zbog odbijanja da se izjasni protiv “zločinačkih radnji” ISIL-a i al-Kaide u Jemenu, koji se, rekao je, odvijaju uz podršku Rijada i njegovih savezničkih osvajača.

Mashat je pozvao svjetsko tijelo da rekalibrira svoj stav o dugotrajnom ratu u Jemenu i da okonča politiku dvostrukih standarda u ratom razorenoj zemlji.Također je oštro kritizirao globalnu zajednicu jer nije osudila nedavno pogubljenje dvojice jemenskih zarobljenika od strane ISIL-a, optužujući je da “ignoriše volju i prava jemenskog naroda”. 

Saudijski plaćenici al-Kaide i ISIL-a odrubili su glave u petak dvojici jemenskih zarobljenika Saqr Ghanem Rashidu Hussein al-Malikiju i Mohammedu Ahmedu Muršidu Tawafu u Baydi. Jemenski dužnosnik također je pohvalio snage otpora zemlje i narod zbog postizanja “velike pobjede” nad stranim plaćenicima koje podržavaju Saudijska Arabija i SAD u nemirnoj provinciji Bayda.

“Porazom neprijatelja u bici kod Bayde, jemenski narod uklonio je posljednje preostale maske s lica SAD-a i međunarodne zajednice”, rekao je al-Masirah.

“Niko nema pravo da nas krivi ili osudi naše pravo da branimo svoju zemlju i svoj narod sve dok se nastavlja agresija i opsada.”

Visoki vladin dužnosnik osporio je inzistiranje koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na korištenju opsade i gladi kao ratnog oružja u Jemenu, nazvavši to “očitim kršenjem međunarodnog prava”.

Sana’a  je otvorena za mir

U međuvremenu, Mashat je izrazio spremnost za “ozbiljne i iskrene mirovne pregovore” za rješavanje krize u zemlji, nakon što su strani okupatori ukinuli opsadu.

“Izjavljujemo svoju želju za pravednim, sveobuhvatnim i trajnim mirom i početkom ozbiljnih razgovora koji se temelje na ukidanju opsade, zaustavljanju agresije, okončanju okupacije i rješavanju posljedica rata”, rekao je u svom govoru.

Pozdravljajući jemenski narod povodom Kurban-bajrama, Mashat je rekao da su tlačitelji pokušali “praznike, posebne prigode i radosti naše djece pretvoriti u tugu tragedijama, ratom, opsadom i razaranjem”.

Međunarodni komitet crvenog krsta osuđuje pogubljenja

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) osudio je u ponedjeljak ratne zločine koje su počinili plaćenici pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, posebno pogubljenje dvojice jemenskih zarobljenika. 

U izjavi, globalno tijelo pozvalo je sve strane “da poduzmu sve moguće mjere kako bi zaštitile civile i njihovu imovinu”. 

“Svaka strana ima obavezu liječiti ranjenike, uključujući i ranjenike druge strane, te tražiti tijela osoba koje su ubijene tokom borbi, bez obzira kojoj strani pripadale”, navodi se.

“ICRC je zabrinut zbog humanitarnih posljedica intenziviranja nasilja u guvernanti Al-Bayda u posljednjih nekoliko tjedana.” – ICRC Jemen (@ICRC_ye) 19. jula 2021 

Saudijska Arabija, podržana od SAD-a i njihovih regionalnih saveznika, pokrenula je razarajući rat protiv Jemena u martu 2015. godine, s ciljem uspostavljanja režima bivšeg predsjednika Mansura Hadija u Sani i  da silom ograniči popularni pokreta Ansarullah.

Rat kojeg je nametnula Saudijska Arabija ostavio je stotine hiljada mrtvih, a raselio milione drugih. Rat je također uništio jemensku infrastrukturu i doveo do najgore humanitarne katastrofe.

Jemenske oružane snage i saveznički narodni odbori, međutim, ustali su protiv osvajača, vraćajući kontrolu nad velikim dijelovima okupirane teritorije.

Na terenuU južnoj provinciji Lahij postoje izvještaji o dramatičnim pomacima koji se događaju na terenu, a snage lojalne Mansuru Hadiju suprotstavile su se separatistima koje podržavaju UAE, a koji su se borili za kontrolu nad teritorijama.

U međuvremenu, prema vijesti na arapskom jeziku Vikalat Sahafiyat al-Yameniyat, niz američkih vojnika posljednjih je dana stigao na aerodrom Aden u južnom Jemenu, a zatim se preselio u provinciju Lahij, nakon povlačenja iz Afganistana. SAD su, prema izvještajima, takođe prebacile na desetine vojnih vozila, bespilotnih letjelica i sistema Patriot u zračnu bazu al-Anad u provinciji Lahij, koja se smatra najvažnijom bazom u Adenskom zaljevu. 

Izvor