Jemen prozvao blef SAD-a o prekidanju podrške koaliciji predvođenom Saudijskom Arabijom- Muhammad Ali Al Houthi,član Vrhovnog politčkog vijeća Jemena, naveo je opaske u svom tvitu, u srijedu, nakon što je Bijela Kuća obavijestila Kongres da je prestala podržavati vojni pohod na Jemen.

“Tvrdnja Vašingtona bi se mogla smatrati ispunjenom tek onda kada Saudijska Arabija prestane koristiti američko oružje u Jemenu,”napisao je u svom tvitu.

Rat je odnio desetine hiljada života Jemenaca i gurnuo cijelu državu na ivicu potpune gladi.

Agresori su pokušavali da povrate moć zvaničnicima bivše jemenske vlade koja je bila prijateljski nastrojena prema Rijadu.

SAD su povećale vojnu podršku članicama koalicije nakon što je počeo rat,uključujući snabdijevanje municijom koja je korištena da masakrira Jemenske civile.

Također su pružali pomoć u vidu vojnih savjetnika i davanjem koordinata za bombardovanje i davanjem goriva za saudijske avione.

Vašington je jedino prestao davati gorivo i to onda kada koalicija više nije imala potrebu za tim.

Al Houthi je dodao da su saudijsko-američki vojni ugovori obavezali Rijad da traži dozvolu od Amerike prije nego što upotrijebi oružje.

Upotreba oružja odražava odobravanje agresije od strane Vašingtona.

Također je objasnio da je potencijalni američki prestanak patronata samo jedan od koraka koji trebaju biti učinjeni kako bi se završio rat u Jemenu.

Jemenski zvaničnik je rekao da i agresori moraju prestati sa napadima na Jemen,povući svoje snage,okončati opsadu države i dati odštetu žrtvama.

Izvor