David Wearing

PisjournalPredsjednik Joe Biden objavio je u četvrtak da “prekida svu američku podršku ofenzivnim operacijama u ratu u Jemenu” koju vodi koalicija zemalja predvođena Saudijskom Arabijom.Trebali bismo zastati i uzeti ovo u obzir. Preokret Washingtona prema Jemenu mogao bi se pokazati kao jedan od najvažnijih događaja u globalnoj politici ovih godina, nudeći izlaz iz najgore svjetske humanitarne krize.

To svakako predstavlja veliko poniženje i za saudijsku kraljevsku porodicu i za njihovog drugog ključnog dobavljača oružja, Ujedinjeno Kraljevstvo.Sve strane u višestranom sukobu u Jemenu krive su za serijska kršenja međunarodnog prava, ali Saudijci su bili glavni krivci. Otprilike dvije trećine smrtnih slučajeva civila uzrokovano je neselektivnim bombardovanjem koalicije.

Blokada koju su nametnuli Saudijci i njihovi partneri vodeći je uzrok humanitarne krize koja je odnijela više od 85.000 novorođenčadi, navodi Save the Children.Ovo nasilje je i naše nasilje. Saudijski rat je pretežno bio vazdušni, vođen vojnim avionima koji operativno zavise od britanske i američke podrške. Washington i London mogli su prekinuti ovo klanje u bilo koje vrijeme u posljednjih šest godina; odlučili su da neće.

UN je upozorio da ovo aktivno saučesništvo ostavlja zapadne saveznike Saudijaca izloženim optužbama za ratne zločine. Biden je svoju objavu uokvirio kao povratak američkim vrijednostima nakon odlaska bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Ovo je očito neiskreno. Saudijska intervencija započela je za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, s kojim je Biden bio potpredsjednik, s utjecajnim glasom na vanjsku politiku.

Obama je držao kampanju bombardovanja Saudijske Arabije do svog posljednjeg dana na vlasti, čak i kad su UN dokumentirali “sistematske” napade na civile. Zbog toga su advokati State Departmenta upozorili 2016. godine da bi američki zvaničnici mogli biti krivi za ratne zločine.Dvostranačka opozicijaProtivljenje ratu postalo je dvostranačko na Capitol Hillu posljednjih godina, ne zbog prosvijetljenih američkih “vrijednosti”, već zato što je postupno postalo politička sramota i vojni neuspjeh.

Bivša bliskoistočna direktorica Human Rights Watcha, Sarah Leah Whitson, priznaje “neumorne aktivistkinje iz Jemena i cijelog svijeta zbog [čije] su globalne solidarnosti i nemilosrdnih zahtjeva iznudili ovakav ishod”.Angloamerički zagovornici „humanitarne intervencije“ iz proteklih šest godina izlaze prilično loše. Njihovi glasni stavovi o ratovima u Siriji i Libiji u suprotnosti su s gotovo univerzalnom šutnjom u Jemenu, gdje su naši saveznici, uz našu pomoć, počinili najveća zlodjela.

Možda će vodeći liberalni glas, diplomata Samantha Power, sada odigrati važnu ulogu u pružanju pomoći kao Bidenova nova šefica USAID -a. Ovdje ima priliku iskupiti svoju prethodnu ulogu američkog ambasadora u UN -u pod Obamom, gdje je pružila gotovo dvije godine ključnog diplomatskog pokrića Saudijcima dok su bombardovali i izgladnjivali civile. Povlačenje američke podrške ozbiljno je poniženje za de facto vladara Saudijske Arabije, prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana.

Intervencija u Jemenu bila je jedna od njegovih prvih inicijativa u vladi – pokušaj da se pokaže saudijska moć i odlučnost u regiji. Na kraju je to samo pokazalo geopolitičku nemoć kraljevstva. Ono što je trebala biti kratka kampanja umjesto toga se degeneriralo u močvaru, a sada je efektivno otkazao režimski pokrovitelj.

Vojni prostor

Bajdenov precizan izbor riječi – prestanak podrške “ofanzivnim operacijama” – mogao bi Saudijcima dati određenu vojnu slobodu.

Što se njih tiče, cijeli njihov rat je odbrambeni. No, Bajdenov zahtjev za prekid vatre koji podržavaju UN i njegovo imenovanje američkog izaslanika za sukob u Jemenu pokazatelji su da on želi okončanje rata brzo, bez obzira na to da li Saudijci u tom procesu gube obraz.London nikada nije pokazao nikakvu sklonost da prekine svoje sudjelovanje u ratu, ali je sada efektivno prisiljen.

Dok je Biden na tragu predsjedničke kampanje kritizirao Saudijsku Arabiju kao “izopćenika”, optužujući režim da je “ulazio i ubijao djecu” u Jemenu i obećao da će ih “natjerati da plate cijenu”, vlada britanskog premijera Borisa Johnsona odbacila je zvjerstva Saudijske Arabije kao “izolirani incidenti” i nastavila s prodajom oružja u suprotnosti sa sudskom odlukom da su nezakonita.Britanski avioni imaju tako važnu ulogu za saudijsko kraljevsko zrakoplovstvo da bi povlačenje britanske podrške, bilo promjenom politike ili promjenom vlade 2017. ili 2019., ozbiljno omelo saudijske ratne napore. To bi nesumnjivo spasilo mnoge živote. Povijest će zabilježiti da je Britanija nastavila odobravati pokolje do gorkog kraja, da bi to pokazao njen najbliži saveznik.

U vrijeme pisanja ovog izvještaja, četiri dana nakon Bidenove objave, britansko ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo odgovor.  

Politička mapa puta

Promjena američke politike neće sama okončati rat, samo će započeti deeskalaciju u kojoj će svaka strana morati odigrati svoju ulogu, pa i Hutiji. Čak će i prekid vatre uz podršku UN biti samo prvi korak na osjetljivom putu ka trajnijem, dugoročnom rješenju. Ono što je Jemenu sada potrebno je ono što mu je trebalo prije šest godina kada je izbio ovaj uzaludni sukob: politička mapa puta ka održivoj budućnosti za sve njegove zajednice, formulisana kroz inkluzivan, vjerodostojan proces nacionalnog dijaloga, bez ikakvog stranog uplitanja (ne samo od Zapada).

Mi u Velikoj Britaniji možemo odigrati ulogu podrške pomažući u ublažavanju humanitarne krize koju su naše akcije pomogle u nastajanju – ne kroz „pomoć“, već kroz sveobuhvatni paket reparacija. Ovo bi trebalo doći zajedno sa ozbiljnim, skromnim nastojanjem da se razmisli o onome što je bez sumnje postalo najsramnije, najrazornije poglavlje u novijoj istoriji naše nacije od invazije na Irak 2003. godine.

Stavovi izraženi u ovom članku pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Pisjournal-a. 

Izvor

Prethodni članakSAD naglašava da je diplomatija “najbolji put” prema Iranu nakon izraelskih prijetnji vojnom akcijom
Naredni članakDuga sjenka Jamala Khashoggija

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime