Ramzy Baroud                                                      izraelski

PISjournal – Otkriće od prije nekoliko godina da američka Agencija za nacionalnu sigurnost provodi masovni nadzor nad milionima Amerikanaca ponovo je pokrenulo razgovor o nedoličnom ponašanju vlada i kršenju ljudskih prava i zakona o privatnosti.
Međutim, donedavno je Izrael bio pošteđen dužnih kritika, ne samo zbog svojih nezakonitih metoda špijuniranja Palestinaca, već i zbog toga što je bio začetnik mnogih tehnologija koje su danas žestoko kritizirane od strane grupa za ljudska prava širom svijeta.

Čak i na vrhuncu raznih kontroverzi koje su uključivale vladin nadzor 2013. godine, Izrael je ostao na margini, uprkos činjenici da Tel Aviv, više od bilo koje druge vlade na svijetu, koristi rasno profiliranje, masovni nadzor i brojne špijunske tehnike kako bi održao svoju vojnu okupaciju Palestine.
U Gazi, 2 miliona Palestinaca živi pod izraelskom blokadom. Okruženi su zidovima, električnim ogradama, podzemnim barijerama, mornaričkim brodovima i snajperistima. Odozgo, bespilotne letjelice sve gledaju i snimaju. Ponekad se ovi naoružani dronovi koriste za uništavanje svega što se smatra sumnjivim iz izraelske “sigurnosne” perspektive.

U isto vrijeme, svaki Palestinac koji želi napustiti Gazu ili se vratiti u Gazu – uz samo nekoliko dopuštenih takvih privilegija – podvrgnut je najstrožim mjerama sigurnosti, uključujući razne vladine obavještajne agencije i beskrajne vojne provjere. Ovo se jednako odnosi na palestinsko dijete kao i na smrtno bolesnu ženu.

Izraelske “sigurnosne” mjere

Na Zapadnoj obali, izraelski sigurnosni “eksperiment” ima mnoge druge manifestacije. Dok je cilj Izraela da zarobi ljude u Gazi, njegov cilj je također kontrolirati svakodnevni život Palestinaca na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu. Osim zida aparthejda od 1.660 km na Zapadnoj obali, postoje mnogi drugi zidovi, ograde, rovovi i barijere koje imaju za cilj fragmentaciju palestinskih zajednica na Zapadnoj obali. Ove izolovane zajednice povezane su samo razrađenim sistemom izraelskih vojnih kontrolnih punktova, od kojih su mnogi stalni, dok se mnogo više njih podiže ili demontira u zavisnosti od sigurnosnih ciljeva svakog dana.

Veliki dio nadzora se odvija svakodnevno na ovim izraelskim kontrolnim punktovima. Dok Izrael koristi zgodan izraz “sigurnost” da opravda svoje postupke protiv Palestinaca, stvarna sigurnost nema mnogo veze s onim što se dešava na ovim kontrolnim punktovima. Mnogi Palestinci su umrli, a mnoge majke su rodile ili izgubile svoju novorođenčad, dok su čekale izraelsku sigurnosnu dozvolu. To je svakodnevna muka i Palestinci su joj podvrgnuti jer su nesvjesni sudionici visoko profitabilnog izraelskog eksperimenta.

Palestinci na kontrolnim punktovima

Srećom, vijesti o nedemokratskim praksama Izraela postaju sve poznatije. The Washington Post je prošle sedmice otkrio izraelsku operaciju masovnog nadzora koja koristi tehnologiju poznatu kao “Plavi vuk” za stvaranje baze podataka svih Palestinaca. Ovo omogućava izraelskim trupama da slikaju što je moguće više Palestinaca i upare ih s bazom podataka toliko opsežnom da je jedan bivši vojnik to opisao kao tajni vojni “Facebook za Palestince”.
O ovoj bazi podataka znamo vrlo malo, osim onoga što su objavili mediji. Međutim, znamo da se izraelski vojnici takmiče ko će snimiti što više fotografija Palestinaca, jer oni sa najvećim brojem dobijaju određene nagrade, čija priroda ostaje nejasna.

Iako priča o Plavom vuku privlači pažnju u međunarodnim medijima, Palestincima ne nudi ništa novo. Biti Palestinac koji živi pod okupacijom znači nositi više dozvola i magnetnih kartica, proći razne dozvole, redovno se fotografirati, pratiti kretanje i biti spreman odgovoriti na svako pitanje o svojim prijateljima, porodici, saradnicima radnika i poznanika u bilo koje vrijeme. Kada je to nepraktično jer, recimo, živite pod opsadom u Gazi, onda se posao povjerava bespilotnim dronovima koji skeniraju nebo, zemlju i more.

Razlog zbog kojeg Plavi vuk postaje sve popularniji u medijima je taj što je Izrael nedavno bio umiješan u jednu od najvećih svjetskih špijunskih operacija.
Pegasus je vrsta zlonamjernog softvera koji špijunira iPhone i Android uređaje kako bi izvukao fotografije, poruke i e-poštu, kao i snimio pozive. Desetine hiljada ljudi širom svijeta, uključujući istaknute aktiviste, novinare, zvaničnike i lidere, postali su žrtve ove operacije.
Nije iznenađujuće da Pegasus proizvodi izraelska tehnološka firma NSO Group, čiji su proizvodi u velikoj mjeri uključeni u praćenje i špijuniranje Palestinaca, što su potvrdili Front Line Defenders sa sjedištem u Dublinu i kako je objavljeno u The New York Times-u prošle sedmice.

Nažalost, nezakonite i nedemokratske prakse Izraela postale su predmet međunarodne osude tek kada su žrtve bile visoke ličnosti, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Kada su Palestinci bili na udaru izraelskog špijuniranja, nadzora i rasnog profiliranja, priča se činila nedostojnom izvještavanja.

Što je još gore, Izrael je dugi niz godina promovirao svoju zlokobnu “sigurnosnu tehnologiju” ostatku svijeta kao “provjerenu na terenu”, što znači da je korištena protiv okupiranih Palestinaca. Iako je ova deklaracija neke iznenadila, isprobani i testirani brend omogućio je Izraelu da postane osmi najveći svjetski izvoznik oružja. Izraelski izvoz sigurnosti se sada koristi u mnogim dijelovima svijeta. Mogu se naći na sjevernoameričkim i evropskim aerodromima, na meksičko-američkoj granici, u rukama raznih obavještajnih agencija i u teritorijalnim vodama EU – uglavnom za presretanje izbjeglica i tražitelja azila.

Prikrivanje nezakonitih i nehumanih postupaka Izraela protiv Palestinaca pokazalo se kao odgovornost za ljude koji su opravdavali izraelske akcije u ime sigurnosti, uključujući Washington. Bidenova administracija je ovog mjeseca odlučila da stavi NSO grupu na crnu listu zbog djelovanja “suprotno interesima nacionalne sigurnosti ili vanjske politike SAD-a”. Ovo je, naravno, ispravna mjera, ali ne rješava izraelska kršenja prava palestinskog naroda.

Istina je, sve dok Izrael održava svoju vojnu okupaciju Palestine i dok izraelska vojska nastavlja gledati Palestince kao subjekte u masovnom sigurnosnom eksperimentu, Bliski istok – zapravo, cijeli svijet – će nastaviti plaćati cijenu.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime