Peter Oborne

Izgleda da će američki predsjednik na vratu imati i  ekonomsku depresiju i pandemiju, a njegovi će pristaše trpiti bol

 Pandemija izazvana koronavirusom  na rubu je da uništi predsjednikovanje Donalda Trumpa, uz ozbiljne  posljedice – ne samo za SAD,  već i za čitav svijet.

Srećom, sam  Trump negativan na virus. No, njegovo se vodstvo pokazalo katastrofalnim, a javno mišljenje se okreće protiv njega.

Nedavno istraživanje CNN-a pokazalo je da njegov demokratski izazivač Joe Biden vodi sa 53 prema 42 posto, među registrovanim biračima. Ustvari, Biden je vodio u svakoj anketi jedan na jedan u posljednjih šest tjedana.

Nedavna anketa svih birača dodijelila je Bajdenu snažnu prednost; prema izbornoj anketi  Real Clear Politicsa bivši potpredsjednik vodi u odnosu na Trumpa za  6,4 boda.

Doduše, na izborima 2016. Trump je pokazao da mu za pobjedu i nije potrebna većina glasova. Ali Biden je već ispred predsjednika u tzv. neodlučnim državama poput Arizone, Pennsylvania i Wisconsina. A rame uz rame je s Trumpom u Michiganu, jednoj od država tzv. pojasa hrđe koja je Trumpu donijela pobjedu u 2016. – država koju Republikanci moraju osvojiti da bi imali bilo kakve šanse ove godine.

Biden je pobijedio Trumpa na Floridi za 6 bodova, pokazuju i nedavne ankete koje je proveo Univerzitet Sjeverna Florida. Ako se rezultati poput ovih ponove u novembru, Biden će ubjedljivo pobijediti.

Do sada najjasniji znak da je Trump pod pritiskom, vidjeli smo u utorak na presici u Bijeloj kući.

Presici koja je pretvorena skoro u potpuni kaos dok se predsjednik svađao s novinarima i bespirzorno tvrdio da „potpuno vlada“ javnozdravstvenim mjerama u vezi s virusom.

I, ne zaboravite, za razliku od Evrope, u  Sjedinjenim Američkim Državama najgori efekti pandemije koronavirusa tek dolaze.

 

Najgore tek dolazi

Do sada je umrlo više od 23 000 ljudi. Iako je svaka smrt užasna tragedija, statistički je taj broj za populaciju od 330 miliona beznačajan.

Projekcija je da će postati mnogo gore, iako se tek nagađa šta bi to tačno značilo. I ima razloga tvrditi da  će „ono najgore“ pogoditi  i Trumpove pristaše koji su mu do sada ostali vjerni.

Ljudi iz radničke klase bez pristupa pristojnoj – ili bilo kakvoj – zdravstvenoj zaštiti – sjetit će se Trumpovog izbornog slogana i razlučiti  je li im život učinio sjajnim.

Oni koji su privučeni Trumpovim obećanjima o snazi ​​i uspjehu primijetit će uplašen, zbunjen lik na njegovim pres-konferencijama, vrhovnog  zapovjednika koji više ne može zapovijedati, a kamoli sačuvati i zaštititi Sjedinjene Države.

…Prema posljednjim anketama CBS-a, samo 47 posto ispitanika smatra da Trump dobro podnosi krizu – prvi put da većina Amerikanaca vjeruje da radi loš posao. Glavna zabrinutost se odnosi na  nedostatak opreme za testiranje i druge medicinske opreme, kao  i presporo djelovanje  na sprečavanju širenja virusa.

A da ne govorimo o Trumpovom neodgovornom oglašavanju nedokazanog lijeka protiv malarije u borbi protiv koronavirusa, što je naišlo na podozrenje vlastitog medicinskog stručnjaka dr. Anthonyja Faucija.

Nije ni čudo što Trump tone u anketama. Simbolični trenutak nastupio je 23. marta kada su tri glavne mreže – ABC, CBS i NBC – isključile predsjednikov press, a da se više nikada na njega nisu vratile. Kakav zaokret!

 

Politički penali

Do prije samo nekoliko sedmica, bio je stamen, kamenom hladnoćom uvjeren u pobjedu na ovogodišnjim predsjedničkim izborima. Protiv njega je podijeljena Demokratska stranka čiji je vjerovatni kandidat Biden nosio ozbiljan teret: dob, očitu konfuziju, identifikaciju sa starom politikom koju su odbacili razočarani stariji birači i idealistički novi.

Trumpu u prilog išli su i eksplozivna  ekonomija, rekordni broj zaposlenih i stotine milijuna za kampanju od velikih milijardera. Dodamo li tome Fox News i Trumpov dokazani žar u kampanji , činilo se da će se republikanci doslovno prošetati predstojećim izborima.

Ali, više se tako ne čini.

Na jedan čisto praktičan način, koronavirusna kriza mogla bi pomoći Trumpu. Svaka američka država morat će napraviti nove ubrzane mehanizme kako bi se biračima omogućili poštanski ili internetski listići. U onim državama koje kontroliraju republikanci ovo će pružiti nove mogućnosti za suzbijanje birača – uskraćujući vjerovatno demokratskim glasačima šansu da uopće glasaju.

To je bio faktor u pobjedama Georgea W. Busha 2000. i 2004. godine.

Ali politički penali ove krize to znatno nadmašuju. Koronavirus će uskoro udariti Trumpa tamo gdje ga najviše boli. Po novčaniku.

 

O ekonomiji je riječ

Ekonomska statistika nije samo poražavajuća, već i zastrašujuća. Najgore od svega je berza rada. Mnogi na berzi su Trumpovi ljudi. Vjerovali su u njega jer im je nudio prosperitet i osigurao posao.

Godine 1932. republikanski je predsjednik Herbert Hoover izgubio od Franklina Roosevelta u ekonomskoj depresiji. Noviji republikanac George H W Bush smrtno je oštećen znatno blažom recesijom 1992. godine, izgubivši od jedva poznatog izazivača, Billa Clintona. Čini se da će Trump na vratu  imati i depresiju i pandemiju.

Mnogi pronicljivi komentatori tvrdili su da koronavirus igra za Trumpova- prije svega misleći na njegovo neprijateljstvo prema globalizaciji i mržnju prema Kini. Trump već igra na kinesku kartu i nastavit će to činiti. Nije ni čudo što je okrivljivanje Kine njegova posljednja nada.

To mu je pomoglo da osvoji predsjedničko mjesto, ali ova niska, nepoštena taktika neće mu omogućiti da ga sačuva.

Što koronavirus sljedećih tjedana bude jače udarao pristaše Republikanaca, to će Trumpu biti sve teže. Uskoro će otkriti da su mu i prijatelji okrenuli leđa.

Trump će uskoro izgledati kao odlazeći predsjednik. U međuvremenu će njegovo političko zdravlje nadgledati njegovi saveznici na Bliskom Istoku, čelnici s kojima je Trumpov klan uspostavio osobne veze.

 

Utjecaj Bliskog Istoka

Paradoksalno je da je najbliži saveznik SAD-a u regiji toliko dobro ugrađen u američku politiku i Kongres da bi Trumpov odlazak sa scene imao minoran učinak. Izrael može neprimjetno skočiti sa broda i preći na Baidena koji podržava Izrael –  sada kad je otklonjena  prijetnja u liku bivšeg predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa.

Bidenov skorašnji dolazak mogao bi, u svakom slučaju, ubrzati projekt aneksije doline Jordana, o čemu se slažu i izraelski premijer Benjamin Netanyahu i vođa Plavo-bijele koalicije Benny Gantz. Ali izgledi da će Trump ostati samo predsjednik „jednog mandata“ imaju galvanizirajući učinak na saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, koji pomno pravi planove  za zauzimanje prijestolja Saudijske Arabije.

Već je obavio dvije čistke unutar porodice kako bi očistio sve preostale prepreke da postane kralj. Najnoviji je pokrenut prošlog mjeseca hapšenjem svoga strica,  princa Ahmeda bin Abdulaziza, koji je planirao da blokira put svog bratića do vlasti ustavnim mehanizmom Vijeća za prisegu.

Ali kako je izvijestio Middle East Eye, Mohammed bin Salman planira postati kraljem  do samita skupine G20 u novembru, kojem je domaćin Saudijska Arabija. Plan je bio natjerati oca kralja Salmana na abdiciranje.

Koja bi se bolja priprema mogla učiniti od slanja oca da živi na skrovitom ostrvu kako bi ga zaštitio od koronavirusa?

Trumpov bi odlazak, također, mogao ugroziti i moć bin Salmanovog mentora Mohammeda bin Zayeda, prijestolonasljednika Abu Dhabija, kojom on raspolaže diljem regije.

Trumpov klan posebno je dobrodošao u Zaljevu, jer se ponašaju poput svojih kolega s ugovorima i politikom u džepovima.

Povratak Bajdenu značit će povratak američke duboke države u obliku CIA-e i State Departmenta – ranjene zvijeri s ogromnom „seharom tajni“ koju bi prosto prosuli na Trumpove saveznike širom regije.

Tko zna – možda ćemo čak saznati i istinu o tome tko je naredio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

 Izvor