“Kakva je korist od sastanka sa Zelenskim”, kaže Putin za predsjednika Ukrajine-Ruski predsjednik Vladimir Putin umanjio je značaj susreta s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, rekavši da Ukrajinom učinkovito upravljaju Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska.

“Kakva je korist od sastanka sa Zelenskim kad je on dao potpunu kontrolu nad svojom zemljom vanjskom menadžmentu?” rekao je Putin tokom godišnjeg televizijskog razgovora s Rusima u srijedu.

“Ključne odluke donose se u Washingtonu, te donekle u Berlinu i Parizu.””Ne odbijam sastanak sa Zelenskim, samo je potrebno razumjeti o čemu će se razgovarati”, rekao je Putin.

Ukrajinske trupe i proruske snage su se 2014. godine sukobile u istočnom regionu Donbasa, rusko govorno područje.

Prema procjeni Ukrajine, u borbama je ubijeno 14.000 ljudi.A okidač je bio val protesta u Ukrajini koji je srušio demokratski izabranu prorusku vladu i zamijenio je prozapadnom administracijom. Većina u tim oblastima odbila je prihvatiti novu administraciju.

Nova vlada tada je započela akciju protiv uglavnom etničkih Rusa na istoku, koji su zauzvrat uzeli oružje i pretvorili dvije regije Donjeck i Lugansk – pod zajedničkim nazivom Donbass – u samoproglašene republike.

Kijev i zapadni saveznici optužuju Moskvu da je umiješana u krizu. Rusija kaže da to nije istina.

Odnosi između Moskve i Kijeva dodatno su se pogoršali kada se crnomorski poluotok Krim pridružio Rusiji nakon referenduma iste godine. Više od 90 posto učesnika referenduma glasalo je za ujedinjenje.

Ranije ove godine, dvije strane su razmijenile krivicu za nasilje u Donbassu.

U aprilu je Zelenski pozvao Putina na sastanak u istočnoj Ukrajini. Putin je rekao da je ukrajinski predsjednik dobrodošao u Moskvu “bilo kada”.

Takođe tokom nastupa na televiziji- pitanja i odgovori uživo u srijedu, Putin je vodstvo Ukrajine opisao kao “neprijateljsko”, ali naglasio je da su Rusi i Ukrajinci bliski.

“Mi smo jedno”, rekao je ruski lider.Inače, Putin je kršenje prava ruskih teritorijalnih voda od strane britanskog razarača HMS Defender opisao kao provokaciju.

“Ovo je naravno bila provokacija”, rekao je Putin. “Bilo je očito da je razarač ušao (u vode u blizini Krima) slijedeći, prije svega, vojne ciljeve, pokušavajući pomoću izviđačke letjelice otkriti kako će naše snage zaustaviti takve provokacije, vidjeti što se događa na našoj strani, kako stvari funkcioniraju i gdje se sve nalazi. “”(Ali) čak i da smo potopili britanski razarač u blizini Krima, malo je vjerojatno da bi svijet bio na rubu Trećeg svjetskog rata”, rekao je, umanjujući ozbiljnost potencijalnih posljedica incidenta.

Ruska crnomorska flota i Ruska federalna služba sigurnosti (FSB) zaustavili su 23. juna kršenje državne granice od strane britanskog razarača HMS Defender kod obala poluotoka Krim.

Britansko vojno plovilo ušlo je tri kilometra u ruske teritorijalne vode, što je navelo ruski granični patrolni brod da ispaljuje hice upozorenja i bombarder Sukhoi-24M da baci bombe ispred razarača.

HMS Defender napustio je vode slijedeći manevre upozorenja.Rusija je opisala upad kao grubo kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu i pozvala London da istraži stvar.

U petak je Rusija upozorila Veliku Britaniju i SAD da ne šalju ratne brodove u blizini teritorijalnih voda te zemlje uz obalu Krima.   

 

Izvor :Pisjournal