Fahim Sourani

PISjournal – Kazahstan ovih dana prolazi kroz najsloženiju fazu svoje savremene političke historije, nakon što se nezadovoljstvo naroda, koje se već odavno gomila, pretvorilo u masivni talas nasilja.

Nemiri u ovoj zemlji počeli su protestima vlasnika automobila u jugozapadnoj provinciji Mangistau protiv naglog povećanja cijene tečnog naftnog plina koji se koristi kao pogonsko gorivo za motorna vozila. Prema Kazahstanskom udruženju kompanija energetskog kompleksa, oko 80% voznog parka pokrajine koristi plin kao gorivo jer je jeftiniji od benzina.

Kazahstanske vlasti su 2021. godine odlučile postupno liberalizirati cijene na tržištu tečnog plina i povećati udio ukapljenog naftnog plina (LPG) koji se prodaje putem platformi za e-trgovinu na osnovu ponude i potražnje, uključujući benzinske pumpe koje imaju u ponudi LPG. Drugim riječima, bilo je poznato da će se od 01. januara 2022. godine 100% tečnog plina prodavati putem berzi (sa izuzetkom niza kategorija).

Međutim, prelazak na tržišne cijene, a samim tim i porast cijene litre tečnog plina u istoj oblasti Mangistaua sa 80 do 90 tenge krajem prošle godine na 120 tenge (otprilike 0,28 dolara) početkom januara, iznenadio je krajnje potrošače. Sve do marta 2021. godine ova regija je imala maksimalnu cijenu LPG-a na benzinskim pumpama od 50 tenge po litru, što je bila najniža cijena među svim kazahstanskim regijama.

Vladina najava poskupljenja izazvala je proteste u zemlji, a parole su evoluirale od zahtjeva da se vrate cijene plina na prethodni nivo do proklamiranja političkih slogana koji pozivaju na rušenje vladajućeg režima. Ovakva situacija nameće pitanja o uzrocima siromaštva u ovoj centralnoazijskoj republici koja je najbogatija po prirodnim resursima.

Izvozi i dijamante

Prema nekim procjenama, Kazahstan ima druge najveće rezerve uranijuma, hroma, olova i cinka, treće najveće rezerve mangana, pete najveće rezerve bakra, a među prvih je deset po rezervama uglja, gvožđa i zlata, a također se ubraja u izvoznike dijamanata.

Prema podacima Svjetske banke, Kazahstan je na desetom mjestu u svijetu po udjelu neobnovljivog prirodnog kapitala (nafta, gas i minerali) u ukupnom bogatstvu zemlje (oko 27%).

U 2020. godini polovinu ukupnog izvoza robe Kazahstana činila je sirova nafta sa približno 23,7 od ukupno 47 milijardi američkih dolara. U grupi “OPEC Plus”, udio proizvodnje nafte u zemlji je oko 1,6 miliona barela dnevno ili više od četiri posto od ukupne proizvodnje članica grupe. Također, prošlogodišnje isporuke prirodnog gasa u inostranstvo iznosile su 2,5 milijardi dolara (prema bazi podataka UN Comtrade).

Izraženo u brojkama, procjenjuje se da je kazahstanski izvoz rude bakra i njenih proizvoda u 2020. godini iznosio 4,25 milijardi dolara, gvožđa i čelika 3,18 milijardi dolara, uranijuma 1,71 milijardu dolara, uz 12% rezervi uranijuma u svijetu, te zauzima prvo mjestu u svijetu po pitanju njegovog izvoza (prema podacima za istu godinu).

Pred toga, Kazahstanski nacionalni fond, koji upravlja najvećim državnim kompanijama u zemlji, posjeduje imovinu koja čini oko 40% nacionalnog BDP-a.

Kazahstanska ekonomija je privukla i desetine milijardi američkih dolara direktnih stranih ulaganja. Ova bogata zemlja ima dobru reputaciju među investitorima kao pouzdan partner koji osigurava stabilnost i obostrano korisnu saradnju.

S druge strane, nejednakost u republici se stalno povećavala, a grupe sa niskim primanjima najviše su bile pogođene nepravednom raspodjelom bogatstva, što je dovelo i do rasta socijalnih tenzija.

Višemjesečni štrajk naftnih radnika 2011. godine u Zhanaozenu završio se sukobima u kojima je poginulo 16 ljudi. Na vrhuncu te napete atmosfere, vlada je donijela kontroverznu odluku o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 63 godine za muškarce i žene. Također, pandemija korona virusa je razbila mit o ”socijalnom miru” u Kazahstanu, jer je stopa siromaštva nastavila rasti, čak i prema zvaničnim podacima.

Visok nivo korupcije

Među faktore koji su ograničili rast investicija u kazahstansku ekonomiju ubraja se i visok nivo korupcije, nedostaci u nezavisnosti pravosudnog sistema i njegova slabost.

Iako je najavljeno formiranje Vrhovnog vijeća za reforme nakon što je Nursultan Nazarbayev podnio ostavku na mjesto predsjednika, tokom tog perioda nije došlo do vidljivih reformi, prema kazahstanskoj opoziciji.

Neposredno pred Novu godinu, minimalna plata u Kazahstanu (preračunata u dolare) bila je manja od 100 dolara mjesečno, niža nego u Keniji ili Pakistanu. Minimalna plata u zemlji nije porasla od 2018. godine, a čini se da je odluka o njenom povećanju za 41% (na oko 137 dolara) 1. januara 2022. godine došla prekasno.

Velike razlike

Osim toga, Kazahstan se žali i na nejednakost između regija. Prije nekoliko godina BDP po glavi stanovnika pokrajine Atyrau (najbogatije oblasti u zemlji) bio je tri puta veći od nacionalnog prosjeka, dok je u Turkistanu (najsiromašnija regija republike) bio samo 33% od prosjeka, prema izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prošle godine.

Prema istom izvještaju, razlike u životnom standardu među regijama u Kazahstanu su dva do tri puta veće nego u velikim zemljama OECD-a sa slično slabo naseljenim područjima (npr., Kanada i Australija).

Istovremeno, naftna i plinska baza resursa u zapadnom dijelu Kazahstana (Atyrau, Mangistau i Zapadni Kazahstan), zbog čega je BDP po glavi stanovnika ovih regija veći od nacionalnog prosjeka, također prikriva unutrašnju nejednakost s obzirom na ograničen krug visoko plaćenih radnika u naftnom sektoru.

Demografija protesta

Na kraju, demografski aspekt je također važan dio društvenog i političkog krajolika u Kazahstanu, gdje je relativno veliki broj mladih ljudi. Prosječna starosna dob u zemlji je 30,7 godina, dok je u susjednoj Rusiji, poređenja radi, ta dob oko 40 godina.

U 2021. godini stanovništvo Kazahstana premašilo je 19 miliona stanovnika, a prirodni priraštaj je u prosjeku oko 250.000 ljudi od 2013. godine.

Izvor

Prethodni članakPredsjednik Vučić u Priboju: Dvostruko lice vlasti
Naredni članakAfrika ne može sebi priuštiti još jedan hladni rat

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime