Khashoggijeve ubice odletjele u Egipat da nabave supstance za njegovo ubistvo – Saudijski agenti nabavili su supstance tokom odmora u Kairu prije leta do Istanbula gdje je ubijen saudijski kolumnist, javlja Yahoo News.

Saudijski operativci koji su ubili Jamala Khashoggija 2018. godine odletjeli su u Egipat po “ilegalne” supstance koje su kasnije korištene za njegovo ubistvo, navodi se u izvještaju Yahoo News-a pozivajući se na bilješke koje rezimiraju tajna saudijska ispitivanja ubojica.

Dana 2. oktobra 2018. mlažnjak Gulfstream koji je prevozio ubice zaustavio se u Kairu prije nego što je konačno sletio u Istanbul, izvijestila je web stranica u novoj seriji podcasta o Khashoggijevom ubistvu. Međutim, nije bilo jasno koje su to supstance ili ko ih je priskrbio. Nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, Khashoggi je brzo shvatio da će biti prisilno drogiran i “pokušao je pobjeći”, prema bilješkama saudijskih tužilaca tokom suđenja ubojicama iza zatvorenih vrata. Zatim je svezan za stolicu u uredu saudijskog generalnog konzulata, gdje je Salah Tubaigy, forenzičar iz saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, “ubrizgao Khashoggiju u lijevu ruku [drogu] čija je prodaja ilegalna i koju je on donio iz Kaira u visokim dozama koje bi bile dovoljne da ga ubiju “, navodi se u bilješkama do kojih je došao Yahoo.

Novi detalj ukazuje na indikaciju da su egipatski operativci bili umiješani u ubojstvo saudijskog novinara, a također je u suprotnosti sa tvrdnjama Rijada da tim plaćenih ubica nije imao namjeru ubiti Khashoggija prije slijetanja u turski grad.

Richard Clarke, predsjedavajući na Institutu za Bliski Istok sa sjedištem u Vašingtonu, rekao je da bliski odnos između Egipta i Saudijske Arabije razlog zaustavljanja u Kairu. “Postoji vraški puno novca od saudijske vlade koji ide u potporu egipatskoj vladi,”izjavio je Clarke koji je bio savjetnik Bijele kuće za antiterorizam kod predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha, za Yahoo News.”A za taj novac možete dobiti puno zauzvrat. Mislim da nisu morali ni otkriti metu,”dodao je.

Egipatska i saudijska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorile na zahtjev Middle East Eye-a za komentarom do trenutka objavljivanja ovog članka.

Imamo našeg čovjeka na Twitteru

Khashoggi,kolumnista za Washington Post i Middle East Eye,ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu,2.oktobra 2018.godine nakon što je ušao u prostorije kako bi sredio dokumentaciju za brak sa svojom turskom vjerenicom Hatice Cengiz. Njegovi ostaci tek trebaju da se nađu.

Saudijske vlasti su u početku insistirale na tome da je Khashoggi živ napustio zgradu no nakon 2 sedmice priznali su da je novinar ubijen. Ipak,Rijad tvrdi da je ubistvo bila operacija koja se desila bez odobrenja visokih zvaničnika.

Ubrzo nakon što je američki predsjednik Joe Biden prisegao na dužnost ranije ove godine,direktor nacionalne obavještajne službe objavio je izvještaj u kojem se zaključuje da je prijestolonasljednik Muhammed bin Salman odobrio ubistvo.

Nova serija podcasta od 8 epizoda Yahoo News-a pod nazivom Conspiracyland pruža veliki broj drugih novih detalja o ubistvu Khashoggija. Egipat 

Yahoo je izvijestio da je Muhammed bin Salman nadzirao špijunsku šemu usmjerenu na Twitter,u kojoj su 2 saudijska špijuna ukrala brojeve telefona saudijskih kritičara kao i njihove e mail račune,poruke i ostale lične informacije uključujući i Khashoggijevog bliskog saradnika.

“To smo bili mi.Mi smo to uradili.Imamo svog čovjeka na Twitteru,”rekao je Muhammed bin Salman bivšem najvišem zvaničniku za antiterorizam Saad al-Jabriju.

Izvor iz američke obavještajne službe također je potvrdio za Yahoo da su američki zvaničnici pratili gotovo destine poziva između Muhammeda bin Salmana i najvišeg savjetnika Sauda al-Qahtanija u danima dešavanja operacije Khashoggi.

U bilješkama Yahoo-a također se navodi da je jedan od ubica iz “tima Tigar” dobio zadatak da uništi video kamere unutar konzulata i da ukloni i uništi hard diskove koji su snimili ubistvo.

Izvor

Prethodni članakM. Stefanov: Hamasov raketni arsenal
Naredni članakZašto je današnji “hladnoratovski” summit Bidena i Putina važan za BiH

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime