Evelyn Cheng , Yen Nee Lee

Kina mogla prestići SAD kao najveću svjetsku ekonomiju prije nego što se očekivalo- Kina bi trebala prestići Sjedinjene Države kao najveću svjetsku ekonomiju nekoliko godina prije nego što se predviđalo zbog pandemije koronavirusa, rekli su analitičari.

Sjedinjene Države prošle sedmice su izvijestile da se bruto domaći proizvod u 2020. Godini, na osnovu preliminarne procjene vlade, smanjio za 2,3% na 20,93 bilijuna dolara u tekućem dolaru.

Suprotno tome, Kina je rekla da se njen BDP prošle godine povećao za 2,3% na 101,6 biliona juana. To je oko 14,7 biliona dolara, na osnovu prosječnog kursa od 6,9 juana za američki dolar, pokazuju podaci Wind Informationa.

To stavlja kinesku ekonomiju na samo 6,2 bilijuna američkih dolara, u odnosu na 7,1 bilion američkih dolara u 2019. godini.

“Ovo (divergencija u rastu) se slaže s našim gledištem da je pandemija mnogo veći udarac za američku ekonomiju od kineske”, rekao je Rob Subbaraman iz Nomure u e-mailu u petak. “Vjerujemo da će prema razumnim projekcijama rasta veličina kineske ekonomije u američkim dolarima preteći SAD 2028. godine.”

Ako kineska valuta ojača na oko 6 juana za američki dolar, Kina bi mogla nadmašiti SAD dvije godine ranije nego što se očekivalo – 2026. godine, rekao je Subbaraman.

Juan je počeo jačati prema američkom dolaru u posljednjih šest mjeseci do nivoa koji nije viđen više od dvije godine.

China to overtake US as world's biggest economy by 2028, report predicts | China | The Guardian

Covid najteže pogađa SAD

Covid-19 se prvi put pojavio krajem 2019. u kineskom gradu Wuhan.

Nastojeći kontrolirati virus, vlasti su ugasile više od polovice kineske ekonomije u februaru 2020. godine, a gradska nezaposlenost tog je mjeseca dosegla je rekordnih 6,2%. BDP se u prvom tromjesečju smanjio za 6,8%.

Izbijanje je u zemlji zastalo nakon nekoliko sedmica, a ekonomija se vratila rastu u drugom tromjesečju.

U međuvremenu, koronavirus se široko proširio preko mora i postao globalna pandemija, najgore pogodivši SAD. SAD ima najviše smrtnih slučajeva i infekcija od Covid-19 na svijetu.

Američka stopa nezaposlenosti porasla je iznad 14% u aprilu i ostala je iznad 10% još tri mjeseca.

“Najnoviji podaci o BDP-u pokazuju da je oporavak Kine uživao snažan zamah pred kraj 2020. godine, zbog njegove sposobnosti da obuzda pandemiju”, rekao je Tai Hui, glavni azijski tržišni strateg u JP Morgan Asset Management, u e-poruci od petka. Očekuje da će trebati još osam do deset godina da kineski BDP dostigne američki.

Rekao je da će nova vladina ograničenja nakon žarišta slučajeva koronavirusa u Kini u posljednjih nekoliko sedmica vjerovatno dati mješovite signale o rastu u prvom tromjesečju, dok će SAD imati koristi od vladine podrške donesene krajem prošle godine.

Ali Tai je dodao da je BDP “samo prikladno poređenje” i da bi investitori prilikom donošenja odluka trebali uzeti u obzir razlike u ekonomskoj strukturi, prihodu, razvoju i konkurentskoj prednosti.

Kineski trgovinski suficit sa SAD-om raste

Za ekonomiste zabrinute održivošću dugoročnog rasta, veći dio kineskog oporavka prošle godine dolazio je od tradicionalnih industrija kao što je prerađivačka industrija, umjesto od povećane domaće potrošnje.

Kako je porasla potražnja za maskama za lice i ostalim medicinskim zaštitnim sredstvima, kineski izvoz je porastao za 3,6% u američkim dolarima 2020. godine, dok je uvoz pao za 1,1% u istom periodu.

Kineski pomno praćeni suficit u trgovini sa Sjedinjenim Državama porastao je na 317 milijardi dolara u 2020., u odnosu na 296 milijardi dolara godinu ranije, iako su dvije zemlje potpisale trgovinski sporazum u januaru prošle godine u nastojanju da smanje taj suficit.

S druge strane, kineska domaća potrošnja nije se oporavila tako brzo kao ostatak ekonomije.

Trgovina na malo pala je za 3,9% u 2020., dok je prodaja u SAD-u porasla za 0,6%.

Bruce Pang, šef makro i strateških istraživanja u kineskoj renesansi, očekuje da će koronavirus omogućiti Kini da prestigne SAD tri do pet godina ranije nego što se očekivalo.

Ali rekao je da će “stvarna prekretnica” biti kada Kina mogne prestići SAD u smislu BDP-a po stanovniku.

S otprilike četiri puta većim brojem stanovnika od SAD-a, kineski BDP po stanovniku porastao je na oko 11000 USD u 2020. godini, dok je američki BDP bio više od pet puta veći i iznosio je 63200 USD.

Izvor

 

Prethodni članakStvaranje antikineskog saveza je nemoguća misija
Naredni članakBiden se vraća Sporazumu?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime