Michel Chossudovsky

 

U decembru 2019. Donald Trump je ponudio da intervenira u Meksiku, tj. “da napadne narko-kartel”. Meksički predsjednik je odbio Trumpovu velikodušnu ponudu.

Nakon toga je predsjednik Trump izjavio da njegova administracija razmišlja da „kartele droge“ kategorizira kao „teroriste“ srodne Al-Kaidi (s tom razlikom da su oni „katolički teroristi“).Ubuduće bi ih Washington označio kao “stranu terorističku organizaciju”.

Kakva je namjera? 

Naći opravdanje za američke “kontraterorističke” (vojne) operacije usmjerene protiv zemalja Latinske Amerike?

Proširiti „rat protiv terorizma“ na Latinsku Ameriku? „Odgovornost za zaštitu“ (R2P). Napasti “narko-teroriste”. 

I sada, američki federalni tužitelji optužuju predsjednika Venezuele Nicolása Madura za učešće (prema NYT) „u zavjeri u narko-terorizmu, u ozbiljnom povećanju napora Trumpove administracije da ga pritisnu da napusti dužnost“.

 

Neizgovorena istina je (koju NYT ne spominje):

  1. Al-Kaida i njoj srodne terorističke organizacije (uključujući ISIS) na Bliskom Istoku, Africi i jugoistočnoj Aziji su tvorevina CIA-e.
  2. CIA štiti globalnu trgovinu drogom vrijednu više milijardi, kao i meksičke i kolumbijske narko-kartele. Štaviše, procjenjuje se da se 300 milijardi dolara (godišnje) od droge pere u kockarnicama diljem Amerike, uključujući Las Vegas i Atlantic City, kao i Makau i Singapur. Pogodite ko su najbogatiji vlasnici kockarnica na svijetu.
  3. Poznato je da su i američki i latinoamerički političari povezani s trgovinom drogom.

Pogled na devedesete: George H. W. Bush, otac Busha Juniora,  razvio je bliske lične veze sa Carlosom Salinasom de Gortarijem  (bivši predsjednik Meksika) i njegovim ocem Raulom Salinasom Lozanom koji je, prema Dallas Morning News-u (27. 02. 1997. god.), bio „vodeća ličnost u narko-poslovima u koje je, također, bio uključen i njegov sin Raul Salinas de Gortari… A Raul je bio lični prijatelj Jeba Busha (bivšeg guvernera Floride) i brata Georgea W. Busha.  

Porodica Bush ima veze i sa porodicom Bin Laden kao i sa porodicom Salinas de Gortari. Da li je bitno?

Sljedeći tekst objavljen je u maju 2015. pod naslovom: “Jeb Bush, meksički narko-kartel i „Slobodna trgovina“. Porodica Bush i organizirani kriminal”. Također, dokumentira potpisivanje Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) od strane državnog meksičkog vođe koji ima veze s narko-kartelom.  

 

Michel Chossudovsky, 02. 04. 2020. godine

Jeb Bush je predsjednički kandidat. [Bio je 2015. g.]

Ali Jeb nije samo brat Georgea W. i sin Georgea H. W. Busha.

Jeb Bush je, također, imao bliske lične veze s Raulom Salinasom de Gortarijem, bratom bivšeg predsjednika Meksika Carlosa Salinasa de Gortarija. Devedesetih godina prošlog vijeka  Raul narko-bos je, prema riječima savezne tužiteljice Švajcarske Carle del Ponte, bio jedna od glavnih ličnosti meksičkog kartela.  

Jeb Bush, prije nego što je postao guverner države Sunshine, bio je blizak prijatelj Raula Salinasa de Gortarija.

„U Meksiku je, također, bilo dosta nagađanja o tačnoj prirodi  bliskog prijateljstva Raula Salinasa sa sinom bivšeg predsjednika Džordža Buša, Jebom. Ovdje je dobro poznato da su mnogo godina dvije porodice provodile odmor zajedno – Salinasi u kući Jeba Busha u Miamiju, Bushovi na Raulovom ranču, Las Mendocinas, pod vulkanom u Puebli.

U Meksiku je mnogo onih koji vjeruju da je veza postala povratni kanal za osjetljive i presudne pregovore dviju vlada, što je dovelo do sponzorstva NAFTA-e od predsjednika Busha. ” (Istaknuti intelektualac i bivši ministar vanjskih poslova Meksika Jorge G. Castañeda, The Los Angeles Times  i Houston Chronicle, 09. 03. 1995.)

Lični odnos porodice Bush i Salinas je bio od javnog značaja. Bivši predsjednik George H. W. Bush razvio je bliske lične veze s Carlosom Salinasom i njegovim ocem Raul Salinasom Lozanom.

Raul Salinas Lozano bio je porodični starješina, otac Carlosa i Raula Juniora. Prema bivšem privatnom sekretaru Raula Salinasa Lozana (u izjavi američkim vlastima):

„…Gospodin Salinas Lozano je bio vodeća ličnost u trgovini drogom, a tu su bili uključeni i njegov sin Raul Salinas de Gortari, kao i njegov zet Jose Francisco Ruiz Massieu, službenik broj 2 u vladajućoj Institucionalnoj revolucionarnoj stranci ili PRI, i drugi vodeći političari, u skladu s dokumentima. Gospodin Ruiz Massieu je ubijen 1994. godine.” (Dallas Morning News, 26. 02. 1997.).

Bivši predsjednik George H. W. Bush i Raul Salinas Lozano bili su “intimo amigos”.

Prema bivšem dužnosniku DEA Michaela Levinea, meksički narko-kartel je bio “porodična stvar”. I Carlos i Raul su bili istaknuti članovi kartela, a to je znao i tadašnji američki državni odvjetnik Edward Meese 1987., godinu dana prije inauguracije Carlosa Salinasa za predsjednika zemlje.

Kada je Carlos Salinas inauguriran za predsjednika, cijeli meksički državni aparat postao je kriminaliziran, a ključne državne pozicije su zauzeli pripadnici kartela. Ministar trgovine zadužen za trgovinske pregovore koji su doveli do potpisivanja NAFTA-e bio je Raul Salinas Lozano, otac Raula Juniora – narko-bosa i Carlosa – predsjednika.

I upravo je u tom razdoblju Salinasova vlada pokrenula sveobuhvatan program privatizacije pod savjetom MMF-a.

Program privatizacije se nakon toga razvio u operaciju pranja novca vrijednu više milijardi. Narko-dolari su usmjereni prema kupovini državne imovine i javnih komunalnih usluga.

Richard Barnet iz Instituta za politička ispitivanja svjedočio je pred američkim Kongresom (14. 04. 1994.) da:

„Milijarde dolara državne imovine otišle su pristalicama i prisnim prijateljima.“ (Dallas Morning News, 11. 08. 1994.).

Među njima je i prodaja Telefonos de Mexiko, čija je vrijednost bila 3,9 milijardi dolara, a Salinasov stari prijatelj ga je kupio za 400 miliona dolara (Ibid).

Raul Salinas je stajao iza programa privatizacije. Bio je poznat pod nazivom „El Señor 10 por Ciento“ [Gospodin 10 posto] “navodno je poznanicima, u zamjenu za pomoć u pribavljanju kompanija, koncesija i ugovora, tražio dio novca od ponude [u okviru programa privatizacije finansiranog od MMF-a]” (Novosti, InfoLatina, Meksiko, 10. 10. 1997.).

 

Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA)

Raul Salinas de Gortari je brat bivšeg predsjednika Carlosa Salinasa de Gortarija, koji je u decembru 1992. godine potpisao Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), zajedno s američkim predsjednikom Georgeom H. W. Bushom i kanadskim premijerom Brianom Mulroneyem.

S gorkom ironijom, tek nakon ovog historijskog događaja otkrivene su porodične veze Carlosa Salinasa u trgovini drogom preko njegovog brata Raula.

Vlada Georgea H. W. Busha Seniora bila je u potpunosti svjesna veze predsjedništva Salinasa i organiziranog kriminala. Javno mišljenje u SAD-u i Kanadi nikada nije informisano kako ne bi dovelo u pitanje potpisivanje NAFTA-e:

„Drugi bivši zvaničnici kažu da su na njih vršili pritisak da šute jer je Washington opsjednut odobrenjem NAFTA-e“.

“Obavještenje o korupciji, naročito o trgovcima drogom, oduvijek je postojalo”, rekao je Phil Jordan, koji je rukovodio uredom DEA-e u Dallasu od 1984. do 1994. Ali “imali smo instrukcije da ne govorimo ništa negativno o Meksiku. Bilo je to veliko ne, jer je NAFTA bio vruć politički fudbal.” (Dallas Morning News, 26. 02. 1997.)

Drugim riječima, u vrijeme potpisivanja sporazuma NAFTA i Bush Senior i Mulroney bili su svjesni da je jedan od potpisnika NAFTA-e, a to je predsjednik Salinas de Gortari, imao veze s meksičkim narko-kartelom.

Godine 1995., nakon skandala i hapšenja njegovog brata Raula zbog ubistva, Carlos Salinas napustio je Meksiko i otišao u rezidenciju u Dublinu. Njegove navodne veze sa narko-kartelom nisu ga spriječile da bude imenovan u upravu kompanije Dow Jones na Wall Streetu, na dužnost koju je obavljao do 1997. godine:

Salinas, koji je napustio Meksiko u martu 1995. godine, nakon što je njegov brat Raul optužen da je planirao ubistvo političkog protivnika, dvije godine je bio na čelu kompanije. Prošle godine u Dublinu ga je ispitivao meksički tužilac koji je istraživao ubistvo Luisa Donaldo Colosio u martu 1994., koji je želio naslijediti Salinasa na mjestu predsjednika. Glasnogovornik Dow Jonesa prošle je sedmice negirao da je Salinas istjeran sa izbora za novi odbor koji će se održati na godišnjem sastanku kompanije 16. aprila… Salinas, koji je pregovarao o ulasku Meksika u sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama i Kanadom, postavljen je u upravni odbor zbog svog međunarodnog iskustva. Prošle sedmice je bio nedostupan za komentar u svom domu u Dublinu.” (Sunday Times, London, 30. 03. 1997.).

Washington je dosljedno negirao umiješanost Carlosa Salinasa. “To je bio njegov brat Raul”, Carlos Salinas “nije znao”, američki mediji nastavili su podržavati Salinasa kao uzornog državnika, arhitektu slobodne trgovine u Americi i prijatelja porodice Bush.

U oktobru 1998., švicarska vlada je potvrdila da je brat bivšeg meksičkog predsjednika položio oko 100 miliona dolara novca od droge u švicarske banke:

“Oni [švicarske vlasti] zaplijenili su novac, za koji smatraju da je bio dio mnogo većeg iznosa plaćenog Raulu Salinasu za pomoć meksičkim i kolumbijskim narko-kartelima tokom šestogodišnjeg mandata njegovog brata koji završava 1994. godine. Advokati g. Salinasa su tvrdili da je zakonito upravljao investicijskim fondom za meksičke biznismene, ali švicarska federalna tužiteljica Carla del Ponte opisala je Salinasovo poslovanje kao nerazumno, nerazumljivo i protivno uobičajenoj poslovnoj upotrebi. (Izveštaj BBC)

Nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 1999. godine, nakon četvorogodišnjeg suđenja, Raúl Salinas de Gortari je osuđen za naređivanje ubistva svog zeta Josea Ruisa Massieua:

„Nakon što je [Carlos] Salinas napustio funkciju 1994. godine, porodica Salinas pala je u nemilost korupcije i skandala vezanih za drogu. Raúl je zatvoren i osuđen pod optužbom za pranje novca i planiranja ubistva svog zeta; nakon što je proveo 10 godina u zatvoru, Raúl je oslobođen za oba zločina…

Uz razotkrivanje skandala, Jebovo prijateljstvo sa Raulom nije prošlo nezapaženo. Jeb nikada nije porekao prijateljstvo s Raúlom, koji [sada] živi povučeno u Meksiku.

Kristy Campbell, Bushova glasnogovornica, nije odgovorila na zahtjev za komentar. Smrt porodice Salinas iznenadila je Bushove. „Veoma sam razočaran optužbama o njemu i njegovoj porodici. Nikada nisam imao ni najmanji nagovještaj da je predsjednik Salinas bio išta drugo osim potpuno iskren.“ rekao mi je Bush stariji u intervjuu 1997. godine. (Dolia Estevez, Meksičke veze Jeba Busha, Forbes, 07. 04. 2015.)

„Smrt porodice Salinas iznenadila je Bushove?“ (Forbes, april 2015.) Bushovi su znali ko su oni.

Bivši službenik DEA-e Michael Levine potvrdio je da je uloga Carlosa Salinasa u meksičkom narko-kartelu bila poznata američkim zvaničnicima.

Američkog predsjednika Georgea H. W. Busha su redovno informisali službenici Ministarstva pravosuđa, CIA-e i DEA-e.

 

Da li je Jeb Bush, koji je sada (2015) kandidat za Bijelu kuću ispred republikanaca, znao za Raulove veze sa narko-kartelom?

Je li porodica Bush na bilo koji način bila saučesnica?

Ovo su pitanja o kojima američka javnost mora raspravljati širom zemlje prije predsjedničkih izbora 2016. godine.

Prema pisanju Andresa Openheimera u Miami Heraldu (17. 02. 1997.):

„Svjedoci kažu da su se bivši meksički predsjednik Carlos Salinas de Gortari, njegov zatvoreni brat Raul i ostali članovi vladajuće elite u zemlji sastali  s narko-bosom Juanom Garcijom Abregom na ranču porodice Salinas; Jeb Bush priznaje da se nekoliko puta susreo s Raulom Salinasom, ali nikada nije poslovao s njim.”

Vlasti SAD čekale su dok Carlos Salinas završi svoj predsjednički mandat da uhapsi meksičkog narko-bosa Juana Garciju Abregoa, koji je bio blizak saradnik predsjednikova brata Raula. Zauzvrat, Raul Salinas bio je “intimo amigo” Jeba Busha:

Juan Garcia Abrego, bjegunac s liste najtraženijih FBI-a, poletio je u Houston kasno u ponedjeljak, nakon što ga je uhapsila meksička policija… Garcia Abrego, poznati šef drugog najmoćnijeg meksičkog narko-kartela izbjegavao je godinama vlast s obje strane granica. Njegovo hapšenje je ogromna pobjeda za američku i meksičku vladu. CNN, 16. 01. 2015. godine.

Ali ima nešto jako čudno: dok su Bushovi i Salinasi imali dugogodišnji vezu, Wall Street je, također, bio uključen u pranje novca od droge:

Američki zvaničnik rekao je da je Ministarstvo pravosuđa postiglo značajan napredak u istrazi pranja novca protiv Raula Salinasa de Gortarija i identificiralo nekoliko ljudi koji mogu svjedočiti da je bivši prvi brat primio novac za zaštitu od velikog narko-kartela.

Ako bi SAD optužile g. Salinasa, to bi moglo imati posljedice na istragu Ministarstva pravosuđa o mogućem pranju novca od strane Citibank-e, gdje je gospodin Salinas imao neke od svojih računa. Citibank, jedinica Citicorpa, negirala je malverzacije. (WSW, 23. 04. 2015.)

Umiješanost Citibanke u operaciji pranja novca dokumentovan je u Izvještaju Senatskog odbora za vladine poslove (američki Generalni računovodstveni ured „Privatno bankarstvo: Raul Salinas, Citibank i navodno pranje novca“, Washington, 1998.).

 

Kraj igre

Raul Salinas de Gortari oslobođen je 2005. godine. Sve optužbe su odbačene.Stvar koja uključuje Bushove i Salinase uglavnom je zaboravljena.U međuvremenu, američka politička historija je prepravljena…A da se i ne spominje Sporazum o slobodnoj trgovini iz 1992. godine (NAFTA) koji je potpisao šef države povezan sa organizovanim kriminalom. Čini li to sporazum nelegalnim? Legitimnost NAFTA-e do sada nije bila predmet pravnog postupka sudske istrage.

„Nezakoniti NAFTA“ postavlja scenu na TPP i TTIP „sporazume“ dogovorene iza zatvorenih vrata.U Americi je sve dobro.Barem do predstojećih predsjedničkih izbora 2016. godine.

 

Izvor