PISjournal – Dok je povlačenje američkih snaga sa Bliskog istoka bio ključni plan Osovine otpora tokom protekle dvije godine i dok je nekoć veliki broj američkih baza u opadanju izlaskom američkih snaga iz Afganistana i Iraka, Washington je najavio nove sankcije na organizacije i ličnosti koje pomažu iranski program dronova u toku svojih nastojanja da reinstalira restrikcije na Teheranski mirovni nuklearni program.     sankcija

Državni sekretar Antony Blinken najavio je u subotu nove sankcije brojnim organizacijama i ličnostima, tvrdeći da će Bijela kuća upotrijebiti raspoloživa sredstva da spriječi transfer materijala i tehnologije koja se koristi u iranskoj industriji dronova.

Također, taj potez dolazi nakon što je Iran prošle sedmice održao veliku zajedničku vojnu vježbu IRGC-a i vojske koristeći bespilotne letjelice i odbrambene sposobnosti. Ubrzo nakon toga, Washington je najavio zajedničku vježbu dronova s ​​Bahreinom u vodama Perzijskog zaljeva.

Zašto se SAD plaše iranskih dronova?

Nesumnjivo, glavni razlog za uvođenje novih sankcija Bijele kuće iranskoj vojno-odbrambenoj sposobnosti je sprječavanje razvoja sposobnosti zemlje. Nabavka napredne vojne tehnologije oduvijek je bila važan element u naporima svjetskih vlada da zaštite svoje interese u visoko konkurentnom međunarodnom okruženju. U međuvremenu, posljednjih godina došlo je do pomaka prema većim sposobnostima u dugom ratovanju koje olakšavaju vojne akcije bez potrebe za skupim kampanjama u kojima bi učestvovali vojnici. Kada je u pitanju ovo područje, svetište najsavremenijih borbeno-nadzornih dronova i supersoničnih projektila.

Proteklih godina Iran je pokazao da ima pravo glasa u industriji raketa i bespilotnih letjelica i srodnim oblastima poput elektronskog ratovanja, naprednih radarskih sistema i sistema protuzračne odbrane. Teheran ima niz iskustava u izazivanju vojnih sposobnosti SAD koristeći lokalno razvijene tehnologije i vojne objekte. Iran je jedina zemlja u novom milenijumu koja je poduzela izazovne vojne akcije protiv uglavnom neprijateljskih SAD-a, uključujući obaranje njihove toliko hvaljene visokotehnološke stelt bespilotne letjelice Global Hawk, potom lansiranje raketnih napada na američke vojne baze u regiji i hakovanje naprednog drona RQ-170 kojeg su prizemljili neoštećenog i dekodirali njegove podatke kao i pomno posmatranje i snimanje kretanja flote američke mornarice, uključujući nosače aviona u regionalnim vodama.

Moć iranskih bespilotnih letjelica i raketa je, stoga, glavna meta američkih sankcija posljednjih godina zbog izazivanja američkih vojnih sposobnosti i narušavanja vojnog prestiža te zemlje na međunarodnoj sceni.

SAD i njihovi regionalni partneri, uključujući izraelski režim, također su duboko zabrinuti zbog prijenosa iranskih dronova i raketnih kapaciteta na drugim granama Osovine otpora – bloka koji vodi Iran i koji uključuje Irak, Siriju, Libanon i Jemen. Danas su libanonski Hezbollah, Hamas i Islamski džihad u Palestini, jemenski Ansarullah i grupe otpora u Iraku i Siriji pokazali da samo oni imaju moć da izazovu prevladavajuće interese Washingtona i Tel Aviva. U Iraku, npr., napadi antiokupacionih snaga uništili su sposobnost Bijele kuće da manevrira i pokaže vojnu moć kako bi izbjegla zakon iračkog parlamenta koji poziva na protjerivanje stranih snaga iz zemlje. Izraelski rat protiv Gaze od 11. maja u kojem je Hamas bez presedana promijenio odnos snaga sa Tel Avivom svojim raketnim napadima koji su izraelski sistem protuzračne odbrane Iron Dome ostavili iscrpljenim i van dužnosti je još jedan primjer utjecaja vojnih sposobnosti Otpora i napredak u razvoju situacije na okupiranim palestinskim teritorijama uprkos svoj zapadnjačkoj finansijskoj i vojnoj pomoći Izraelcima.

U ratu u Jemenu, vojska i narodni komiteti predvođeni Ansarullahom koriste napredno raketno oružje i samoubilačke dronove kako bi probili višemilionsku protuzračnu odbranu koju je osigurao Zapad i pogodili njihove ciljeve.

Sa stanovišta američkih stratega, teheranski projektili i bespilotne letjelice bili su ključni dio iranskog regionalnog jačanja moći posljednjih godina.

SAD pokazuju strategiju pritiska ali praznih ruku

Bidenova administracija nastoji demonstrirati nastavak neuspjele strategije sankcija i ekonomskog pritiska da ograniči iranski miroljubivi nuklearni program. Ova strategija se prihvaća kako bi se opravdala povlačenja i ustupci koje Iran zahtijeva da oživi nuklearne pregovore usred kritika saveznika Washingtona, Izraelaca i arapskih monarhija.

Iran je, bez sumnje, jedan od svjetskih titana bespilotnih letjelica koji u potpunosti udomaćuje svoj program u skladu sa svojom strategijom odbrane i regionalnim geografskim karakteristikama. Sa okončanjem sankcija UN-a protiv Irana, s ovim vojnotehnološkim napretkom, Teheran ne samo da nema namjeru da bude potpuni potrošač vojnih proizvoda, kako propagiraju zapadni mediji, poput arapskih monarhija, već traži i tržišta za svoje vojne proizvode.

Imajući to na umu, mora se reći da je američka tvrdnja o ograničavanju iranskog programa bespilotnih letjelica prazan slogan za zadovoljenje regionalnih saveznika Washingtona koji dovode u pitanje ozbiljnost antiiranskih pritisaka Bijele kuće dok se SAD spremaju napraviti kompromise s Iranom u nuklearnom sporazumu.

Ekskluzivno PISjournal