PISjournalDok se Sjedinjene Države svojim tvrdnjama o ljudskim pravima nastavljaju uplitati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, stručnjaci UN-a tvrde da su crnci u američkom pravosudnom sistemu izloženi „kontinuiranom rasizmu i rasnoj diskriminaciji od strane službenika za provođenje zakona“. zatvorima

Prema podacima Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, zatvorenice su bile prisiljene rađati s lisicama na rukama, dok su njihove bebe dopremane u državne Domove za nezbrinutu djecu nekoliko sati nakon rođenja. Osim toga, prava crnih zatvorenika su nesrazmjerno diskrimisana. Podaci ovog izvještaja pokazuju da su stručnjaci u proljeće posjetili pet američkih zatvora i sastali se s dužnosnicima diljem Sjedinjenih Država.

U izvještaju se podsjeća da Sjedinjene Države moraju zauzeti pristup temeljen na pravima kako bi se uklonilo duboko ukorijenjeno nepovjerenje Afroamerikanaca u institucije za provođenje zakona i pravosuđa. Nepovjerenje crnaca proizlazi iz policijske brutalnosti u prošlosti, ali koja traje u kontinuitetu, za šta počinitelji ne bivaju zakonski sankcionisani. Stručnjaci UN-a također su izvijestili da su vidjeli zatvorenike koje se primorava na prisilni rad (pa čak i na branje pamuka) u zatvorima gdje su glavninu činili crnci.

Ovi su stručnjaci su također izjavili da su postojeći zakoni i politike u području droga koji su na snazi ​​u Sjedinjenim Državama već pet decenija uzrokovali veću vjerovatnoću da će osobe afričkog porijekla biti izložene neprimjerenom ponašanju policije i pravosuđa. Kao rješenje, predstavnici UN-a pozvali su na iskorjenjivanje siromaštva i rasne nejednakosti, kao i smanjenje policijske brutalnosti. zatvorima zatvorima zatvorima 

Također su zatražili da se ignoriraju niža kaznena djela u području droga. Krizna situacija u Sjedinjenim Državama svakim je danom sve veća, jer je sve veća mogućnost gašenja centralne vlade Sjedinjenih Država zbog neodobravanja traženog proračuna, Bijela kuća je uspostavila redovnu komunikaciju sa svojim osobljem i nezavisnim agencijama američke federalne vlade, a preko tih agencija je počela planiranje u vanrednim situacijama sprovođenjem potrebnih mjera u slučaju nedostatka sredstava.

Ono što treba biti predmetom pažnje u sadašnjem nehumanom ponašanju na Zapadu jesu objavljeni izvještaji o rasističkom nasilju Francuske kao saveznice Amerike i još jedne od zemalja koja iznosi tvrdne o ljudskim pravima u svijetu. Najviše administrativno tijelo Francuske održalo je saslušanje visokog ranga kako bi se pozabavilo tužbom protiv policijskih snaga ove zemlje zbog kontinuirane rasne diskriminacije tokom provjere ličnih dokumenata.

Žrtve u ovom procesu ne potražuju novčanu naknadu, ali su zahtijevale presudu u korist provedbe dubokih reformi u policijskoj organizaciji kako bi se okončala rasna diskriminacija. Nekoliko aktivističkih organizacija i međunarodnih skupina za ljudska prava kažu da je francuska policija, prilikom odabira ljudi za zaustavljanje i pretres identifikacionih dokumenata, namjerno rasistički ciljala na Arape i crnce.

Te su skupine i organizacije 2021. godine podnijele prijavu protiv francuske policije optužujući ih za rasnu diskriminacije u ponašanju, koja je nakon dugo vremena, u petak, dospjela u fazu pretresa u najvišem administrativnom tijelu Francuske, „Državnom vijeću“. Vlada Pariza odbacila je počinjenje kontinuirane rasne diskriminacije od strane policije ove zemlje i ustvrdila da su policijski službenici ove zemlje sve češće meta nasilja. Očekuje se da će dužnosnici Vijeća u narednim sedmicama donijeti odluku o ovoj žalbi.

Ašil Nedari, jedan od svjedoka čiji su lični iskazi izneseni u tužbi i koji je prisustvovao sjednici žalbenog ročišta, rekao je: „Ovo je veliki korak u borbi za koju se nadam da ćemo jednog dana pobijediti.“ Naveo je da je na prvoj godini studija Pravnog fakulteta po prvi puta bio prva žrtva nasilja prilikom pregleda osobnih dokumenata od strane policije, do te mjere da je plakao u krevetu. Nedari koji je crnac je rekao: Zbog ovog događaja izgubio je povjerenje u sebe, svoj identitet i sistem javnog reda i mira u Francuskoj.

A na 220 stranica ovog sudskog predmeta spominju se i izjave nekolicine policijskih službenika kao svjedoka koji potvrđuju diskriminirajuću policijsku kontrolu ličnih dokumenata.

Kritičari kažu da francuska policija obično pokazuje nasilničko ponašanje u provedbi provjera ličnih dokumenata, ponekad ciljajući jednu osobu više puta i tako mlade ljude obilježe za cijeli život, a ta je praksa pogoršala odnos između policajaca i stanovnika četvrti s niskim primanjima. Ovo ročište održano je nakon što je prije nekoliko mjeseci francuska policija tokom saobraćajne kontrole u junu u predgrađu Pariza ubila “Naela Marzouqa”, 17-godišnjeg tinejdžera sjevernoafričkog porijekla, što je izazvalo gnjev javnosti u ovoj zemlji.

Prošlog mjeseca deseci hiljada demonstranata izašli su na ulice diljem Francuske kako bi osudili rasizam i policijsku brutalnost u ovoj zemlji. Tužba koja je razmatrana bila je fokusirana na ponašanje policije tokom pregleda ličnih dokumenata, a inicirali su je Amnesty International, Human Rights Watch, Open Society Justice Initiative i tri organizacije aktivista za ljudska prava koje rade s mladima.

Ove nevladine organizacije iznijele su ovaj slučaj Državnom vijeću nakon što francuska vlada nije odgovorila na njihovu žalbu na nižoj razini.

Ekskluzivno PISjournal