Rijad Ahmetović izraelske

PISjournalOd oktobra 2023. godine, IDF i drugi organi izraelske državne i vojne mašinerije su uprli svim snagama da predstave sebe u pozitivnom svjetlu prilikom porasta solidarnosti u globalu sa palestinskim narodom i njegovoj borbi za slobodu.

„Mediji povezani sa Zapadom suočavaju se sa značajnim i definitivnim gubitkom društvenih medija, što označava pobjedu alternativnih kanala informacija i poraz Izraela u oblasti informacionog rata“ Napisao je Daily Sabah.

Izrael je de facto izgubio medijski rat unatoč svim njihovim naporima, ali izraelski propagandni kanali su značajno počeli koristiti lažne slike napravljene vještačkom inteligencijom kako bi mobilizirali mase da „stanu uz njih“. Pošto slogani poput „Ti ili stojiš uz Izrael ili uz Terorizam“ i „Hamas = ISIL“ nisu postali popularni kao što su izraelski zvaničnici očekivali povodom genocida kojeg IDF vrši nad narodom Gaze. Cionisti su puštali nekoliko vještački stvorenih slika u javnost u nadi da će pridobiti simpatije svijeta kako bi pokrili svoj zločin nad Palestincima.

Navest ćemo samo nekoliko primjera ove loše urađene AI propagande koju su dijelili zvanični i nezvanični kanali izraela:

Prvi primjer izraelske AI propagande je lažni izraelski kamp za palestinske izbjeglice. Dosta elemenata ove slike utvrđuje da se radi o AI generisanju. Sjene, dimenzije ljudi, zamaglenost detalja u pozadini i korištenje zastave sa duplom Davidovom zvijezdom. Cionisti su najstojali koristiti ovu fotografiju kao dokaz njihove humanosti ali neposredno nakon objavljivanja iste, bezbroj izvora je potvrdilo da se radi o lažnoj slici generisanoj AI tehnologijom.

Sljedeća fotografija nastoji prikazati podršku građana Izraela sa njihovim zločinom u Gazi. Ideja je predstaviti građane Izraela kako mašu IDF vojnicima sa svojih balkona i kako ispraćaju i pozdravljaju IDF vojnike. Kao što možete vidjeti, ovo je urađeno putem AI tehnologija i prikazano je na jednom mjestu više ruka što kreira nerealan prikaz.

Sljedeći prikaz izraelske AI propagande je objavila instagram stranica BNN Isreal koja navodno prikazuje nekoliko hiljada u Tel Avivu koji drže svijeće i mole se za izraelske taoce. Ako zumiramo na sliku, vidjet ćemo sljedeće:

Deformisana lica koja su očigledno produkt AI generisanja. Opet, još jedan loš pokušaj izraelske propagande mašinerije da predstavi stanje u regionu shodno svom interesu.

Za kraj, uzet ćemo sliku koju je podijelio kontravezni američki desničar i cionista Ben Šapiro kada su ga pitali da li ima sliku spaljene izraelske djece kada je govorio o „zločinu i brutalnosti Hamasa“ . rekao je sljedeće „Želite slikoviti dokaz mrtvih jevrejskih beba? Evo ga, vi patetički mrzitelji jevreja. Izrael će minimalizirati civilne žrtve. Ali Izrael neće dozvoliti komadima ljudskih g***** koji su uradili ovo da žive. Svaka unca krvi prolivena u Gazi je na Hamasu“. Šepiro je koristio sliku iz veterinarske stanice gdje leži pas i koristio je AI tehnologiju da generiše sliku spaljenih ostataka beba.

Ovo su samo neki primjeri izraelske AI propagande koja se plasira u javnost. Bitno je navesti da ima bezbroj ovakvih slučaja te da cionistički kanali koriste ove slike da prestave Izrael i stanje u Izraelu kako cionistički režim želi da bude predstavljeno. U svakom slučaju postoje bezbroj stvarih videa realnog stanja u Gazi i Zapadnoj Obali koji ne zahtjevaju nikakvu intervenciju AI tehnologija. Ipak, kako je navedeno na početku teksta, Izrael i cionisti su izgubili medijski rat i nastoje svim mogućim silama da izvuku trunku solidarnosti od generalne publike svijeta. Međutim, njihovi napori su bezuspješni skoro u potpunosti.

Ekskluzivno PISjournal