Kazem Zoghi Barani

Kraj saputništva Washingtona s koalicijom rata u Jemenu-Koncem marta 2015 saudijski dužnosnici su od američke administracije dobili ‘zeleno svjetlo’ da povedu rat protiv jemenskog naroda.

Saudijci su mjesecima iznosili stalne tvrdnje o pobuni na svojim južnim granicama. Naravno, Amerikanci su istovremeno objavili kako saputništvo s ovom koalicijom može sličiti ukrcavanju u vozilo s pijanim vozačem. Istovremeno je narod Jemena znao povijest uplitanja Sjedinjenih Država u arapski svijet, Vijetnam, Afganistan, Irak i, štaviše konačno u Libiju i bili su svjesni koliko teško može biti slamanje volje jednoga naroda. I upravo u ovome je simbol otpora jemenskoga naroda u proteklih šest godina.

Kako god, Washington je u ovu bitku ušao s predodžbom da može u svoje ruke uzeti uzde jemenske krize. Na temelju toga započeo je pružati obavještajno-sigurnosnu potporu koaliciji, pomoć u dopunjavanu gorivom avionā, prodaju oružja i diplomatsko pokrivanje. Sada, otprilike šest godina nakon saudijske agresije, rat u Jemenu prerastao je u jednu tragediju. Ovo pitanje  je dovelo do veće nestabilnosti u bliskoistočnome regionu, osnaživanja Irana i slabljenja globalne popularnosti Sjedinjenih Država. Važnije od svega, osim što je Jemen razoren, sada je ova zemlja suočena s provođenjem najpogubnije ljudske tragedije. Kako izvještava UN oko tristitine hiljada osoba izgubilo je živote u sukobima, od toga polovica zbog indirektnih razloga, kao što su slaba ishrana i bolest. Milioni drugih su gladni ili bez kuće i kućišta. I dok se moć dijeli među akterima jemenske tragedije čiji je broj u porastu, rješenje ovih sukoba postaje sve teže. Također, Trumpova administracija je vidjela Bliski Istok iz sasvim drugačije perspektive. Prioriteti ove administracije su bili jasni, a oni nisu obuhvaćali mir. Trumpov tim je više razmišljao na način da je Saudijska Arabija jedan veliki kupac američkoga oružja i jedan partner u mirovnome sporazumu Izraela i Palestine. Pretvaranje Jemena u front u okviru maksimalnoga pritiska na Iran, bilo je u kontekstu ovih ciljeva. Tokom 2020. godine, dobijanje brzoga rata za Saudijsku Arabiju je postalo dugotrajni slogan i u materijalnom smislu, i u smislu vjerodostojnosti polučilo je velike troškove. Rijad želi rekonstruirati svoju poljuljanu poziciju u Washingtonu, što je rezultiralo ubistvom Khashoggiya i strahovitom agresijom na Jemen. Ali kraj rata je mnogo teži od njegovog početka. Od januara 2021. Husi su učvrstili kontrolu nad sjeverozapadom Jemena. Ostatak zemlje je pod upravom vladinih snaga, različitih vojski i lokalnih moćnika.

Imajući u vidu da Saudijska Arabija teško da bi mogla otpočeti rat bez potpore Sjedinjenih Država, sjedinjene su Države od samoga početka imale velikoga udjela u Jemenu, i u skladu s tim trebaju odgovarati za svoj udio u ovoj tragediji. Iz strateških razloga, Bidenova bi administracija trebala kao svoj prioritet postaviti izlazak Sjedinjenih Država iz rata u Jemenu, i da učini sve što je u njenoj moći da se ovaj sukob privede kraju. 2020. godine Biden se kao predsjednički kandidat obavezao da će Sjedinjene Države udaljiti iz bliskoistočnih dešavanja. Do sada je Bidenova administracija jedan broj svojih mjera uskladila s datim obećanjima, kao što je izmjena definicije Trumpove administracije o Husima kao jednoj terorističkoj organizaciji, imenovanje specijalnog izaslanika za Jemen, ograničavanje potpore vojnim operacijama koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije u sukobima, podrška mirovnome procesu pod vođstvom UN-a i vraćanje povjerenja Saudijske Arabije u odbranu cjelovitosti njegove teritorije. Naravno, Biden je suočen s problemima u Jemenu:

Visoki članovi njegovog tima potpisali su 2018. godine pismo kojim potvrđuju poraz politike Obamine administracije u Jemenu. Sam Biden se obavezuje ovim potpisom. Također, želi da se ponovo priključi nuklearnom sporazumu sa Iranom. Ovi koraci će neizbježno povećati tenzije sa Saudijskom Arabijom. Na temelju ovoga Bidenova administracija je obavezna na okončanje rata u Jemenu i pregovore o narednom sporazumu sa Iranom vezano za regionalna pitanja, faza koja – prema njihovim riječima – iziskuje bližu saradnju sa Rijadom. Većim usložnjavanjem problematike administracija treba na neki način osigurati povjerenje da se Husi mogu kontrolisati. Za realizaciju nekoliko istovremenih poslova Sjedinjenim Državama je potreban veliki diplomatski trik: izlazak iz rata s tim da pomognu njegovome okončanju, da izvrgnu pritisku Saudijsku Arabiju, ali da je ne udalje od sebe. Paralelno s tim, da Washington pojača svoju potporu mirovnome procesu pod patronatom UN-a. I konačno, da izvrši pritisak na Huse da pokažu fleksibilnost u mirovnome procesu.