PISjournal-“Poslije najnovijih događaja, možemo konstatovati da smo stigli do kraja unipolarnosti”, kaže Mehmet Perinček za Teheran Times.

“Kraj unipolarnog svijeta i uspostavljanje multipolarnog svijeta je vrlo dobra vijest i za Iran i za Tursku, jer ova nova situacija nosi veliki potencijal za Teheran i Ankaru da izbalansiraju prijetnje s kojima se suočavaju iz Washingtona.”

Slijedi tekst intervjua:

P: Zašto zapadne sile insistiraju na tome da se ukrajinski rat nazove invazijom? I koji su to uzroci tako dramatične situacije u Ukrajini?

O: Nije tajna da SAD planira da opkoli zemlje poput Rusije, Kine, Irana i Turske koje su prepreka Washingtonu. Kada pogledamo ukrajinsku krizu onda uočavamo da je to povezano sa opštom konstelacijom sukoba. Dok Washington pokušava da opkoli Rusiju preko Ukrajine, on takođe opsijeda Tursku, Iran i Kinu.

Prvi razlog za ovaj sukob je taj što SAD žele da iskoriste Ukrajinu kao mostobran protiv Rusije i cijele Evroazije. Baš kao što koristi Grčku na istočnom Mediteranu i kao što želi da uspostavi Kurdistan na Bliskom istoku.

Da bi ovaj plan uspio, SAD-u je bila potrebna neonacistička vlada u Ukrajini koja je bila potpuno pod američkom kontrolom. Drugi razlog za ovaj sukob je agresija kijevske vlade, posebno prema istočnim regionima zemlje.

Posjetio sam Donbas i druge operativne zone na poziv Ministarstva odbrane Rusije, od 29. aprila do 1. maja. Tu vrlo često čujete:

“Rat ovdje nije počeo jučer. To se dešava u zadnjih 8 godina. Kijev nikada nije ispunio Minske sporazume. Zapad im nikada nije rekao ni riječ. I mi smo ljudi; i mi zaslužujemo da imamo život! Ruska vojna operacija je rezultat ovog procesa, a ne početak rata. Upravo suprotno: ova operacija će staviti tačku na osmogodišnji rat.”

U Moskvi se o ukrajinskoj krizi govori u okviru proširenja NATO-a i agresije SAD-a. U Donbasu, kontekst je režim u Kijevu i njegova opasnost od fašizma.

P: Kako rat u Ukrajini može promijeniti trenutni svjetski poredak?

O: Prateći najnovije događaje, možemo konstatovati da smo došli do kraja unipolarnosti. Kraj unipolarnog svijeta i uspostavljanje multipolarnog svijeta je vrlo dobra vijest i za Iran i Tursku, jer ova nova situacija ima veliki potencijal da Teheran i Ankara izbalansiraju prijetnje s kojima se suočavaju iz Washingtona.
Uspostavlja se novi svijet i unutar tog procesa politike i aktivnosti trebaju voditi čvrste i odlučne pozicije a ne one nesigurne. Problemi i izazovi pred Iranom i Turskom mogu se riješiti samo takvim čvrstim i odlučnim stavovima i djelima.

P: Kako vidite globalna slaganja kada je u pitanju ukrajinski rat? Dok zapadne sile osuđuju Moskvu, istočne države očigledno oklijevaju da osude Rusiju.

O: Zapravo, na svijetu postoji jedna jedina linija fronta: Atlantik i Evroazija. A sukobi čak i u najudaljenijim regijama svijeta su od brige i interesa za one zemlje koje su suočene s pritiscima SAD-a. Sukob oko Tajvana nije samo kineska stvar; to je takođe stvar Rusije ili Turske. Embargo koji je uveden Iranu nije problem samo za Iran, on je problem i za Tursku i Kinu. Ili, da pružimo geografski još udaljeniji primjer: sukob oko Malvina (britanski: Foklandska ostrva) nije samo stvar brige za Argentinu. To je pitanje za sve zemlje koje se suočavaju s prijetnjama britanskog i američkog imperijalizma.

Stoga sve ove zemlje koje se suočavaju s imperijalističkim prijetnjama moraju biti osjetljive na sve ove sukobe lokalnog fokusa ali globalnog sadržaja. Oni treba da smatraju ove sukobe svojim vlastitim iz perspektive da, što je imperijalizam više poražen i povlači se, to će oni slobodnije disati. Što više SAD budu poražene, više će prostora dobiti Kina, Iran, Turska, Rusija, Pakistan, Azerbejdžan i tako dalje.

Uzimajući sve ovo u obzir, Iranu i Turskoj treba jaka Rusija, a Rusiji jak Iran i Turska. A međusobna solidarnost između tih zemalja u vezi s najvažnijim pitanjima samo diplomatski gest, već mnogo više od toga. Zbog gore navedenih razloga, ovi akti solidarnosti će za njih predstavljati efikasnu i važnu mjeru za ostvarivanje vlastitih nacionalnih interesa.

P: Kako vidite ulogu mejnstrim medija u prikazivanju ovog rata?

O: Kao što sam rekao, bio sam tri dana u zoni operacija Donbasa i Rusije u Ukrajini. Tamo sam se sastao sa lokalnim vlastima i običnim ljudima. Veoma su ljuti na zapadne medije. Zato što emituju jednostrano i ima mnogo dezinformacija.
Svojim sam očima svjedočio lažima zapadnih medija. Dozvolite mi da vam dam primjer: Tokom putovanja, ušao sam u Zaporožje nuklearnu elektranu. Bila je velika kampanja u zapadnim medijima. Rekli su: „Bit će drugi Černobil“, „Rusija bombarduje elektranu“ itd.

Elektrana nije uopšte oštećena prilikom ulaska ruske vojske u grad. Vidjeli smo to vlastitim očima. Nastavlja sa svojim redovnim radom kakav jeste. Dosadašnji uposlenici elektrane također su i dalje na dužnosti.
Zapad ne koristi samo rakete i tenkove u ratovima. Takođe koristi medije kao oružje.

P: Koje su globalne posljedice sankcija Rusiji?

O: Antiruske sankcije usmjerene su ne samo protiv Rusije, već i protiv drugih zemalja koje ometaju planove Washingtona. Američke sankcije štete i samoj Ankari jer je Rusija najvažniji trgovinski i ekonomski partner Turske.

Ovdje bih želio da istaknem još jednu veoma važnu nijansu. Činjenica je da američke sankcije nisu usmjerene samo protiv Rusije, Turske i Irana, već i protiv same Evrope. Oni su direktno pogodili evropsku ekonomiju. I očigledno je da su američke sankcije već zadale ozbiljan udarac interesima evropskih zemalja. Njemačka i Francuska su to posebno snažno osjetile i vjerujem da će ekonomije ovih zemalja u budućnosti imati još teža vremena, jer će oštre sankcije uništiti ekonomske veze Evrope sa Rusijom.

Zašto će se u ovom scenariju Evropa suočiti s većom krizom od Rusije? Rusija može preživjeti bez stranih automobila i evropskih proizvoda; može pronaći alternativna tržišta kako za prodaju svojih proizvoda tako i za uvoz sa stranih tržišta. Ali kako će se Evropa snaći bez ruskog gasa? Evo problema. U Evropi je cijena plina već nekoliko puta porasla, i nastavit će da raste.

Zašto SAD namjerno uništavaju evropsku ekonomiju? Opet, odgovor je očigledan. Amerikanci čine sve da spriječe Evropu da se takmiči sa Sjedinjenim Državama na svjetskim tržištima i učinit će sve da ostvare svoje ciljeve. Stoga su isprovocirali ukrajinsku krizu i iskoristili je protiv interesa Rusije i Evrope kroz sankcije, slabeći svoje ekonomije i dugogodišnje dobro uspostavljene odnose. Sankcije su svojevrsna zamka za Evropu.

Krajnje je neprihvatljivo da u kontekstu tekućih geopolitičkih kataklizmi stradaju ne samo vlade nego i obični građani. Primjere ovakvog američkog bezakonja vidjeli smo u Iranu, Iraku, Libiji i taj trend će se nastaviti.

Međutim, ove sankcije nigdje nisu dale rezultate. Sada će imati suprotan efekat. Dolar gubi svoju svjetsku dominaciju. Bankarski sistemi, nezavisni od SAD, se razvijaju. Sankcije imaju posljedice koje Zapad nikako ne želi.

Izvor

Prethodni članakPentagon bježi od odgovornosti za zločine
Naredni članakGeopolitički i ekonomski značaj iranskog gasovoda

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime