Oprečne su vijesti u pogledu zdravstvenog stanja sjevernokorejskog lidera. U nekima se kaže da je imao moždani udar, a neki su objavili i vijest o njegovoj smrti. Tri pouzdana izvora tvrde kako je kineska vlada uputila ljekarski tim u Sjevernu Koreju  kako bi obavila konsultacije u pogledu zdravstvenog stanja Kim Jong-una. Reuters je u izvještaju od 25. aprila objavio kako je kineski liječnički tim upućen u jeku oprečnih i kontradiktornih vijesti o zdravstvenom stanju sjvernokorejskog predsjednika.

Reuters je pozivajući se na dva neimenovana izvora objavio kako je u četvrtak u Sjevernu Koreju stigla delegacija visokih međunarodnih dužnosnika departmana za integraciju komunističke partije Kine. Ovaj departman je najvažnija kineska institucija koja se bavi ovim sjevernokorejskim problemom, i zapravo je ‘sjevernokorejski dosije’ u rukama upravo ovog departmana. Reuters dodaje: izvori koji su ustupili ove informacije su tražili da ostanu anonimni zbog osjetljivosti teme. Reuters također navodi da dužnosnici ovog departmana nisu dali odgovore na Reutersova pitanja u petak 24. aprila. Nije se oglasilo ni kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Website NK stacioniran u Seulu je početkom prošle sedmice izvjestio da se sjevernokoreanski lider oporavlja od operacije izvedene na srcu 12. Aprila, te da se njegovo zdravstveno stanje poboljšava. Kineski i južnokoreanski  zvaničnici su pred izazov stavili izvještaje o teškom zdravstvenom stanju Kim Jong-una nakon operacije. Južnokorejski zvaničnici su kazali da nisu otkrili nikakav znak koji bi ukazivao na neku neuobičajenu aktivnost u Sjevernoj Koreji. U petak je i američki predsjednik Donald Trump odbacio prve izvještaje o teškom zdravstvenom stanju Kim Jong-una. U izjavi za novinare Trump je kazao kako smatra da izvještaji nisu tačni. Ali također nije kazao ništa o tome da li je imao kontakte sa sjvernokorejskim dužnosnicima. U petak je jedan južnokorejski izvor kazao za Reuters kako informacije govore da je Kim živ i da će se veoma brzo i pojaviti u javnosti. Ovaj izvor je, također, kazao kako će se suzdržati od davanja bilo kakvog mišljenja o trenutnom Kimovom stanju i o učešću kineskih zvaničnika.

Jedan dobro obaviješteni američki izvor je kazao kako američke informacije pokazuju da Kim ima zdravstvenih problema., ali ne postoji nikakav argument da bi se moglo kazati kako je sjevernokorejski predsjednik teško bolestan. Glasnogovornik američkog State Departmenta se nije oglašavao oko ovoga. Kada je Fox News upitao američkog državnog sekretara Pompea o kimovom zdravstvenom stanju (nakon Trumpove izjave), on je rekao nemam vam ništa kazati, ali američki narod treba da zna da mi pomno pratimo situaciju.

Sjeverna Koreja je jedna od najzatvorenijih i najizoliranijih država svijeta, te se zdravstveno stanje njenog lidera može smatrati sigurnosnim pitanjem. Državni mediji su o predsjedniku posljednji puta izvjestili 11. aprila. On nije prisustvovao ceremoniji posvećenoj njegovome djedu koji je utemeljio ovu zemlju, održanoj 15. aprila. Pretpostavlja se da o 36 –orogodišnjem Kimu od 11. aprila nije objavljeno ništa. 2014. je također bio odsutan neko vrijeme, nakon čega je sjevernokorejska državna televizija objavila kako se kreće sa štapom.

Kada je njegov otac Kim Jong-un 2008 doživio moždani udar južnokorejski mediji su objavili kako su na njegovom oporavku angažirani liječnički timovi iz Kine i Francuske. Prošle godine je prvi puta nakon 14 godina Xi Jinping posjetio Sjevernu Koreju, zemlju koja je uvijek upirala oči u kinesku političko-ekonomsku i diplomatsku potporu i zaštitu. Kina je najvažniji sjevernokorejski saveznik i najvažnija zemlja koja je u vremenu međunarodnih sankcija pomagala ovu zemlju pogođenu siromaštvom. Naravno, Kina ima svoj interes u stabilnosti Sjeverne Koreje jer ima zajedničku granicu s ovom zemljom.  Kim pripada trećoj generaciji sjevernokorejskih lidera koji je na vlast došao 2011. nakon smrti oca. Od 2018. Kim Jong-un je četiri puta posjetio Kinu.

Bob Fridrix u izvještajuNew York Posta od 24. aprila pozivajući se na UPI piše kako postoji mogućnost da je sjevernokorejski lider napustio prijestonicu Pyongyang i da trenutno boravi na istočnoj obali ove zemlje. On smatra kako je prisustvo kineskih liječnika probudilo sumnje u pogledi Kimove zdravstvene situacije, te su neki kazali kako se njegovo zdravstveno stanje veoma pogoršalo nakon operacije. New York Post nadalje navodi kako i kretanje vozila sjevernokorejskog lidera ukazuje na to da je on vjerovatno napustio Pyongyang. U Wunsanu je trenutno lični voz namijenjen Kimu, a njegov lični avion je još uvijek u  glavnom gradu. Južnokorejski izvori smatra Fridrix vjeruju kako je Kim napustio Pyongyang kako bi se zaštitio od korone. Južnokorejski izvori ističu kako nema naznaka da će Kim predati vlast, ali da SAD kažu da ukoliko to Kim želi da može donijeti odluku u tom pogledu. U izvještaju od 24 aprila New York Times piše kako je satelitska TV u Hong Kongu objavila vijest o smrti sjevernokorejskog predsjednika, ali se to ne može prihvatiti sa sigurnošću. Jedan neimenovani dužnosnik Pentagona je izjavio: „Premda je Amerika na izvoru informacija vezano za sjevernokorejskog predsjednika, ali nema nikakve zvanične potvrde da je Kim Jong-un preminuo.“ Isti neimenovani izvor nadalje ističe kako je vojna pripravnost Sjeverne Koreje kao što je uvijek bila u povijesti, te da nema nikakvih naznaka o nekim vidljivim promjenama u vojno-odbrambenim ili pitanjima liderstva. Premda je posljednje pojavljivanje sjevernokorejskog lidera bilo 11. aprila, ali su mediji objavili njegove fotografije kao je 12. aprila prisustvovao zračnim manevrima.

Koli Okanar Javid piše kako su od 12. aprila počele stizati vijesti o pogoršanju zdravstvenog stanja sjevernokorejskog predsjednika nakon operacije na srcu, nakon čega je i NK objavio slične vijesti. NK je thin tank korporacija koja ima finansijsku potporu američkog Kongresa. Nedugo potom je vijesti o lošem zdravstvenom stanju Kima prenio i CNN, pozivajući se na neimenovani izvor.

Premda su dva ranija sjevernokorejska lidera za života proglasili svoje nasljednike, ali mladi skjevernokorejski lider još uvijek nije objavio ime koje bi ga moglo naslijediti.  Strani izvori navode kako Kimova supruga Ri Sol-ju možda neće imati djece te da to znači kako sjevernokorejski lider neće imati službenog nasljednika. Neki su objavili kako je moguće da Kima naslijedi njegova 31-ogodišnja sestra Kim Yo-jong koja je prošle godine imala istaknuto prisustvo u nekim diplomatskim promjenama. Američki državni sekretar smatra da ko god bio budući sjevernokorejski lider od njega će se zahtijevati da odustane od nuklearnog programa, da se zemlja priključi ostalim zemljama a s ciljem bolje budućnosti za Sjevernu Koreju.

Kolumnista New York Timesa je u analizi od 24. aprila napisao: Za svijet postoji jedna nepoznanica: kakvo je realno zdravstveno stanje sjevernokorejskog lidera i koliko je to bitno u ovoj situaciji? Počnimo s ovomrealnošću da ne postoji nikakv način kako bi se saznalo stvarno stanje sjevernokorejskog predsjednika. Južnokorejski zvaničnici odbijaju izvještaje o Kimovom stanju i govore kako se ne dešava ništa neuobičajeno. Sjeverna Koreja je, pak, izabrala zapanjujuću šutnju. Prije situacije s ‘Kovid 19’ zemlja je bila preplavljena Kimovim fotografijama i vijestima o njemu, ali od pojave korone o njemu nema više nikakvih vijesti. Sjeverna Koreja 90 % svoje trgovine obavlja s Kinom i Kinezi su neka vrsta kanalizatora sjevernokorejskog pritiska jer se boje ukoliko dođe do pada sistema da će se suočiti s velikim prilivom migranata. Prisustvom Trumpa u bijeloj Kući Sjeverna Koreja je postala poprište trgovine i cjenkanja za Kinu kako bi u utrci s Amerikom izvukla korist iz svega. Nuklearne američko-sjevernokorejske relacije bi se mogle okončati na štetu Kine. U tom procesu bi smrt sjevernokorejskog lidera mogla imati poguban efekat jer bi Trump iznenada izgubio jednu od svojih igraćih karata. Pri tome, niti je Sjeverna Koreja bila ozbiljna u svom razoružavanju, niti je Trump uveo ozbiljan pritisak ovoj zemlji. Sve se to dešaval prije korone i američke izborne utrke pri čemu je Trump imao potrebu za dobitnom kartom poput Sjeverne Koreje.

Šta se dešava?

Realno pitanje je to kakvo značenje će imati Kimova bolest ili smrt za Sjevernu Koreju? Veliki dio sjevernokorejske populacije je na svijet došao za vrijeme vladavine ‘tri Kima’ (djeda, oca i sina) i znaju samo za tu realnost. Režim ima opciju poput povratka ili korištenja drevne predodžbe ‘un’ koja će moguće značiti kupovinu vremena. Ali možda strani promatrači ne vjeruju da se dešava promjena. Uprkos tome, nije vjerovatno da bi Kimova smrt mogla izazvati široke političke promjene u Sjevernoj koreji. Zašto? Krivulja ‘J’. Prije nekoliko godina napisao sam knjigu u kojoj sam govorio o tome na koji način zemlja treba otvaranje društvenog ozračja uravnotežiti sa stabilnošću političkog režima. Jedan od paragrafa je slijedeći: “Zemlje koje se nalaze s lijeve strane krivulje ‘J’ one su stabilne jer su bile udaljene od ostalih zemalja svijeta i zatvorene. One su gušile svoj narod. Zemlje koje su s desne strane krivulje ‘J’su zemlje koje, štaviše, imaju veću stabilnost jer otvoreni sistemi dopuštaju zamjenu mjesta i osoba može moć prepustiti drugome bez toga da dođe do pada cjelokupnog političkog sistema.”

U vrijeme kada sam pisao ovu knjigu Sjeverna Koreja je naginjala ka lijevoj strani i još uvijek se tu nalazi. Politička stabilnost Sjeverne Koreje je jako udaljena od svijeta i oslanja se na čvrstu kontrolu naroda. Ova izolacija odgovara eliti jer je velika većina njih svoju sudbinu vezala za Kima i za njegov politički sistem. Čak i da njega nema ovaj bi sistem i dalje opstajao jer elita želi zadržati povlastice koje ima. Ako Kim umre ili ako je već umro liderstvo će preuzeti njegova mlađa sestra jer eventualni potomci ‘un’ bi bili mlađi od nje eda bi mogli vladati, a njegov stariji brat više voli svirati gitaru nego voditi jedan krvopijski režim (brat po ocu mu je ubijen u Maleziji). Za ovu porodicu je veoma važno očuvati moć jer se politička mitologija Sjeverne Koreje vrti oko dinastije ‘kim’: a to je da Kim ostane na vlasti dok neko od njegove djece ne odraste toliko da može na sebe preuzeti upravljanje zemljom. Ali povijest svijeta nas uči da trebamo očekivati neočekivanosti. Dakle, šta ako moć na jedan miroljubiv nalin ne pređe na sestru ili na nekoga od članova vladajuće porodice? Doći će do krize u Sjevernoj Koreji. To znači da će Međunarodna zajednica imati tri prioriteta: prvo da zatvori ili stavi u potpunu karantenu sve pravce nuklearnog naoružavanja prije nego dođe do ‘eksplozije’ u ovoj zemlji; drugo rukovođenje nezaustavljivim talasom migranata koji će se kretati prema Južnoj Koreji i Kini; treće nadziranje ove zemlje. Globalna zajednica  zahtijeva od Kine da preuzme vodeću ulogu u ovakvim okolnostima.
Jedno nerazumijevanje

Korona predstavlja jednu lošu vijest za zemlju pogođenu siromaštvom kakva je Sjeverna koreja… Zemlju koja se graniči s Kinom. Korona za Sjevernu Koreju predstavlja i prijetnju, ali i priliku: s jedne strane može političku situaciju držati skrivenom od očiju svijeta koji je okupiran stavljanjem pod kontrolu ove pandemije. S druge strane, može predstavljati prijetnju za svijet, ali i za samu ovu zemlju. Najpogubnije za Sjevernu Koreju bi bilo to da jeda ‘zdravi Kim’ ustupi svoje mjesto ‘bolesnom i paranoičnom Kimu’ da on upravlja Sjevernom Korejom.

Izvor

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime