PISjournal – Politička opozicija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana kaže da je njegov poziv za protjerivanje 10 ambasadora iz zapadnih zemalja, koje su saveznici Turskoj, samo pokušaj da odvrati pažnju sa ekonomskih problema.

Ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nije sprovelo predsjednikovu naredbu u djelo a to bi prouzrokovalo najveći razdor u odnosima sa Zapadom u Erdoğanovih 19 godina na političkoj sceni i diplomati se nadaju da će ovo protjerivanje biti povučeno.

U subotu je Erdoğan izjavio da je naredio da se svaki ambasador, uključujući i one iz Sjedinjenih Država i Njemačke proglase “personom non grata” zbog toga što su tražili oslobađanje aktiviste i filantropa Osmana Kavale.

Diplomatska kriza se pojavila u vrijeme kada su investitori zabrinuti zbog rekordnog pada turske lire nakon što je centralna banka, pod Erdoğanovim pritiskom da stimuliše privredu, prošle sedmice neočekivano smanjila kamatne stope za 200 baznih bodova.

Kemal Kılıçdaroğlu, lider opozicione strane CHP, je rekao da Erdoğan “ubrzano odvlači zemlju u ponor”.

“Razlog za ovakve poteze nije zaštita nacionalnog interesa već da se stvore vještački razlozi za uništenje ekonomije”, napisao je na Twiteru.

Banditi, ubice i teroristi

Kavala, saradnik brojnih civilnih organizacija, u zatvoru je 4 godine, optužen da je finansirao proteste širom države 2013. godine i da je učestvovao u neuspjelom puču 2016. godine.

On negira sve optužbe, te ostaje u pritvoru dok se suđenje nastavlja.

“Već smo gledali ovaj film. Odmah se vratite našoj stvarnoj agendi i temeljnom problemu ove zemlje, ekonomskoj krizi”, rekao je Yavuz Ağıralioğlu, zamjenik lidera opozicione IYI stranke.

Erdoğan je rekao da su izaslanici bili drski i da nemaju pravo tražiti Kavalino oslobađanje, ističući da je tursko pravosuđe nezavisno.

Predsjednik je u četvrtak citiran kako je rekao da dotični ambasadori ne bi pustili “bandite, ubice i teroriste” u svojim zemljama.

Grupe za ljudska prava i zapadne vlade gledaju na slučaj Kavala kao na ispit za nezavisnost turskog pravosuđa i vladavine prava.

U pisanoj izjavi u petak, Kavala je rekao: “Budući da pod ovim okolnostima ne postoji mogućnost pravednog suđenja, vjerujem da će od sada učešće na ročištima i iznošenje moje odbrane biti besmisleno.”

Osman Kavala

Ranije prijetnje

Sinan Ülgen, predsjednik istraživačkog centra Edam sa sjedištem u Istanbulu i bivši turski diplomata, rekao je da je Erdoğanov tajming neprikladan jer Turska nastoji da rekalibrira svoju vanjsku politiku od epizoda napetosti posljednjih godina.

“I dalje se nadam da Ankara neće prolaziti kroz ovo”, napisao je na Twiteru, opisujući to kao mjeru bez presedana među saveznicima u NATO-u.

“Vanjskopolitički establišment naporno radi na pronalaženju prihvatljivijeg rješenja. Ali vrijeme ističe.”

Erdoğan nije uvijek išao do kraja s prijetnjama.

Erdoğan je 2018. godine rekao da će Turska bojkotovati američku elektronsku robu u sporu s Washingtonom. Međutim, prodaja je ostala nepromijenjena.

Prošle je godine pozvao Turke da bojkotiraju francusku robu zbog, kako je rekao, “antiislamske” agende predsjednika Emmanuela Macrona, ali to nije sproveo u djelo.

Sastanak sa Bidenom

Jedan diplomatski izvor rekao je Reutersu da bi odluka o izaslanicima mogla biti donesena na sjednici vlade u ponedjeljak i da je moguća deeskalacija s obzirom na zabrinutost zbog potencijalnih diplomatskih posljedica.

Erdoğan je rekao da će se sastati sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G20 sljedećeg vikenda u Rimu.

Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, država može obavijestiti diplomatsku misiju neke zemlje da je neko osoblje nepoželjno. Država može opozvati tu osobu ili prekinuti njenu ulogu.

Erdoğan je dominirao turskom politikom dvije decenije, ali je podrška njegovoj vladajućoj alijansi značajno oslabila uoči izbora zakazanih za 2023. godine, dijelom zbog naglog rasta troškova života.

Dok Međunarodni monetarni fond predviđa ekonomski rast od 9% ove godine, inflacija je više nego dupla, a lira je pala za 50% u odnosu na dolar od Erdoğanove posljednje izborne pobjede 2018. godine.

Glupav potez

Emre Peker, iz konsultantske kuće Eurasia Group sa sjedištem u Londonu, je rekao da je prijetnja protjerivanjem u vrijeme kada se ekonomija suočava s “velikim izazovima, u najboljem slučaju nepromišljena, a u najgorem slučaju glup potez koji će pojačati Erdoğanovu opadajuću popularnost”.

“Erdoğan mora da projektuje moć iz domaćih političkih razloga,” rekao je on, dodajući da obično zemlje čiji su izaslanici izbačeni uzvraćaju “milo za drago.”

“To znači da će odnosi sa Washingtonom i EU biti sve teži.”

U zajedničkoj izjavi 18. oktobra, ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i SAD-a pozvali su na pravedno i brzo rješavanje Kavalinog slučaja i na njegovo “hitno oslobađanje”.

Pozvalo ih je Ministarstvo vanjskih poslova koje je tu izjavu nazvalo neodgovornom.

Evropski sud za ljudska prava je prije dvije godine zatražio hitno oslobađanje Kavale, rekavši da nema osnovane sumnje da je počinio krivično djelo.

Soner Cagaptay, iz Washington Instituta za bliskoistočnu politiku, rekao je da uključene zemlje čine polovinu od 10 najvećih trgovinskih partnera Turske, naglašavajući potencijalni zastoj u Erdoğanovim naporima da podstakne ekonomiju uoči izbora.

“Erdoğan vjeruje da može pobijediti na sljedećim izborima optužujući Zapad za napad na Tursku – bez obzira na žalosno stanje ekonomije zemlje”, napisao je na Twitteru.

Izvor

 

 

Prethodni članakPredsjednik Milanović – Crveni konzervativac
Naredni članakSvađa oko izbora u Iraku: Tri moguća koaliciona scenarija

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime