Arhama Siddiqa                                                                                              OIS

PISjournal – Pakistan će u nedjelju biti domaćin posebne sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIS) o situaciji u Afganistanu, četiri decenije nakon što je bio domaćin sličnom sastanku u vrijeme Hladnog rata između SAD-a i Sovjetskog saveza.

Ovo će biti najveći međunarodni skup o Afganistanu otkako su se Talibani vratili na vlast; fokusirat će se na rješavanje strašne humanitarne situacije, stabilizaciju ekonomije i na upravljanje odnosa Afganistana sa svijetom. Glavni sekretar OIS-a Hissein Brahim Taha rekao je kako se nada da će sastanak ubrzati napore za pružanje pomoći afganistanskom stanovništvu.

Delegacije iz SAD-a, Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Evropske unije će također prisustvovati kao i talibanski vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi.

Od kada su Talibani u avgustu zauzeli Kabul ionako loša situacija u Afganistanu dodatno se pogoršala. Dok su međunarodni donatori smanjivali pomoć, UN je rekao da Afganistan potresa “neviđeni fiskalni šok”. Washington je zamrznuo više od 9 milijardi dolara afganistanske imovine u čvrstoj valuti, a MMF je prekinuo pristup finansiranju.

U isto vrijeme, Covid-19 se nastavlja širiti, suše su uzrokovale propast usjeva, a ekonomija je stagnirala. Procjenjuje se da je 23 miliona ljudi, više od polovice stanovništva, suočeno s teškom gladi, a gotovo devet miliona u opasnosti od nestašice hrane. “Ove zime milioni Afganistanaca morat će birati između gladovanja ili migracije”, navode iz Svjetskog programa za hranu.

Pomoć Pakistana

Od 2001. godine stav Pakistana o Afganistanu je jasan. Islamabad se uvijek zalagao za rješenje koje ne podrazumijeva vojnu silu i insistirao na sporazumnom rješenju koje uključuje Talibane kao ključni faktor. Kao susjed Afganistanu, Pakistan se suočava s direktnim rizikom od prelivanja sukoba na njegovu stranu.

Pakistanski premijer Imran Khan nedavno je obećao pet milijardi rupija (28 miliona dolara) za pomoć Afganistanu. Islamabad je, također, osigurao desetke aviona i kamiona hrane i medicinske pomoći, ubrzavajući evakuaciju desetaka hiljada ljudi. Osim toga, Pakistan, koji ugošćuje stotine hiljada afganistanskih izbjeglica, ukinuo je naknade za obradu vize za afganistanske podnositelje zahtjeva do kraja godine.

U srijedu, tokom sastanka Apex odbora za Afganistan, Khan je rekao da bi bila greška da svijet izoluje Afganistan. Kao domaćin samita OIS-a, Pakistan je ispunio svoju odgovornost da upozori svjetsku zajednicu da bi nedjelovanje u Afganistanu potaknulo humanitarnu katastrofu, rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi.

Iako su zemlje u regiji, EU i međunarodne finansijske institucije dale doprinos u smanjenju humanitarne krize, potrebno je učiniti još mnogo toga. Tariq Ali Bakheet, pomoćnik glavnog sekretara OIS-a, rekao je da će nedjeljni summit pomoći da se kristalizira strategija.

Saradnja sa svijetom

Za Talibane, samit pruža dvije velike prednosti: mogućnost veće humanitarne pomoći i angažman sa zemljama radi dobivanja priznanja. Glasnogovornik Talibana Zabiullah Mujahid pozvao je članove OIS-a da službeno priznaju vladu u Kabulu, a također su izrazili i želju za angažmanom sa SAD-om. Nedjeljni sastanak je pružio idealnu priliku za to.

Pakistan može iskoristiti samit kako bi istaknuo svoje napore u promicanju mira u Afganistanu, dok Islamabad radi na ponovnom kalibriranju sebe kao važnog glasa u svjetskim poslovima.

Katar je bio na čelu mirovnih napora u Afganistanu što je učvrstilo njegov međunarodni imidž, dok je sazivanjem ovog sastanka usred stalnih zaljevskih rivalstava, Saudijska Arabija, gdje je sjedište OIS-a, ponovo potvrdila centralni položaj u regionalnim poslovima.

Samit također pruža priliku svim zemljama da se ujedine protiv prijetnje ISIL-K koja je izvela niz napada u Afganistanu, a mogla bi ciljati i na susjedne zemlje. Siromaštvo navodno tjera Afganistance da se pridruže terorističkoj skupini, jer su potaknuti novčanom pomoći.

Ovaj izvanredni sastanak OIS-a je došao u pravo vrijeme dajući članovima priliku da pokažu da organizacija nije samo eho komora, već da zadržava sposobnost pružanja jedinstvenog fronta u muslimanskom svijetu. Iako je ishod teško predvidjeti nadamo se da će samit proizvesti konkretan putokaz za ublažavanje patnje afganistanskog naroda.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime