Nenad Kulačin

PISjournalDa se kojim slučajem korona virus nije pojavio na Vimbldonu, pitanje je da li bi se iko sjetio ove dosadne pošasti koja nam je više od dvije godine zadavala teške muke.

Da je i dalje prisutna u okruženju, ponovo govore brojke. U Srbiji se ne dnevnom nivou zarazi više od hiljadu ljudi. Za sada nema pritiska na bolnice i respiratore, ali svakodnevni porast zaraženih zabrinjava.

Ono čega se svi pomalo plašimo jeste da li ćemo ponovo pod maske, na vakcinaciju, karantine i pod razna ograničenja. Taman smo se navikli na slobodnu cirkulaciju, kad ono… eto korone ponovo pred našim vratima.

Pitanje je koliko ćemo biti disciplinovani kao što smo nekada bili. Poprilično je očekivano da to teško izvedemo. Nekako smo prestali i da vjerujemo u ovu bolest. Kao da se nikada nije ni desila.

Ono što je sigurno najapsurdnijih stvari ako se korona bude vratila u onoj mjeri sa kojom smo živjeli protekle godine, jesu novi obračuni sa teroretičarima zavjere, protivnicima vakcina, i svima onima koji ne vjeruju u korona virus. Iskreno, to ponekad umije da bude toliko teško da padne gore od samog virusa.

Neki od ljekara su počeli da se pitaju šta će biti u julu i kako će se korona virus ponašati pod tropskim vrućinama. Oni opušteniji razmišljaju da li će morati da otkazuju ljetovanja i putovanja zbog eventualnih novih zabrana.

Sve to skupa nam stavlja nad glavu novi znak pitanja i vraća neke ne tako daleke i lijepe uspomene.

Četvrta doza
Ono na šta i dalje nemamo odgovor je dejstvo vakcina. Da li će sada i četvrta doza biti obavezna i koliko će zaštita od te doze da traje. Treća doza nije uspjela mnogo da nas zaštiti od omikron varijante korona virusa.

Mnogi od nas su i pored treće doze vakcina preležali omikron, koji se pokazao kao veoma zarazan, ali veoma slab soj kada je u pitanju intenzitet bolesti. Niko ne može ni da zamisli šta nas očekuje narednih mjeseci, a naročito u onoj pravoj sezoni gripa.

Kada je riječ o očekivanju, mnogi vjeruju da je korona virus mutirao u tom smjeru da se sveo na nivo regularnog gripa i da više neće biti onako strašan kakav je bio u nekoliko navrata.

Oni malo pesimističniji se plaše da će korona ponovo silno da udari, najviše zbog toga što smo se svi osilili, a nema garancija da će nas vakcina zaštiti duže od nekoliko mjeseci.

Kada je riječ o vakcinaciji, postoji ideja da se na nju gleda kao na regularnu sezonsku vakcinu koja bi nas spasila od korona virusa, poput one koja nas štiti od regularnog gripa u sezoni. Da li će tako biti, vidjećemo, ali građani bi trebalo da dobiju valjane informacije.

Kada je riječ o Srbiji, predsjednik Aleksandar Vučić je već rekao da će primiti četvrtu dozu kada to bude trebalo i usmjerio veliki broj građana ka tom smjeru razmišljanja.

S druge strane, ti isti građani Srbije su u proteklom periodu u velikoj mjeri bili prepušteni sami sebi, jer apsolutno nije postojao jasan stav države i struke.

Dešavalo se da u jednoj istoj zdravstvenoj organizaciji jedan dio ljekara savjetovao nošenje maski i vakcinaciju, a drugi da su to budalaštine i da su maske nepotrebne, odnosno da vakcine ne djeluju.

Situacija se nije bitno promijenila i u takvoj atmosferi svi zajedno dočekujemo, neko je izračunao, sedmi talas korona virusa.

Ozbiljan izazov
Iskreno, lijepo je bilo živjeti bez korone proteklih mjeseci. Slobodno smo se kretali, putovali, izlazili. Niko nam nije gurao štapiće u nos… Vratili smo se starom načinu života.

U jednom trenuktu nam je koronu zamijenio rat u Ukrajini i sada je velika enigma kako bismo uspjeli da se sa obje stvari, plus energetskom katastrofom u najavi, izborimo u periodu koji je za nama.

Tu više nije pitanje imamo li snage, već da li smo dovoljno pametni sa sačuvamo sebe i svijet oko nas. Nešto ozbiljno ne radimo kako treba i lijepe stvari nam se teško dešavaju.

Mjeseci pred nama biće ozbiljan izazov za sve nas. Ko zna, možda nas političari ovoga puta iznenade i urade svoj dio posla kako treba. Valjda se iz grešaka najbolje nauči.

Bez obzira na ovo nerealno očekivanje, valja ponovo biti dovoljno odgovoran i pažljiv kako svi zajedno ne bismo došli u goru situaciju nego što smo ranije bili.

Rat i COVID-19 ne djeluju kao dobra kombinacija za srećan život. Mnogo toga zavisi i od nas – i to nam je jedina nada da će sve proći kako treba.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime