Lavrov : označavanje Huta kao terorista je negativan utjecaj na situaciju u Jemenu- Prošli je tjedan State Department objavio da će Sjedinjene Države dodati jemensku miliciju Houthi na svoj popis terorističkih organizacija. Ujedinjeni narodi upozorili su da će ta odluka vjerojatno “imati ozbiljne humanitarne i političke posljedice”.

Namjera Washingtona da Hute označi teroristima mogla bi imati negativne posljedice na jemensku mirovnu nagodbu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom u četvrtak, Lavrov je rekao kako se nada da politička nagodba u Jemenu neće utjecati na odluku State Departmenta.

“Ali mnogi, uključujući predstavnike UN-a, izražavaju bojazanda bi moglo doći do negativnog učinka,” rekao je Lavrov.

Faisal je u međuvremenu izrazio uvjerenje da taj potez neće ometati buduću jemensku mirovnu nagodbu. “Vjerujemo da je ova odluka donesena, prije svega, ne zbog posebnog razvoja događaja već zbog situacije i napada Huta na civilne objekte i civile u Jemenu i drugdje, kao i zbog njihovih drugih neprijateljskih akcija. Sve ove akcije od strane Huta natjerali su SAD na donošenje ove odluke”, rekao je ministar vanjskih poslova.

OZNAKA TERORISTIČKE ORGANIZACIJE

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je u nedjelju da će State Department dodati Hute na svoj popis terorističkih organizacija, istovremeno označavajući trojicu njihovih čelnika kao “Posebno određene svjetske teroriste”.

U ponedjeljak je glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric upozorio da će imenovanje dramatično pogoršati humanitarnu situaciju u Jemenu i pozvao Washington neka “brzo izda potrebne dozvole i izuzeća kako bi se osiguralo da principijelna humanitarna pomoć može i dalje stizati do svih ljudi u Jemenu, uključujući područja pod kontrolom Huta.

Čelnik Huta Mohammed Ali al-Houthi kritizirao je američki potez, rekavši da Jemence “ne brine ni za kakvo imenovanje” od strane Washingtona, a Trumpovu administraciju naziva “partnerom u ubijanju Jemena i izgladnjivanju jemenskog naroda”. Al-Houthi je dodao kako skupina zadržava “pravo na odgovor”. Vlada u Jemenu, koju podržava Saudijska, Arabija pohvalila je takvo imenovanje.

Američko je imenovanje uslijedilo nakon raketnog napada na zračnu luku Aden, koji se dogodio krajem prosinca, tijekom dolaska na vlast nove vlade koalicije, koju podržava Saudijska Arabija, u privremeni glavni grad. U napadu je ubijeno više od dvadeset ljudi, a više od 50 ranjeno. Vlada je za napad odmah optužila Hute. Huti su porekli odgovornost i optužili Saudijce za počinjenje napada korištenjem lažne zastave protiv “vlade plaćenika Rijada.”

Napad se dogodio nekoliko trenutaka nakon što je stigao zrakoplov u kojem se nalazio novi kabinet, sastavljen od ministara vlade saudijskog prognanog predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija i Južnog prijelaznog vijeća; separatističke vlade na jugu Jemena, koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, stigao u Aden, nakon sklapanja sporazuma o podjeli moći u Rijadu.

Saudijska Arabija i koalicija uglavnom zaljevskih država nastoje ponovno postaviti Hadija na vlast još od ožujka 2015. godine, kada je pokrenula vojnu operaciju kako bi pokušala zbaciti Hute koji su došli na vlast nakon revolucije, koja se dogodila krajem 2014. Od tada Rijad uglavnom nije uspio potisnuti Hute iz područja koja kontroliraju, uključujući glavni grad Sanaau. Istodobno, Huti su napadali saudijske vojne objekte, zračne luke, luke i drugu infrastrukturu koristeći kombinaciju bespilotnih letjelica i projektila. Rijad i Washington optužili su Iran za pružanje podrške šiitskoj miliciji. Teheran je porekao tvrdnje, ukazujući na postojanje čvrste pomorske i zračne blokade protiv Jemena.

Hute su Saudijska Arabija, UAE i Malezija odredili kao terorističku skupinu. Druge zemlje, uključujući SAD, dugo su oklijevale izdati takvu oznaku, ukazujući na to da Huti imaju kontrolu nad glavnim središtima i izražavajući zabrinutost da bi takva teroristička ”etiketa” mogla dovesti do prekida prijeko potrebne humanitarne pomoći.

U ratu u Jemenu ubijeno je više od 233.000 ljudi, kako u borbama, ali i kao rezultat humanitarne krize izazvane blokadom. UN procjenjuje da do 75 posto stanovništva Jemena prijeko treba hranu i drugu humanitarnu pomoć.

Izvor