Paul A. Nuttall

Brisel i Budimpešta ulažu velike uloge u ovoj visokoj političkoj poker igri. Sukob između konzervativnog Istoka i liberalnog Zapada dolazi do vrhunca što bi mogao biti još jedan udarac protiv snova EU o „sve bližoj uniji“.

Odnos Mađarske s Europskom unijom danas se još više pogoršao, jer je Viktor Orban, mađarski premijer, najavio da će svoje kontroverzne zakone o djeci iznijeti na referendum. Prema LGBTQ grupama za zaštitu prava i nekim drugim državama članicama EU, ovi zakoni, koji su na snagu stupili prošle sedmice, zaista su dio šire podle kampanje protiv homoseksualnosti i trans prava u  toj zemlji.

Brisel je već prijetio Mađarskoj pravnim i finansijskim odmazdama zbog ovih novih zakona, a Mark Rutte, holandski premijer, čak je otišao toliko daleko da je rekao Mađarskoj da potpuno napusti EU. Ovome se dodaje činjenica da su poslanici u Europskoj uniji glasali za podršku pravnim postupcima protiv Mađarske, a Guy Verhofstadt, istaknuti glas u Europskom parlamentu, rekao je da “EU u sebi ima rastuću diktaturu”.

Orban, međutim, ne odustaje i sada je povisio ulog svojim prijedlogom za referendum. Možete misliti šta god želite o Orbanu, ali on je iskusan i lukav političar. Mora iskreno vjerovati da će pobijediti na ovom referendumu ili ga ne bi ni zagovarao.Najavljujući referendum, Orban je izjavio da je „budućnost naše djece dovedena u pitanje, tako da ne možemo dopustiti da Brisel ima svoj put“.

Također je izjavio da će referendum sadržavati pet pitanja, a to su:

 1.Podržavate li da se djeca susreću sa seksualnim obrazovnim sadržajem koji pokazuje različite seksualne orijentacije bez pristanka roditelja?

2.Podržavate li da se postupci za promjenu spola promovišu kod djece?

3.Podržavate li da takvi postupci budu dostupni djeci?

4.Podržavate li da se medijski programi koji utječu na razvoj djece emitiraju bez ograničenja?

5.Podržavate li da djeci budu dostupni medijski programi koji prikazuju promjenu spola? 

Ovaj kontroverzni potez odveo je Mađarsku na sudar s Briselom. EU zaista ne voli referendume, jer ne voli ništa prepustiti slučaju; a ljudi su, kako je dokazao referendum o Brexitu, previše nepredvidljivi.

Međutim, obično kada EU izgubi referendume, ili zanemaruje rezultat, kao što je bio slučaj u Holandiji 2016. godine, ili tjera ljude da ponovno glasaju dok ne dobiju odgovor koji stvarno žele, kao što se dogodilo u Irskoj 2008.

To neće biti slučaj u Mađarskoj. Ako Orban osigura mandat za ove zakone, povratka neće biti, osim ako ne bude uklonjen s funkcije.EU će stoga bez sumnje povećati uloge i napraviti Orbanov referendum o članstvu u EU.

Brisel će biti uvjeren da će, ako članstvo bloka ovisi o rezultatu referenduma, mađarski narod biti spušten da glasa protiv Orbanovih prijedloga. Ali ovo je kocka visokih uloga koja bi se lako mogla vratiti. Orban se također kladi u ovoj političkoj poker igri. Ako mađarski narod odbije njegove prijedloge, sigurno će morati dati ostavku. Ali to je mač s dvije oštrice, jer, ako mađarska javnost podrži njegov stav, tada zna da će EU pokrenuti pravne i finansijske represalije.

Štoviše, članstvo Mađarske u EU tada će biti dovedeno u pitanje, što je možda ono što Orban potajno želi da se dogodi.Pretpostavljam da bi dobar broj država članica radije vidjelo leđa Mađarskoj koju vodi Orban. Postaju previše problematični.

Već sam ranije sugerirao da ova situacija predstavlja sukob kultura, gdje se konzervativni Istok susreće s liberalnim Zapadom. To je takođe dokaz od lijevanog željeza zašto se evropska integracija nikada ne može istinski postići. Zapravo, posljednje što EU želi je nevoljka Mađarska koja usporava sveukupni cilj projekta, a to je europska superdržava. 

Orbanov referendumski potez hrabar je, hrabar i opasan. Ako pobijedi, bit će to pozdrav Briselu s dva prsta i jasna poruka da se makne s mađarskih unutarnjih poslova. Ako, međutim, ako izgubi, to će za njega biti zavjesa kao premijera i EU će ponovno izvršiti svoju vlast nad zemljom.

Ovo bi moglo ići u bilo kojem smjeru, a naredni mjeseci bit će fascinantni. Nije hiperbola kad kažem da bi ovo mogao biti početak kraja mađarskog članstva u EU. 

Izvor

 

Prethodni članakQuds ponovo gori?
Naredni članakŠvicarski medij: Proces pristupanja Zapadnog Balkana EU je mrtav, izlaz je ekonomska integracija

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime