Yossi Mekelberg

PISjournalPoziv grupe UN-ovih stručnjaka za ljudska prava prošle sedmice izraelskoj vladi da oslobodi Ahmada Manasru, 20-godišnjeg Palestinca koji se nalazi u izraelskim zatvorima od svoje 14. godine, doveo je do toga da u široj slici grubosti i okrutnosti izraelske okupacije i blokade palestinske zemlje i naroda, ima elemenata koji su još mračniji i suroviji.

Prema Konvenciji UN o pravima djeteta, dijete znači svako ljudsko biće mlađe od 18 godina. Međutim, ovo bi moglo dovesti u pitanje pravosudne sisteme u mnogim zemljama u pogledu godina na koje treba odrediti krivičnu odgovornost. Štaviše, tijelo UN-a koje radi za djecu u opasnosti, UNICEF, s pravom tvrdi da “pravosudni procesi i prakse za mlade nikada ne bi trebali djelovati tako da potkopavaju prava djece, već uvijek treba nastojati da ih osnaže i podrže”.

Hapšenje i primjena krivičnog zakona na palestinsku djecu od 12 godina, te njihovo zatvaranje povremeno s odraslima, predstavlja travestiju.
Za one koji žive pod okupacijom, odupiranje je znak časti, uglavnom kroz legitimne oblike protesta, ali, nažalost, ponekad i kroz militantne akcije protiv civila, kao što je bio slučaj sa Manasrom.

U ovom tragičnom okruženju, pravo i krivo se vide veoma različito i često budu pobrkani. Ipak, kada djeca počine čin nasilja, to ipak treba tretirati uzimajući u obzir kognitivni razvoj djeteta, a ne tretirati ga kao odraslu osobu.

Svi slučajevi pritvaranja maloljetnika izazivaju duboku zabrinutost, ali slučaj Manasra je posebno uznemirujući jer je on već duže vrijeme u pritvoru i pati od ozbiljnih psihičkih problema. Kako su stručnjaci UN-a rekli u svom saopštenju za javnost: “Ahmadov boravak u zatvoru skoro šest godina lišilo ga je djetinjstva, porodičnog okruženja, zaštite i svih prava koja su mu trebala biti zajamčena kao djetetu.”

Izraelske snage sigurnosti su 2015. godine uhapsile 13-godišnjeg Manasru i njegovog 15-godišnjeg rođaka Hassana Khalida Manasru u vezi sa napadom hladnim oružjem na dvojicu izraelskih državljana u naselju Pisgat Zeeve u istočnom Jerusalemu.

Ahmad Manasra

Molba da se pokaže saosećanje prema mlađem rođaku moglo bi se pogrešno protumačiti kao izraz odobravanja napada nožem na nevine ljude, posebno u ovom slučaju kada je jedna od žrtava bio 13-godišnji Izraelac koji je vozio bicikl. Ipak, detalji slučaja su važni kako bi se razumjelo zašto je držanje Manasre u zatvoru nehumano i izopačenje pravde. Njegove godine kada je učestvovao u napadu, zločin za koji je osuđen i njegovo psihičko stanje očigledni su razlozi za popustljivost, ali i činjenica da je napad nožem izvršio njegov rođak prije nego što ga je policija ubila.

Štaviše, prije nego što je policija stigla na lice mjesta, mladog Manasra je udario automobil, a zatim ga je grupa Izraelaca žestoko napala i zamalo ubila. Nakon hapšenja, prema nekim video snimcima koji kruže internetom, bio je maltretiran tokom policijskog ispitivanja, a da ne spominjemo da je razgovor obavljen bez prisustva advokata ili ikakve podrške članova porodice ili socijalnih radnika.

Amnesty International izvještava da je Manasri dijagnosticirana šizofrenija, te da pati od psihotičnih zabluda i teške depresije sa samoubilačkim mislima; dakle, zatvor nije mjesto za njega. Provođenje tinejdžerskih godina, a sada i ranog odraslog doba, iza rešetaka i povremeno u samici može samo pogoršati njegove probleme.

Mnogi u Izraelu bi požurili da odbace ove argumente, tvrdeći da on uopće nije trebao biti umiješan u terorizam i da stoga zaslužuje 12-godišnju kaznu, koja je kasnije u žalbenom postupku smanjena na devet i po godina.

Da, svi bismo voljeli da vidimo djecu njegovih godina kako idu u školu, ispunjavaju svoje potencijale i uživaju u sretnom životu sa porodicom i prijateljima na putu prema odrasloj dobi, kao i svaki drugi tinejdžer u normalnoj zemlji. Ali ništa u vezi sa životom na Zapadnoj obali i Gazi nije normalno, posebno za djecu koja vide članove porodice i prijatelje kako bivaju ubijani, osakaćeni i zatvoreni od strane okupatorskih snaga.

Niko pri zdravoj pameti ne bi želio da vidi ili da podrži da se djeca umiješaju u nasilje ili da postanu lake mete za ekstremističku indoktrinaciju i da završe mrtva, teško povrijeđena ili zatvorena. Ipak, tretman kojem je podvrgnut Manasra potaknut je željom za osvetom i ne pokazuje ni najmanji stepen saosjećanja prema pojedincu koji je očigledno bolestan.

 Izrael drži između 150 i 200 palestinske djece u pritvorskim centrima i zatvorima. Većina pritvorenih nije osuđivana ni za kakve prekršaje, ali se nalaze u istražnom zatvoru. Brojke govore da je od 2015. više od 9.000 djece, od kojih su neka mlađa od 10 godina, pritvoreno.

Drugim riječima, već su kažnjeni, što je sigurno zastrašujuće iskustvo kada su ih uhapsili teško naoružani vojnici, vezali lisicama i stavili  poveze na oči, a zatim ih strpali u stražnji dio kombijaa potom odveli u pritvorski centar.
Izrael bi mogao vjerovati da ovakva vrsta postupanja kažnjava i odvraća one zatvorene i druge koji bi mogli razmišljati o pridruživanju otporu, ali to očigledno nije slučaj: to samo raspiruje bijes i mržnju.

Pozivanje na Manasrino oslobađanje ne znači omalovažavanje boli i ozljeda nanesenih žrtvama napada u kojem je učestvovao, čak i ako je on bio manji krivac. Radi se o ispoljavanju humanosti, saosjećanja i praštanja uprkos tome što je pogriješio kao dijete, posebno onog koji je bio izložen brutalnosti prolaznika nakon uboda nožem, kao i onih koji su bili zaduženi za red i mir.

Ne samo da je već kažnjen, prvo ilegalno od strane rulje, a potom i oštrim ispitivanjem i godinama zatvora, već i kada bi danas izašao na slobodu, njegov put do oporavka i bilo kakvog privida normalnog života bio bi dug i mukotrpan.
Oslobađanje Manasre bi ukazalo na snagu izraelskog društva, a ne na njegovu slabost. Sigurno mora postojati neko na poziciji autoriteta koji to razumije, i koji je dovoljno mudar i saosećajan da učini pravu stvar.

dijete dijete  dijete  dijete  dijete 

Izvor

Prethodni članakOrbanove tvrdnje o miješanju rasa u Evropi
Naredni članakMogući scenariji u ukrajinskoj ratnoj krizi

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime