Macron među 14 šefova država na potencijalnoj špijunskoj listi-BOSTON (AP) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodi listu 14 sadašnjih ili bivših šefova država koji su možda bili na meti hakovanja od strane klijenata zloglasne izraelske špijunske kompanije NSO Group, saopštio je u utorak Amnesty International. 

“Otkrivenje bez presedana … trebalo bi da izazvati trnce niz kičmu svjetskih lidera”, rekla je u izjavi generalna sekretarka Amnestyja Agnes Callamard. 

Među potencijalnim ciljevima pronađenim na listi od 50.000 telefonskih brojeva koji su procurili u Amnesty i neprofitne Zabranjene priče (Forbiden Stories) sa sjedištem u Parizu uključuju predsjednike Cyril Ramaphosa iz Južne Afrike i Barham Saliha iz Iraka.

Na spisku su i kralj Maroka Mohammed VI i tri trenutna premijera – Imran Khan iz Pakistana, Mustafa Madbouly iz Egipta i Saad Eddine El Othmani iz Maroka, objavio je The Washington Post.

Post je rekao da nijedan šef država neće ponuditi svoje pametne telefone na forenzička ispitivanja koja bi mogla otkriti jesu li zaraženi NSO-ovim vojnim špijunskim softverom vojne klase Pegasus. Trideset i sedam telefona identificiranih u istrazi bilo je provaljeno ili pokazuje znakove pokušaja zaraze, navodi se u listu.

Post i još 16 članova globalnog medijskog konzorcijuma dobili su pristup listi koja je procurila. Drugi član, francuski dnevnik Le Monde, utvrdio je da je 15 članova francuske vlade moglo biti među potencijalnim metama s Macronom u 2019. godini. Nakon prvih izvještaja članova konzorcijuma u nedjelju, pariško tužiteljstvo saopćilo je da istražuje sumnju na široku upotrebu špijunskog softvera vojnog razreda Pegasus NSO za ciljanje novinara, aktivista za ljudska prava i političara u više zemalja.

Takođe u nedjelju, Amnesty je objavio forenzičku analizu navodnog ciljanja koja je pokazala da je Amazon Web Services domaćin NSO infrastrukturi. Kao odgovor, Amazon je rekao da je ugasio NSO račune za koje je „potvrđeno da podržavaju prijavljenu hakersku aktivnost“. Amazon je rekao da su računi kršili njegove uvjete korištenja.

Još jedna američka kompanija koju je Amnesty identificirala kao hosting NSO servera bila je DigitalOcean. Kada ih je kontaktirao Associated Press, DigitalOcean nije potvrdio niti demantirao da li je identificirao ili prekinuo takve servere. “Sva infrastruktura navedena u izvještaju Amnesty više nije na DigitalOceanu,” kaže se u utorak, bez ikakvih elaboracija, u izjavi poslanoj e-poštom.

Nalazi konzorcijuma značajno proširuju opseg navodnih zloupotreba u koje je NSO Group umiješana od 2016. Oni uključuju nadzor prijatelja i rođaka novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine, i ističu ono što kritičari nazivaju hitna potreba za regulacijom globalne prodaje komercijalnih alata za hakiranje. 

Le Monde je rekao da su brojevi telefona za Macrona i tadašnje članove vlade bili među hiljadama koje su navodno odabrali klijenti NSO-a za potencijalni nadzor. U ovom slučaju, klijent je bila neidentificirana marokanska sigurnosna služba, navodi Le Monde. 

Članovi konzorcija rekli su da su mogli povezati više od 1.000 brojeva u 50 zemalja s popisa s pojedincima, uključujući više od 600 političara i vladinih zvaničnika i 189 novinara. Najveći udio imao je Meksiko i Bliski Istok, gdje je Saudijska Arabija navodno među klijentima NSO-a.Na listi su bili i brojevi telefona u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Pakistanu, Maroku i Ruandi, kao i brojevi nekoliko članova arapske kraljevske porodice, izvijestio je konzorcij. 

Službenik u Macronovom uredu rekao je da će vlasti istražiti izvještaj Le Mondea, a ako se dokaže ciljanje, to bi bilo “izuzetno teško”. Le Monde je citirao NSO da francuski predsjednik nikada nije bio na meti svojih klijenata. NSO Group je porekao da je ikad održavao „listu potencijalnih, prošlih ili postojećih ciljeva“.

Izvještaj Forbiden Stories-a nazvao je “punim pogrešnih pretpostavki i nepotkrijepljenih teorija”.Izvor curenja – i kako je utvrđena autentičnost – nije otkriven. Iako prisustvo telefonskog broja u podacima ne znači pokušaj hakiranja uređaja, konzorcij je rekao da je uvjeren da podaci ukazuju na potencijalne ciljeve državnih klijenata NSO-a. 

Pariško tužiteljstvo izjavilo je u utorak da je otvorilo istragu o nizu potencijalnih optužbi, uključujući kršenje privatnosti, ilegalnu upotrebu podataka i ilegalnu prodaju špijunskog softvera. Kao što je uobičajeno prema francuskom zakonu, istraga ne imenuje osumnjičenog počinitelja, ali ima za cilj utvrđivanje kome bi eventualno mogao biti upućen na suđenje.

Potaknuli su je pravna žalba dva novinara i francuska istražna web stranica Mediapart. Višestruke tužbe navodnih žrtava podnesene su protiv NSO Group, uključujući Facebook, zbog navodnog hakiranja njene aplikacije WhatsApp od strane izraelske firme. 

 

Izvor