Ovaj potez je čini se pokušaj naglog preoblikovanja vlade – moguće još uvijek na čelu sa g. Mahathirom (94).

Bili su najčudniji od političkih kolega: bivši autokrata u devedesetim godinama života, i nekadašnji  štićenik kojeg je zatvorio zbog sodomije.

Mahathir Mohamad, 94-godišnji premijer Malezije, i njegov dugogodišnji potencijalni nasljednik Anwar Ibrahim, udružili su se u 2018. godini radi svrgavanja vladajuće stranke kojoj su obojica nekoć pripadali. Ta stranka, Ujedinjena Malezijska nacionalna organizacija, poznata kao UMNO, našla se u središtu skandala 1MDB, bestidne pljačke milijardi dolara malezijskih javnih fondova.

Ali ta nezgrapna koalicija koja je ujedinila gospodina Mahathira i gospodina Anwar-a raspala se u ponedjeljak.

Nakon užurbanih sastanaka na kojima su politički analitičari grozničavo analizirali čiji se automobil vukao po čijem dvorištu, gospodin Mahathir je u ponedjeljak popodne podnio otkaz na mjestu Premijera.

Međutim, čini se da potez nije bio planiran da gospodin Mahathir zapravo odustane od rukovodstva Malezije, posla koji je obavljao dva puta, kažu analitičari.

Ustavni monarh Malezije prihvatio je pismo ostavke u ponedeljak uveče, ali je tada imenovao gospodina Mahathira privremenim premijerom, prema Mohd Zuki Aliju, glavnom sekretaru te države.

Suparnički politički blokovi u zemlji ranije su izrazili podršku ostanku gospodina Mahathira na mjestu Premijera.

„Čudesna stvar za Mahathira jeste da je nemoguće da izgubi, pobjeđuje bilo glava bilo pismo“, rekao je James Chin, direktor Azijskog instituta Tasmanija na Univerzitetu u Tasmaniji.

Bio je to mađioničarski trik svojstven za najmudrijeg veteranskog političara u Aziji – koji je političkim mahinacijama ostavio Malezijce bez daha.

Ali sa vladajućom koalicijom u raspadu i suparničkim političkim blokovima koji se žustro prestrojavaju, jedina konstanta u Maleziji u ponedjeljak, bila je osjećaj nesigurnosti.

Usljed napetosti, pogođeno je malezijsko tržište dionica, a malezijska Nacionalna banka u ponedeljak je dala izjavu rekavši da „pažljivo prati prilike na finansijskim tržištima“.

Neočekivana ostavka gospodina Mahathira također postavlja pitanja o budućnosti političkih i ekonomskih prepravki u zemlji u kojoj je promovirana malajska nacionalistička politika za vrijeme prvog mandata g. Mahathira, od 1981. do 2003. godine, i izgleda da će okupirati zemlju ponovo.

„Malezija će izgubiti“, rekao je gospodin Chin. „To znači da se vraća istoj politici prevlasti Malaje, koja je u prvom planu zemlju dovela u probleme.“

Raznolika koalicija koja je došla na vlast 2018. godine, nakon što su glasači odbacili premijera Najiba Razaka i njegovu dugogodišnju moćnu stranku UMNO, prvi put su na istaknute pozicije postavili skupinu etničkih Kineza i drugih manjinskih političara.

Malezija se i dalje bori sa gubitkom milijardi dolara koji su opljačkani iz nacionalnog investicionog fonda 1MDB ili 1Malaysia Development Berhad. G. Najib je optužen za planiranje pljačke.

Suđenja vezana za skandal 1MDB se nastavljaju i meta su različitih sila poput Goldman Sachsa, holivudskih zvijezda, kineskih zvaničnika i proizvođača luksuznih torbica.

Sada 72-godišnjak, gospodin Anwar je bio vatreni vođa malezijskog omladinskog nacionalističkog pokreta i  zamjenik premijera za vrijeme prvog, 22-godišnjeg mandata gospodina Mahathira. Ali gospodin Mahathir se riješio svog zamjenika, a gospodin Anwar je pod optužbom za sodomiju proveo godine u zatvoru i van njega.

Seksualni čin u Maleziji je nezakonit, ali pravne grupe kažu da je zatvaranje gospodina Anwar-a politički motivirano.

Gospodin Najib služio je devet godina kao premijer, sve do izbora 2018. godine koji su Mahathira vratili na vlast, vodeći koalicijom koja je uključivala liberalne kineske političare i islamiste.

U ponedjeljak ujutro gospodin Anwar se susreo s gospodinom Mahathirom čineći se da je sve uredu.

„Bio sam dirnut njegovim stavom i principima“, rekao je gospodin Anwar, prepričavajući kako je gospodin Mahathir opet potvrdio da se „neće klanjati grupama koje žele zgrabiti vlast bez izlaganja bilo kakvog plana reformi.“

Zatim, par sati kasnije, gospodin Mahathir je podnio ostavku.

Poslijepodne je donijelo više preokreta. Stranka gospodina Mahathira, Malezijska udružena domaća stranka, napustila je vladajuću koaliciju. Zatim je gospodin Mahathir objavio da je napustio vlastitu stranku, povećavajući političku intrigu. Očekivan je njegov susret sa kraljem Malezije kasno popodne.

Lim Guan Eng, malezijski ministar financija i vođa stranke s kineskom većinom koja se u ponedjeljak obavezala da će pružiti podršku gospodinu Mahathiru, dao je izjavu u kojoj kaže da je Premijer podnio ostavku ne zato što je želio nadmudriti gospodina Anwar-a, već zato što je zgrožen članovima njegove koalicije koji su planirali priključenje UMNO-u.

U susjednom Singapuru Goh Chok Tong, bivši singapurski premijer, posegao je za Twitterom kako bi izrazio zaprepašćenje političkim metežom u Maleziji.

„Ljudi u sedamdesetim  godinama života imaju privilegiju da uživaju u prirodi i jednostavnim životnim užicima, za razliku od devedesetogodišnjeg Mahathira“, napisao je gospodin Goh.

Izvor