Middle East Eye: Kako Izrael želi uništiti pregovore o oživljavanju Sporazuma?- Izrael se igra vatrom opetovanim napadima na iranske brodove na moru i slaveći vijesti koje cure u javnost o tim operacijama”, napisao je izraelski novinar Yossi Melman za Middle East Eye.

U nastavku je kazao: U trenutku kada se Sjedinjene Države I Iran trude pronaći formula za povratak nuklearnom sporazumu iz 2015, izraelski lideri I njihove obavještajne I sigurnosne službe nastoje izbaciti s kolosjeka svaki kompromis I pomirenje između Teherana I Washingtona.

U utorak, 6. Aprila, iranski brod Saviz gađan je pomorskom minom u Crvenom moru, u blizini obale Eritreje. Napad se navelik pripisuje izraelskim pomorskim komandosima. Ali je Izrael šutio o ovom pomorskom incidentu.

Međutim, New York Times kao mašina koja mete izraelske informacije objavio je: američki dužnosnik obavijestio je Bidenovu administraciju das u izraelske snage napale brod.

Tačan iznos štete nije zabilježen. Rečeni je smo da je Saviz oštećen pomorskom minom pričvršćenom za trup. Prema američkom dužnosniku, Izrael je izveo napad kao odmazdu za prethodni iranski napad na izraelski brod.

“Iako je Saviz službeno registriran kao teretni brod, zapravo se radi o vojnom brodu kojim upravljaju snage za specijalne operacije”, tvrdio je sigurnosni ekspert izraelskog režima. Iranski novinski mediji i društvene mreže saopćili su da je Savizova misija bila borba protiv pirata, ali zapadni obavještajni izvori tvrde da se radilo o mjestu za prikupljanje informacija i provođenje tajnih operacija.

Novi pomorski rat

Izraelski pomorski rat protiv Irana započeo je nakon što se Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma uvodeći sankcije Teheranu, 2018. Složeni potezi generala Soleimanija izazvali su Izrael. Glavna ideja Tel Aviva i Washingtona je bila pokrenuti veliku kampanju koristeći se ekonomskim, vojnim, diplomatskim i psihološkim ratnim sredstvima protiv Irana. Kampanja je dovela do desetaka tajnih obavještajnih operacija izraelskih obavještajnih jedinica i Mossada i hiljada zračnih napada na položaje povezane sa šiitskim i Hezbolahovim snagama. Većina tih napada dogodila se u Siriji, neki na iračkoj granici i nekoliko u Libanu. Na taj način bitka između Irana i Izraela odvučena je sa kopna, zraka i cyber prostora do mora. Teorija pomorskog ratovanja temeljila se na korištenju sposobnosti Mossda i izraelske vojne obavještajne službe da dobiju tačne informacije kako bi Tel Aviv mogao izvoditi sabotažne akcije protiv iranskih plovila bez potapanja broad ili izazivanja ekoloških katastrofa.

Brbljanje odavanje tajni je počelo!

Poslovi su dobro napredovali do trenutka kada je Iran izgubio strpljenje. Prije nekoliko sedmica Teheran je odlučio uzvratiti istom mjerom. Iranske su snage gađale teretni brod bogatog Izraelca, Ramija Ungara, koji je plovio iz Istočne Azije u Indiju. Rami Ungar je rođak šefa Mossada, Yossija Cohena, i bavi se brokerskim posredovanjem i pomorskom trgovinom.

Da od strane Izraela nisu u posljednje vrijeme uzastopce curile vijesti o njihovim napadima na iranske brodove, Teheran nikada ne bi izveo pomorske napade. Ali Teheran više nije mogao zatvarati oči pred ovim napadima. Teheran je promptno izveo drugi napad. Iranski pomorski komandosi izveli su još jednu operaciju protiv izraelskog trgovačkog broad koji je pripadao Ehudu Anglu. Ehud Angl jedan je od trgovinskih partnera poznate izraelske porodice Ovfar. Porodica Ovfar posjeduje flotu singapurskih brodova i tankera koji su u prošlosti trgovali s Iranom I koje je Obamina administracija na kraju sankcionirala.

Teheranu je bilo jednostavno ignoritati diverzantske akcije protiv brodova sve dok su se izvodile u tajnosti. Bilo je to kao da se uopće ništa nije ni dogodilo, ali kad su Izraelci počeli brbljati o tome, diplomatskim i vojnim liderima postalo je jasno da se radi o jednoj opasnoj igri.

Iran može kao reakcija na oštećenje broda Saviz odgovoriti istom mjerom Izraelu i izvesti sličan napad. Konačno, pomorski rat je nešto što želi Izrael. Oko 90 % uvoz i izvoza izraelske robe se odvija pomorskim putem. Morski putevi su slaba tačka Izraela.

Transportne krugove u Izraelu muče i strahovi od nestabilnosti, što dovodi do povećane pomorske štete i troškova osiguranja. Uz to, nova američka administracija razmatra svoju politiku prema Iranu, kao i pokušaj odlučivanja kako se vratiti nuklearnom sporazumu sa Iranom i ukinuti sankcije. Sučeljavanje na moru šteti težnjama Bijele Kuće za stabilnošću i napretkom u iranskom pitanju.

Krajem aprila izraelski načelnik generalštaba Oyo Kochawi i šef Mossada Yosi Kuhno planiraju otputovati u Washington kako bi razgovarali o izraelskoj zabrinutosti zbog mogućnosti da Iran i Sjedinjene Države ostave razlike po strani.

Međutim, američki dužnosnici koji znaju da je cilj izraelske pomorske kampanje udar na nuklearne pregovore, upozorit će izraelske čelnike da dalje ne okušavaju sreću.