PISjournal – Sjedinjene Države vrše pritisak na Tajvan da naruči oružje američke proizvodnje za koje vjeruju da će biti korisnije u slučaju invazije Kine na ovu otočnu državu umjesto ranije tražene skupe opreme koja je za mirnodopske operacije.      miješanje u odnose

Prema dokumentima do kojih je došao POLITICO, američki zvaničnici upozorili su Tajpej u pismu u martu da će State Department odbiti zahtjeve za određene sisteme naoružanja koje je Tajvan pokušao naručiti, uključujući i skupi helikopter MH-60R Seahawk dizajniran za lov na podmornice, rekavši da nisu prikladni za ratovanje protiv Kine.

Pentagon i State Department vjeruju da helikopteri neće “povećati sposobnost Tajvana da se odbrani od potencijalne kineske invazije”, navodi se u pismu koje je poslala Jessica Lewis, pomoćnica državnog sekretara biroa za političko-vojna pitanja, zamjeniku ministra Po Horng-Hueiju.

Umjesto toga, Lewis je pozvala Tajpej da naruče “jače oružje” kao što su sistemi komandovanja i kontrole, nadzor, vazdušna odbrana kratkog dometa i pomorske mine.
Američka vojska je također pozvala Tajpej da kupi unaprijeđenu verziju mobilnog artiljerijskog sistema kojeg su inače tražili prije mnogo godina.

Američki napori da preoblikuju odbranu Tajpeja postali su ubrzaniji od početka ruske ofanzive na Ukrajinu krajem februara. Rat je navodno uvjerio Washington i Tajpej da je kineska invazija na ovu državu u narednim godinama potencijalna opasnost.
Tajpej je jasno stavio do znanja da se interesuje za oružje američke proizvodnje, ali Washington pokušava uvjeriti Tajpej da investira u manje, mobilnije sisteme kao što su dronovi, protivavionske rakete Stinger i protivtenkovske rakete Javelin, koje su bolje u odnosu na kinesko napredno oružje.

“Oni su zabrinuti zbog vremenskog okvira koje bi Kina mogla imati i zbog toga što Tajvan nema strategiju akvizicije fokusiranu na scenario u slučaju invazije,” rekao je Randy Schriver, visoki zvaničnik za politiku Azije u Pentagonu za vrijeme Trumpove administracije.
U međuvremenu, stručnjaci sa sjedištem u SAD-u vjeruju da Washington zauzima previše čvrst stav, govoreći da bi trebao dozvoliti zvaničnicima u Tajpeju da sami prođu kroz proces i odluče šta im je potrebno za vlastitu odbranu.

Bonnie Glaser, analitičarka njemačkog Marshall fonda SAD-a, rekla je da je Washington već duže vrijeme pokušavao uvjeriti Tajpej da kupi različite vrste oružja, ali da je sada veći osjećaj hitnosti.

Tajpej potpada pod kineski suverenitet, a pod politikom “jedne Kine”, gotovo sve zemlje svijeta – uključujući i SAD – priznaju taj suverenitet. Ali, kršeći svoju vlastitu politiku i u pokušaju da iznervira Peking, Washington je održavao i od nedavno pojačao diplomatske kontakte sa samoproglašenom vladom u Tajpeju. Washington je ujedno i najveći dobavljač oružja Tajvanu.

Prošlog mjeseca, Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju opreme u vrijednosti od 95 miliona dolara za podršku raketnom odbrambenom sistemu Patriot u Tajpeju usred pojačanih tenzija između Kine i otoka Tajvan. Ova prodaja oružja je treća po redu koju je odobrila administracija Joe Bidena, a uslijedila je nakon slične prodaje opreme s ciljem jačanja odbrambenog raketnog sistema Tajpeja u februaru.

Prošle godine, SAD su također prodale oružje Tajpeju koje je uključivalo dronove s ciljem unapređenja vojne sposobnosti ove države protiv kontinentalne Kine.
Tenzije između Tajpeja i Kine decenijama ne jenjavaju. Kina nikada neće odustati od svog suvereniteta nad Tajvanom te na najmanju američku provokaciju šalju borbene avione blizu obala kako bi pokazali svoju brzinu, spremnost i odlučnost.                            miješanje u odnose 

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakZbog čega bin Salman želi ojačati odnose sa Izraelom?
Naredni članakDomaći terorizam na tlu SAD-a i njegovanje islamofobije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime