Morteza Thami
Politički analitičar, Belgija

 

Morteza Thami; Međunarodne posljedice atentata na Kasema Soleimanija -Šehadet generala Qassema Soleimanija u terorističkom aktu predstavlja veliki gubitak za muslimane, jer je on jedan od faktora poraza DAEISH-a. Narodi Sirije i Iraka trebaju iskazati zahvalnost jednoj takvoj osobi. Tokom posljednjih nekoliko godina svjedočili smo terorističkom djelovanju DAEISH-a u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i ostatku svijeta.

To su bili teroristi DAEISH-a koji su se vratili iz sirijskog rata. DAEISH je uništen zahvaljujući naporima general-pukovnika Soleimanija.
General Soleimani nije imao političku poziciju. On je bio vojnik u službi borbe sa neprijateljima muslimanskih naroda. General Soleimani borio se protiv nepravde, sile i kolektivnog uništavanja koje je sprovođeno uz potoru Sjedinjenih Država, Izraela i bogatih arapskih zemalja protiv obespravljenih naroda Iraka, Sirije, Libije i Jemena. Na Bliskom Istoku i na Sjeveru Afrike formiran je široki front protiv Muslimana i njihovog opstanka. U takvoj konstelaciji, general Soleimani je smatrao nužnim jedinstvo svih etničkih i vjerskih skupina protiv ovoga nasilja i uništavanja. Njegova borba nije poznavala sunite ni ši’ite; niti Irance i Iračane i Sirijce. Tu se radilo samo o borbi protiv nasilja i nepravde koje su sprovodile velike sile; koje su pružale potporu ekstremnim skupinama; one su ih, zapravo, i uspostavile, opremale i naoružavale i prouzročile nezapamćene zločine.
Soleimani je bio borac revolucije i vjere. On je duboko vjerovao u ove riječi Imama Homeinija (r.a.) da trebamo stojati uz obespravljene. U tom kontekstu se treba gledati podrška IR Irana slobodarskim pokretima, kakav je bio i pokret Nelsona Mandele. General Soleimani je svojom ljudskom dužnošću smatrao stati uz obespravljene.
Ime generala Soleimanija će ostati trajno zabilježeno u borbi muslimanskih naroda. Irak i Sirija svoj relativni mir imaju zahvaliti krvi ovoga šehida. On je upravo onakav kako ga je opisao ajetollah Khamenei, koji je za njega kazao da je on „istinsko dijete islama“; obrazovan, produhovljen, borac, skroman, human i osviješten. Možda će proći i godine dok se u povijesti borbe muslimana ne pojavi takva ličnost, čovjek koji je obespravljenome iračkome i sirijskome narodu poklonio poštovanje i osobnost. Rame uz rame sa njima krvavo se borio protiv DAEISH-a i bio im oslonac u teškoćama. General Soleimani je bio čovjek teških dana otpora; čovjek koji je razborito i hrabro porazio američko – izraelski plan pljačkanja i cijepanja regije. Treba se prisjećati ovog velikana, i ne samo muslimani nego i kršćani trebaju u iskazati zahvalnost na njegovoj borbi protiv DAEISH-a.