PISjournalUnatoč velikim žrtvama i ekonomskim gubicima koje trpi izraelski režim zbog novog sukoba sa Palestincima, ova dešavanja daju prostora za disanje Benjaminu Netanyahuu i njegovom ekstremističkom kabinetu. politički 

Podsjećamo da su prije izbijanja sukoba 7. oktobra,Izraelci masovno protestovali mjesecima protiv Netanyahua i njegove vlade. Režim je bio u krizi a sadašnja ratna situacija skrenula je pažnju naroda sa vlasti na borbu za opstanak.

Naravno, Netanyahu je mjesecima, odkako je preuzeo dužnost premijera,koristio “opasnost” od Palestinaca i kontrolirane sukobe oko džamije Al-Aksa kako bi skretao pažnju naroda. Međutim, ti kontrolisani sukobi su bila kap koja je prelila prepunu čašu strpljenja Palestinaca i započeta je velika operacija Oluja Al-Aksa.

Sada izraelski premijer razmišlja o najvećoj kocki u svom političkom životu kako bi se izvukao iz blata u kojem se nalazi.

Tvrdeći da je rat u Gazi za Izraelce pitanje života i smrti, Netanyahu pokušava insinuirati naseljenicima da se bori protiv palestinskih grupa za njihovu sigurnost, nešto za što se nada da će ga spasiti od noćne more,naime od toga da bude optužen od strane naroda da je kriv za novi rat.

Kupovanje vremena

Netanyahu odlično razumije uslove na okupiranim teritorijama i zna da će, ako prestanu sukobi s Hamasom u Gazi, protivnici i izborni rivali iskoristiti neviđene gubitke izraelskih snaga kao izgovor za rušenje njegovog radikalnog kabineta. Stoga želi nastaviti tenzije sa palestinskim grupama otpora, najavljujući da se izraelska vojska sprema za dugoročnu bitku.

U sadašnjim uslovima, za premijera i njegove saradnike, najbolji izbor je da stanovništvo bude opsjednuto vastitom sigurnošću, a valuta ovog scenarija je vođenje novog rata protiv Palestinaca i masakriranje stanovnika Gaze, a čini se da je do sada napravio relativan uspjeh.

Netanyahu agresiju na Gazu vidi kao privremeni spas za njegovu vladu da ojača svoj kabinet i odgodi suđenje po optužbama za korupciju. Jer s obzirom na trenutnu političku atmosferu, sve je za Netanyahua i druge tvrdolinijaše gotovo, pa stoga odugovlačenjem sukoba s Hamasom u Gazi pokušavaju kupiti malo vremena da se spasu od suđenja.

Netanyahu i njegova klika koji su posljednjih mjeseci doveli tenzije sa grupama otpora na Zapadnoj obali i Gazi na nivo pucanja, pokušavaju maksimalno iskoristiti priliku koju imaju da ispune svoj krajnji cilj iskorijenjenja frakcija otpora. U tom cilju, izraelska vojska planira narednih dana pokrenuti kopnenu ofanzivu kako bi, kako tvrde, “rušili” Hamas i Islamski džihad.

Netanyahu tvrdi da će okupacijom Gaze i pobjedom u borbi s grupama otpora promijeniti status quo regije, ali uvjeti posljednjih mjeseci, posebno arapsko-iransko pomirenje u regiji i stagnacija normalizacija odnosa, pokazali su da su Izraelci su više nego ikada izolovani i pojačavanje njihovih zločina u Gazi, koji su čak izazvali bijes zapadne javnosti, dodatno će povećati njihovu izolaciju.

Kopnena ofanziva na Gazu, klanicu izraelskih snaga

Iako desničarska izraelska vlada kaže da može u potpunosti okupirati Gazu pozivanjem svojih 300.000 rezervista, zapadni mediji i stručnjaci upozoravaju da ova akcija može skupo koštati okupatore. Prije svega, Netanyahu želi zauzeti Gazu sa rezervnim snagama koje su prkosile vladinim naredbama prije nekoliko mjeseci u znak protesta protiv reformi pravosuđa. Uprkos nastojanju vlade da stvori sentimentalnu i nacionalističku atmosferu u društvu i među vojnim snagama za maksimalnu mobilizaciju, i dalje se javlja neposlušnost među rezervistima dok ih pozivaju za upućivanje u očekivanu kopnenu bitku, a s obzirom na mogućnost materijalizacije prijetnje na sjevernom frontu od strane Hezbollaha, nemoguće je mobilizirati sve kopnene snage za ofanzivu na Gazu.

Drugo, izraelska vojska se pokazala vrlo ranjivom u asimetričnom i gerilskom ratu, pa čak i ako je imala ikakvih postignuća u proteklih sedam decenija, to je zahvaljujući svojoj zračnoj moći, koja je održavala ravnotežu u njenu korist na terenu.

Drugim riječima, Netanyahu planira dovesti rezervne snage i vojno osoblje u Gazu koji po prvi put ulaze u rat. Stručnjaci sugeriraju da Hamas i Islamski džihad imaju prednost u borbi licem u lice, a koristeći tunele ispod Gaze i dobro poznavajući područje, mogu zadati smrtonosne udarce svom izraelskom neprijatelju. Vođe otpora upozorile su da će izraelska vojska, ako uđe u Gazu, izgubiti polovinu svojih snaga. Opozicione grupe su proteklih dana za žrtve u operaciji Hamasa okrivile neproračunske vladine akcije i pozvale Netanyahua da podnese ostavku.

Masakrirajući narod Gaze i produžavajući rat, izraelski premijer traži put za bijeg kako bi spasio svoju vladu u kolapsu. Ali tok razvoja događaja pokazuje da će ovaj put Gaza dokrajčiti njegov politički život.

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime