PISjournalUkrajinska kriza koju je izazvala ruska operacija 24. februara dovela je do porasta tenzija na relaciji Rusija-Izrael. Proteklih godina Rusija je izabrala popustljivost i fleksibilnost s Tel Avivom u pokušaju da održi odnos s izraelskom vladom uprkos sukobu politika u sirijskoj krizi. Ali podrška izraelskog režima zapadnoj antiruskoj politici i saradnja sa ukrajinskom vladom u ratu razljutili su Moskvu i sada čelnici Kremlja pokušavaju da se osvete Tel Avivu.

Od prvih dana ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid izjavio je da ruski napad na Ukrajinu predstavlja “ozbiljno kršenje svjetskog poretka i Izrael osuđuje ovaj napad i spreman je pružiti humanitarnu pomoć ukrajinskim građanima”. Na sastanku Generalne skupštine UN-a početkom marta, izraelski izaslanik je izglasao osudu Rusije. Postoje i dokazi da je Tel Aviv tajno stavio na dnevni red isporuke oružja i raspoređivanje snaga u Ukrajinu.

Ovi potezi i stavovi Izraela naljutili su Ruse. Zvaničnici Moskve ocijenili su stav Tel Aviva kao znak njegove podrške neonacizmu. Čak i nedavno, opaske ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova o Hitlerovom jevrejskom porijeklu izazvale su velike kontroverze u medijima i javnom mnjenju. Sve u svemu, čini se da su ruski lideri preduzeli korake da se osvete Izraelcima jer vide njihovu nezahvalnost. U međuvremenu, najdostupniji alati Moskvi da kazni Izrael su sljedeći:

1. Jačanje veza sa palestinskim grupama

Najjasniji znak da je Moskva preduzela stvarne korake ka kažnjavanju Tel Aviva su potezi za jačanje veza sa palestinskim grupama otpora. Iako je tokom proteklih decenija uvijek postojao ograničen nivo odnosa između palestinskih grupa i stranaka s Moskvom-a Kremlj ih je mnogo puta ugostio- u novoj situaciji u kojoj je ukrajinska kriza postala glavni razlog za tenzije između Rusije i Izraela , komunikacija Rusa sa Palestincima donosi novosti.

Nedavno je rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da će Fatah i zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) uskoro posjetiti Moskvu. Također, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova izrazio je spremnost Rusije da bude domaćin pregovora o nacionalnom palestinskom pomirenju.

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov sastao se 5. maja sa delegacijom Hamasa.

“Bili smo u aktivnim kontaktima sa svim palestinskim strankama”, rekao je on, dodajući: “Do sada smo se sastali sa nizom predstavnika palestinskih grupa i stranaka, a radujemo se budućim susretima sa izaslanicima Fataha pokreta i drugih organizacija.Očekuje se da će se ovi sastanci održati ovog ljeta.”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je pozvao šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha da posjeti Moskvu.

Ovi potezi Moskve pokazuju da bliskost s Palestincima može biti prvi korak ka osveti izraelskim liderima i da se ta agenda može proširiti u budućnosti.

2. Ograničavanje slobode za izraelske zračne napade u Siriji

Rusija može učiniti više da kazni izraelski režim, a to je ograničavanje slobodnog prostora za Izrael u Siriji. Kao prvi korak koji je preduzet ubrzo nakon što je počela podrška antiruskoj politici, Moskva je objavila da ne priznaje izraelski suverenitet nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni, koju je Tel Aviv anektirao 1981., a SAD priznao kao izraelsku teritoriju 2019. Rusko-izraelski odnosi su zategnuti otkako je Tel Aviv najavio potrebu za formiranjem radne grupe koja će pratiti razvoj događaja u ratu u Ukrajini. Kao odgovor, Moskva je proglasila Golansku visoravan “sastavnim dijelom Sirije”.

Tokom godina građanskog rata u Siriji, izraelski režim je izvodio zračne napade na položaje snaga otpora u ilegalnim akcijama uz relativnu tišinu i neznanje Moskve. Ali zbog novih dešavanja, Moskva će definitivno nametnuti značajna ograničenja izraelskim akcijama u Siriji. U bliskoj budućnosti može se jasno predvidjeti oštar stav Moskve prema izraelskoj agresiji na Siriju.

3. Jačanje saradnje i podrške Iranu

Još jedan izbor dostupan Moskvi za osvetu Izraelu je jačanje saradnje sa Iranom, najvećim izraelskim neprijateljem u regionu. Podrška Moskve iranskim stavovima u nuklearnim pregovorima može igrati ogromnu ulogu u potkopavanju izraelskih stavova o pregovorima. Proširivanje sigurnosne i vojne saradnje između Moskve i Teherana može zadati još jedan ruski udarac Tel Avivu.

4. Pravni pritisci na Tel Aviv

Pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a uvijek je bilo izvor moći za njegove nosioce. Moskva kao nosilac ovog prava ima moć da izvrši pravni pritisak na aktere na svjetskoj sceni. Rusija je uvijek bila relativno pasivna, pa čak i blaga prema rezolucijama UN-a koje osuđuju izraelske zločine protiv čovječnosti i projekte ilegalnih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. Međutim, potaknuta novim uslovima, očekuje se da će Moskva odlučnije osuditi izraelske zločine preko kanala Vijeća sigurnosti, što je politika koja legalno može da „grize“ Tel Aviv.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakSuše u Somaliji uzrok novog vala migracija
Naredni članakAmerička kultura oružja-nasilje i smrtni ishodi

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime