Na skupu u Sani, jemenska djeca prozivaju UN zbog ‘zataškavanja’ saudijskih zločina nad njima-Jemenska djeca snažno su osudila podršku Ujedinjenih nacija koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija, nakon što u svom najnovijem izvještaju nisu izdvojili Rijad i njegove saveznike zbog njihovih zločina nad djecom u  toj ratom zahvaćenoj zemlji, rekavši da se to svjetsko tijelo, svojim djelovanjem, učinilo njihovim neprijateljem.

Veliki broj djece održao je u utorak demonstracije u glavnom gradu Jemena Sani, prozivajući UN zbog toga što nisu dodale snage koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na svoju “listu srama”-dodatak najnovijem izvještaju UN-a koji izdvaja stranke koji ne uspijevaju da zaštite djecu tokom sukoba.

Prema jemenskoj televizijskoj mreži Al-Masirah, jemenska su djeca u izjavi osudila svjetsko tijelo zbog toga što je u zamjenu za novac okrivilo ugnjetavane a oslobodilo tlačitelja, i zato što su obje strane smatrali odgovornim za nasilje nad djecom u toj ratom razorenoj zemlji.

U svom godišnjem izvještaju o djeci i oružanom sukobu, objavljenom u ponedjeljak, UN je rekao da je najmanje 19.379 djece pogođene ratom 2020. godine bilo žrtva teških kršenja, poput vojnog regrutiranja ili silovanja.

“Eskalacija sukoba, oružani sukobi i zanemarivanje međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima imali su ozbiljan utjecaj na zaštitu djece”, napominje se u izvještaju.

 

Prema izvještaju, najveći broj teških kršenja prava zabilježen je u Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Siriji i Jemenu.

Izvještaj, međutim, nije naglasio ozbiljne prekršaje koje su počinile snage koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu, što je naišlo na oštre kritike.”Naglašavamo da su Ujedinjene nacije postale neprijatelj jemenske djece i da su institucije koje podržava ova organizacija saučesnici u svim zločinima počinjenim nad nama”, dodala je.

U izjavi se dalje dodaje da Jemenci znaju ko je ubica, ko se “pokušava boriti protiv nas, ubiti nas, držati nas gladnima”, dok optužuju šefa UN-a da je “bio ravnopravan partner” u njihovoj patnji.

Saudijska Arabija, podržana od zapadnih sila i regionalnih saveznika, pokrenula je razornu kampanju bombardovanja protiv Jemena u martu 2015. godine, s ciljem uspostavljanja pro-Rijadove vlade u zemlji.

Dugotrajni rat ubio je stotine hiljada Jemenaca dok je raselio milione drugih. Također je uništio vitalnu infrastrukturu zemlje, uključujući bolnice i škole, što je dovelo do najgore humanitarne krize. 

Obeshrabrujuća odluka

Vlada Nacionalnog spasa Jemena također je drugu godinu zaredom snažno osudila odluku UN-a o uklanjanju Saudijske Arabije s crne liste.

Ministar vanjskih poslova Hisham Sharaf rekao je da UN osuđuju žrtvu a opraštaju krvniku.„Iako UN moraju braniti ljudska prava, uključujući djecu, kako je navedeno u njihovoj povelji, on zatvara oči pred [saudijskim] ciljanjem stambenih objekata, ubijanjem i ranjavanjem preko 8000 djece i ciljanjem škola i bolnica od strane agresorskih država SAD-a i Saudijske Arabije”, rekao je u izjavi u ponedjeljak.

Sharaf je rekao da Guterres nije uzeo u obzir izvještaje desetaka regionalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava, zanemarujući sve video dokaze i dokumentirane podatke o ciljanju Saudijske Arabije na stambena područja u Jemenu.Dalje je dodao da će to ohrabriti Rijad da i dalje čini teška kršenja dječijih prava Jemena i učiniće da zvaničnici UN-a budu saučesnici u zločinima.

U međuvremenu, organizacija za zagovaranje prava djece sa sjedištem u Velikoj Britaniji -Save the Children također je u izjavi od ponedjeljka oštro kritizirala UN zbog toga što nije dodala koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom na “listu srama”.

Grupa za zaštitu prava nazvala je to “obeshrabrujućom odlukom”, rekavši da šef UN-a “opet nije uspio” dodati Saudijce i Emiraćane na listu.„S popisa su skinuti prošle godine, a generalni sekretar se obvezao da će ih ponovo staviti u popis, osim ako ne dođe do„ kontinuiranog značajnog smanjenja broja ubijanja i sakaćenja “. Time što nije vratio koaliciju na listu Guterres šalje poruku da smanjenje broja djece žrtava na oko 200 je “dovoljno dobar  napredak “, dodaje se.     

Izvor:pisjournal

 

 

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime