Shir Hever

Naftali Bennett: Izraelski sokolski desničar na vrhuncu moći-  Bivši ministar odbrane rekao je da nema problema s ubijanjem Arapa i pozvao na bombardiranje Gaze. Sada izgleda kao da će okončati Netanyahu-ovih 12 godina na vlasti.

Prebacujući svoju podršku sa Benjamina Netanyahu-a na opozicionog lidera Yaira Lapida i najvjerojatnije osiguravajući sebi premijersku funkciju, Naftali Bennett dospio je na naslovnice ne samo unutar Izraela već i u međunarodnim medijima.

Postati premijer nakon 12 godina Netanyahu-a bio bi važan trenutak za Izrael i svijet, ali neće doći bez turbulencija. Lapid, iako Bennettov lični prijatelj, formira široku koaliciju malih i usitnjenih političkih stranaka ljevice i krajnje desnice. Neće biti jednostavno vladati.

Kao političar povezan s nacionalnim ortodoksnim jevrejskim pokretom, koji iz teoloških razloga teži proširenju granica države Izrael, Bennett je među vođama izraelske desnice.

U više je navrata obećao svojim biračima da neće stvarati koaliciju sa strankama koje naziva “lijevom”, od Lapidovog centrista Ješa Atida do Meretz stranke koju vodi Nitzan Horowitz. No, posljednjih dana Bennett je prekršio predizborna obećanja i objavio namjeru da uđe u Lapidovu koaliciju, uključujući ljevičare i Palestince, u zamjenu za imenovanje za premijera.

Bennett je 1996. bio vojni oficir i pozvao je na artiljerijsko bombardiranje kako bi se pokrilo povlačenje njegove jedinice u blizini sela Kafr Kana u Libanu. U ovoj paljbi ubijeno je preko 100 libanskih civila. Bennett je tada označen kao kukavica zbog naređenja za povlačenje i artiljerijske podrške.

Poput mnogih glavnih izraelskih političkih aktera, kao i glavnog državnog odvjetnika Avichaija Mandelblitta i vođe Yisraela Beiteinua Avigdora Liebermana, Bennett je svoju političku karijeru započeo službom šefa ureda Netanyahuova ureda, kratko 2005. godine, dok je šef Likuda bio šef opozicije.

To mu je utrlo put do vodstva nacionalne pravoslavne stranke povezane sa pokretom doseljenika, tada nazvanim Jevrejski dom.

Postao je šef Yesha Council, saveza opština izraelskih ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, koje služi kao nezvanično rukovodstvo pokreta doseljenika.

Neobičan vođa

Kao političar, Naftali Bennett razvio je sliku o čovjeku prepunom unutrašnjih kontradikcija, onome koji se pokušava ponašati oštro i s visine, ali uvijek ne uspijeva ispuniti tu ulogu. Vodi pokret doseljenika, ali i sam živi u Raanani na izraelskoj strani Zelene linije. Kao milioner i bivši start-up menadžer, neobičan je vođa pokreta doseljenika.

Bennett vodi vjerski pokret, ali njegova supruga bila je sekularna. 2014. godine, kao ministar obrazovanja, založio se za brutalnije bombardiranje pojasa Gaze tokom sukoba te godine. Tokom izraelske invazije, Bennett je koristio veze s vojnim rabinima kako bi dobio informacije za koje je tvrdio da vojska i premijer neće dijeliti s kabinetom.

Izračunato je da su Bennettove javne izjave pozicionirane na stranu “sokolske”, rasističke i religiozne strane izraelske politike. Njegova poznata izjava 2013. godine: „Ubio sam puno Arapa u svom životu i s tim nemam problema“, i „ Palestinci su poput fragmenta [bombe] u propalici “. Godine 2018. zaprijetio je bombardiranjem Libana do kamenog doba.

Godine 2017. usporedio je židovske roditelje koji su protestvovali protiv vjerske indoktrinacije u izraelskim školama s „kršćanima koji krive Židove za raspeće Hristovo“ i  Jevreje ljevičare nazvao  „auto-antisemitima“.

Ove izjave, međutim, nisu spriječile da se satirične emisije rugaju njemu kao nezrelom, lako uvrijeđenom i pokornom. Snimka iz 2018. godine na kojoj ga je Netanyahu nazvao “malim psom” izložena je 2020. godine, na što je Bennett odgovorio da “lični napadi me ne bole”. Bizarni video snimci prerušeni u hipstera s lažnom bradom ili obraćanje golubu podgijavali su njegovu komičnu sliku.

U aprilu 2019. godine, prvom od četiri izraelska izbora u dvije godine, Bennett je imao poniženje jer nije osvojio niti jedno mjesto kada njegova Nova desna stranka nije uspjela prijeći izborni prag.

Složenost

Bennett je bio ministar pod Netanyahuom u raznim svojstvima: ministar za vjerske službe, Jeruzalema, ekonomije, dijaspore, obrazovanja i na kraju ministar obrane.

Poznato je da je ovaj posljednji bio goruća želja Bennetta dugi niz godina, ali on je bio ministar odbrane samo nekoliko mjeseci, između novembra 2019. i maja 2020. U to vrijeme uglavnom je nadzirao redovita bombardiranja iranskih ciljeva u Siriji, za koje je tvrdio da je smanjio prisustvo snaga koje podržavaju Iran u Siriji na 30 posto. Poznata slika Bennetta kako stoji ljutitog lica za to vrijeme je donijela mu je dodatno izrugivanje.

Bennettova porodica dolazi iz SAD-a, a on je dao veliki broj intervjua za međunarodne medije na engleskom jeziku tvrdeći da Biblija daje Jevrejima vlasništvo nad Palestinom. U jednom od takvih intervjua mahao je drevnim novčićem na kojem su bila hebrejska slova, rekavši da to dokazuje ovu tvrdnju. Bennett je rekao Mehdi Hasanu iz Al Jazeere da su muslimani dužni prihvatiti jevrejsku kontrolu nad Svetom zemljom na osnovu svoje vjere.

Bennettova stranka Yamina („udesno“) osvojila je samo sedam od 120 mjesta u izraelskom parlamentu, Knesset, na izborima u martu. Jedan od tih zastupnika, Amichai Chikli, obećao je da će glasati protiv koalicijske vlade s „ljevičarskim“ i „arapskim“ elementima i neće se pridružiti Lapidovoj koaliciji.

Neki glasači iz Yamine bijesno su reagirali na Bennettovo napuštanje desnice koju su vodili Netanyahu, a koja izgleda nije bila u poziciji da formira vlastitu vladu. Protestirali su ispred njegove kuće, a Bennett je čak primio prijetnje smrću, prisiljavajući ga da prihvati sigurnosne detalje.

Naftali Bennett je možda pronašao način da postane premijer (sve dok traje ta klimava koalicija), ali u tom je procesu izgubio vlastitu bazu .

Izvor

Prethodni članakSAD, NATO i pitanje Rusije
Naredni članakPozadina skandala koji trese Europu: Zašto je Danska pomogla SAD-u u špijunaži Merkel?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime