Najveća prijetnja Americi je sama Amerika”-Amerika se vratila” postalo je refren predsjednika Joea Bidena na evropskom putovanju ovog mjeseca, a u užem smislu i jeste.

Više nemamo pomoćnika Bijele Kuće koji očajnički traži vatrogasni alarm kako bi prekinuo predsjednika dok ponižava našu zemlju na međunarodnoj konferenciji za novinare, kao što se dogodilo 2018.

A istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da je 75% anketiranih u desetak zemalja izrazilo”povjerenje u američkog predsjednika da učini pravu stvar”, u poređenju sa 17% prije godinu dana.

Ipak, u širem smislu, Amerika se nije vratila. U pogledu našeg blagostanja u zemlji i natjecanja sa inostranstvom, brutalna je istina da Amerika zaostaje. U nekim aspektima klizimo prema osrednjosti.

Grci imaju veće stope učenika koji maturiraju. Čileanci žive duže. Petnaestogodišnjaci iz Rusije, Poljske, Letonije i mnogih drugih zemalja bolje se bave matematikom od svojih američkih kolega – to je možda mjera za to gdje će nacije stajati u generaciji ili dvije u budućnosti.

Što se tiče pismenosti, petina američkih 15-godišnjaka ne zna čitati na nivou koji se očekuje od desetogodišnjaka. Kako će se ti milioni Amerikanaca natjecati u globaliziranoj ekonomiji?

Koliko vidim, najveća prijetnja za američku budućnost je Kina ili zločesta Rusija, a ne naša nesposobnost kod kuće.Mi Amerikanci ponavljamo mantru da smo „mi broj 1“, iako je najnoviji indeks socijalnog napretka, mjera zdravlja, sigurnosti i blagostanja širom svijeta, Sjedinjene Države svrstao na 28. mjesto.

Još gore, Sjedinjene Države bile su jedna od samo tri zemlje, od 163, koja je nazadovala u blagostanju tokom posljednje decenije.Još jedna ovogodišnja procjena, IMD-ova svjetska ljestvica konkurentnosti 2021, svrstala je Sjedinjene Države na 10. mjesto od 64 ekonomije. Slična studija Svjetske banke svrstava SAD na 35. mjesto od 174 zemlje.

Dakle, sjajno je što opet imamo predsjednika kojeg svijet poštuje. Ali mi se nismo “vratili” i moramo se suočiti sa stvarnošću da naša najveća ranjivost nije ono što nam rade druge zemlje, već ono što smo mi sebi učinili.

Sjedinjene Države ne mogu ostvariti svoj potencijal kad je toliko Amerikanaca nesposobno.”Američki hronični neuspjeh da svoju ekonomsku snagu pretvori u društveni napredak veliko je povlačenje američkog utjecaja”, rekao je Michael Green, izvršni direktor grupe koja objavljuje indeks socijalnog napretka. „Europljani mogu zavidjeti američkoj korporativnoj dinamičnosti, ali mogu se utješiti time da rade puno bolji posao na mnoštvu društvenih ishoda, od obrazovanja i zdravlja do okoliša.

“Rivali poput Kine možda će propadanje američke društvene građe smatrati znakom strateške slabosti”, dodao je. “Ekonomije u razvoju, čiji građani počinju uživati ​​u kvalitetu života sve bližem američkom, možda će biti manje spremne uzimati lekcije od američke vlade.”

Bajdenovi prijedlozi za kredite za djecu koji se mogu refundirati ,potom za bolju brigu o djeci i za veći pristup internetu pomogli bi u rješavanju američkih strateških slabosti. Učinili bi više za jačanje naše zemlje od  onog plana od 1,2 biliona dolara koji su američki zvaničnici provodili za modernizaciju našeg nuklearnog arsenala. Naše najveće prijetnje danas su one koje ne možemo ukloniti „nuklearkama.“

Amerika još uvijek ima ogromnu snagu. Njen vojni budžet veći je od vojnog budžeta 10 zemalja zajedno. Američki univerziteti su vrhunski, a dinamičnost američkih korporacija ogleda se u načinu na koji ljudi širom svijeta koriste svoje iPhone  kako bi na svojim Facebook stranicama objavljivali pjesme Taylor Swift.

Ali, također,oni užasnuto komentiraju pobunu na Kapitolu i pokušaje republikanaca da spriječe glasanje. Američka demokratija nikada nije bila toliko primamljiv model za svijet kao što smo voljeli misliti, ali sada je sigurno ocrnjena.

Isto tako, „američki san“ o napretku prema boljem (koji je mog oca izbjeglicu privukao na ove obale 1952. godine) sve više izgleda kao fantastika. “Američki san očito je vjerojatnije pronaći s druge strane Atlantika, najviše u Danskoj”, zaključila je studija sa Stanforda.”

Te nas stvari koče kao ekonomiju i kao državu”, rekao je u utorak Jerome Powell, predsjedavajući Federalnih rezervi.

Šire gledano, Sjedinjene Države su izgubile vodeću ulogu u ukupnom obrazovanju i ulaganjima u djecu. Projekat Svjetske banke procjenjuje da će današnja američka djeca postići samo 70% svoje potencijalne produktivnosti. To im šteti; to šteti i našoj naciji.

Ne možemo kontrolirati da li Kina gradi više nosača aviona. Ne možemo odbiti svakog ruskog hakera.

Ali da bismo istinski vratili Ameriku, trebali bismo se manje brinuti o onome što drugi rade, a više o onome što činimo sebi.          

Izvor :Pisjournal