PISjournal – Nakon 16 uzastopnih godina na vlasti pod kancelarkom Angelom Merkel, poraz na opštim izborima u septembru teško je pogodio Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) desnog centra. To je gurnulo stranku u ogorčene unutrašnje debate o tome šta je pošlo po zlu i kako CDU, nadmoćna snaga u njemačkoj poslijeratnoj politici, može pronaći svoj put natrag na vlast.

Stranka je u utorak napravila mali korak na putu obnove kada su se čelnici CDU-a složili oko plana za izbor novog lidera koji će zamijeniti Armina Lascheta – nesretnog kandidata stranke da naslijedi Merkel na izborima.

Po prvi put, složili su se da prošire proces kako bi uključili glasanje svih članova stranke, umjesto da se oslanjaju samo na delegate na stranačkom kongresu – dodajući novi element nepredvidljivosti u utrku.

Angela Merkel

Još niko se nije razotkrio da bi izjavio da se kandiduje za najveću funkciju. Među mogućim kandidatima su Friedrich Merz, bivši visoki zastupnik CDU-a kojeg je Merkel izbacila prije dvije decenije, a koji je posljednjih godina ponovo postao politički aktivan, kao i ministar zdravlja Jens Spahn i stručnjak za vanjsku politiku Norbert Röttgen.

Ali debata unutar CDU-a ide mnogo dublje od toga ko bi trebao voditi stranku dok se nalazi u opoziciji u trajanju od 4 godine dok socijaldemokrati koji su pobijedili na izborima pregovaraju sa Zelenima i liberalnim slobodnim demokratima o formiranju vlade. U središtu je pitanje da li zadržati Merkelin centristički kurs ili se pomaknuti udesno po društvenim i ekonomskim pitanjima.

“Ključna stvar je da trezveno analiziramo gorak rezultat za nas i iz njega izvučemo prave zaključke – u kadrovskom i političkom sadržaju”, rekao je Wolfgang Bosbach, veteran CDU-a u konzervativnijem dijelu stranke.

Stranka treba da utvrdi “ono što je razlikuje od političkih konkurenata” dok daje odgovore na najhitnija pitanja s kojima se zemlja suočava, rekao je Bosbach, navodeći izazov “održavanja ekonomske snage i konkurentnosti uz transformaciju ka ekološko-socijalnoj tržišnoj ekonomiji” i borba protiv “centrifugalnih snaga u EU”.

Kritika na Lascheta

Mnogi članovi CDU-a i njene bavarske sestrinske stranke, Hrišćansko-socijalne unije (CSU), okrivili su za poraz na izborima Lascheta, koji se kandidirao kao njihov zajednički kandidat za kancelara.

Na drugom mjestu sa 24,1% glasova, alijansa CDU/CSU izgubila je skoro 9 postotnih poena i skoro 4 miliona birača u poređenju sa prethodnim općim izborima 2017. godine.

Za Lascheta, koji je vodio najmnogoljudniju njemačku državu, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, procijenilo se da je vodio neslavnu kampanju – što je sažeto u video snimku na kojem se smije u pozadini dok je njemački predsjednik iznosio tmurne opaske s mjesta smrtonosnih poplava.

Armin Laschet

Njegov izbor za lidera stranke još u januaru viđen je kao pobjeda više centrističkog krila stranke. Ali njegov loš učinak ponovo je pokrenuo bitku oko šireg smjera CDU-a.

Merkelini kritičari tvrde da, iako je njen pristup možda donosio izborne pobjede više od jedne decenije, nanio je štetu CDU/CSU na druge načine. O svemu, od klimatskih promjena preko migracije do kineske politike, kažu oni, Merkel je polahko, ali sigurno lišila jasnog profila njemački konzervativizam – i ostavila prostor na njegovom desnom krilu da se pojavi krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD).

Politički analitičari kažu da ima nešto u tom argumentu, iako napominju da je Merkel učinila mnogo da obnovi stranku i apeluje na umjerene birače.

“Pod Merkelinim vodstvom, CDU je moderniziran, ali je također izgubio razlike u odnosu na druge stranke jer su konzervativni aspekti bili oslabljeni”, rekla je Ursula Münch, šefica Akademije za političko obrazovanje u Bavarskoj.

Mlade snage

Članovi omladinskog krila CDU/CSU, Unije mladih, agitiraju za pomak udesno i novu generaciju lidera.

„U stranci ima mnogo mlađih čelnika koji žele novi pravac“, rekao je predsjedavajući Unije mladih Tilman Kuban za novine Neue Osnabrücker Zeitung, dodajući: „Sada bi bilo dobro za stranku da ih posluša.”

Neki od onih koji su željni promjena mislili su da su pronašli uzor u Sebastianu Kurzu, austrijskom konzervativcu koji je preuredio Narodnu stranku svoje zemlje i postao kancelar u dobi od 31 godine. Ali Kurzova ostavka zbog optužbi za korupciju prošlog mjeseca i njegov općeniti pad učinili su da taj primjer izgubi na vrijednosti.

Bivši vođa poslaničke grupe CDU/CSU Merz apeluje na neke aktiviste, kao socijalni konzervativac koji se zalaže i za ekonomski liberalizam. Ali, sa 65 godina, teško bi se predstavio kao simbol obnove.

Četvrt stoljeća mlađi i otvoreno homoseksualac, ministar zdravlja Spahn bio bi više svježe lice i potencijalno bi se dopao oba krila stranke. Zauzeo je konzervativan stav po pitanju migracija, ali je podržao Lascheta u posljednjem nadmetanju za vodstvo.

Jens Spahn

Spahn je za Deutschlandfunk radio rekao da je spreman i željan pomoći stranci da krene naprijed – “i na kojoj poziciji, to je nešto o čemu sada razgovaramo”.

Međutim, Spahnovo nejednako postupanje s krizom korona virusa i upitna večera za prikupljanje sredstava tokom izolacije narušili su njegov ugled. Neki članovi stranke također nisu cijenili način na koji je intervenirao u sesiji pitanja i odgovora na prethodnom takmičenju za vodstvo kako bi izrazio svoju podršku Laschetu.

Röttgen, bivši ministar u kabinetu koji se proslavio na međunarodnom planu kao predsjedavajući odbora Bundestaga za vanjske poslove, zalagao se za obnovu stranke dok se nalazi u  političkom centru.

Među ostalima koji se nagoveštavaju za moguću promjenu u vodstvu su lider parlamentarne grupe CDU/CSU Ralph Brinkhaus i poslanik Carsten Linnemann.

Izvještava se da neki potencijalni kandidati za rukovodstvo razmatraju “timsko rješenje”, prema kojem bi se složili da međusobno podijele vodeća mjesta u partiji i na taj način izbjegnu otvorenu – i potencijalno oštru – borbu za najviši položaj.

Zahtijevanje demokratije

Bez obzira na to ko će na kraju voditi CDU, neki članovi kažu da je potrebna dublja interna promjena. Oni žele da šefovi stranaka budu otvoreniji za lokalne zajednice.

“Vidjeli smo na posljednjim izborima da se članovi ne osjećaju uključenima”, rekla je Wiebke Winter, član nacionalnog rukovodstva stranke koja se ove jeseni kandidirala za Bundestag. „U osnovi, privlačnost stranke se povećava ako imate direktnu riječ o njoj.”

Winter, jedna od najistaknutijih mladih žena u stranci, rekla je da CDU/CSU mora raditi bolje na uključivanju žena i mladih – dvije demografske kategorije koje su pretrpjele velike gubitke odlaskom Merkel.

Izlazne ankete su pokazale da će se mladi glasači češće odlučiti za Zelene ili FDP nego za bilo koji od dva tradicionalna velika politička tabora — CDU/CSU i Socijaldemokrate.

“Vidjeli smo da mladi ljudi ne osjećaju da ih CDU razumije u onoj mjeri u kojoj smo mogli zamisliti”, rekla je Winter.

Stranka Merkel, Helmuta Kohla i Konrada Adenauera takođe se suočava sa sistemskim problemom jer nastoji da se vrati nekadašnjoj slavi – očiglednim opadanjem Volksparteien-a, velikih partija poput CDU-a, kako njemački politički sistem postaje sve fragmentiraniji.

Heinrich Oberreuter, profesor emeritus političkih nauka i član CSU, rekao je da sumnja da tradicionalne velike stranke mogu vratiti vrijeme.

U okruženju u kojem se javno mnijenje može dinamično mijenjati iz sedmice u sedmicu, tvrdi Oberreuter, političari ne mogu svima ugoditi. Birači će na kraju smatrati pokušaje velikih partija da to učine kao čisto oportunističke, umjesto toga će se odlučiti za manje stranke koje imaju konzistentniji profil po određenim pitanjima.

“Problem sa pokušajem da ostanete Volkspartei u izvornom smislu danas je to što onda pokušavate da okupite različite, a možda čak i međusobno isključive interese, pod jednim krovom”, rekao je. “A nedavni izborni rezultati su pokazali da to nije moguće.”

Izvor