PISjournal Prije dvije godine započeti su napadi jemenskog Ansarullaha bespilotnim letjelicama i raketama na Saudijsku Arabiju u sklopu “operacije odvraćanja”, primjetno okrenuvši razmjere rata u korist San’e i pogodivši psihološku, političku i ekonomsku okosnicu agresorske ratne mašinerije. Saudijci

Izvođenje i sedme runde tih operacija Ansarullaha u subotu navečer sa 10 bespilotnih letjelica i 6 raketa – 1 tipa Zolfikar i 5 tipa Badr – na postrojenja Al-Tanorah saudijskog naftnog giganta Aramco u Damamu i Džedi, dovelo je do toga da Rijad i njegovi zapadni saveznici mobiliziraju sve svoje političke i propagandne resurse za neutralisanje gubitaka.

S jedne strane, Saudijci tvrde da su presreli dolazeće rakete i bespilotne letjelice, ali, istovremeno, nameću strogu cenzuru na izvještaje medija o tom napadu.

S druge strane, nakon što su objavljene vijesti o novom napadu Jemena, američki i britanski zvaničnici oštro su osudili napade od strane Ansarullaha i najavili podršku Rijadu. Čak je i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u govoru u skladu s očajničkim stavovima Saudijaca, bez davanja ikakvih dokaza, tvrdio da Iran ima ulogu u omogućavanju napada iz San’e duboko unutar saudijske teritorije.

Prvo, ovi stavovi ukazuju na to da su, suprotno nastojanjima Saudijske Arabije da spriječi curenje vijesti o napadima jemenskih snaga na osjetljive ekonomske centre i objekte, operacije odvraćanja, čiji je cilj povećati troškove nastavka ratovanja za Saudijce i uspostaviti vojnu ravnotežu te prisiliti Rijad da smanji bombardovanje jemenskih gradova, bile prilično uspješne, dok saudijska strana nije učinila ništa uprkos tome što je potrošila milijarde dolara za kupovinu odbrambenih sistema kako bi odbila napade iz odmazde.

U međuvremenu, optuživanje Irana je odgovor s ciljem prikrivanja dokazane terenske superiornosti Ansarullaha nad frontom predvođenim Saudijskom Arabijom i obnove narušenog morala snaga arapske koalicije i njihovih jemenskih saveznika.

Uspješno okončanje sedam operacija odvraćanja naprednim dronovima i projektilima koji mogu proći i najnaprednije sisteme odbrane kupljene od Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih saveznika pokazuje da je San’a dostigla naprednu vojnu tehnologiju i odbrambenu nezavisnost, te da Saudijska Arabija u budućnosti neće imati mira ukoliko nastavi zločine nad jemenskim civilima i infrastrukturom.

Drugo, način na koji su reagovali Saudijci i njihovi saveznici – uglavnom izigravajući žrtve – ima za cilj obrnuti činjenice rata i zamijeniti mjesto agresora i strane koja se brani.

Šestogodišnja invazija koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na Jemen, osim što je uništila ekonomsku infrastrukturu i domove ljudi u bombaškim napadima, ubila je desetine hiljada nevinih ljudi, uključujući žene, djecu i starije osobe, a milione je raselila. Nastavak nehumane zračne, kopnene i morske opsade Jemena od strane koalicije i uz pomoć Zapada izazvao je humanitarnu krizu u ovoj već osiromašenoj zemlji u toj mjeri da međunarodne organizacije i vlada u San’i izvještavaju o humanitarnoj katastrofi. No, Saudijci još uvijek ne ukidaju potpunu blokadu kako bi omogućili dotok humanitarne pomoći, lijekova i hrane ljudima pogođenim glađu.

“Te osude moraju biti usmjerene na agresore koji nastavljaju bombardovanje, zatvaraju naše luke i aerodrome i blokiraju isporuke goriva i lijekova u Jemen”, rekao je jemenski ministar vanjskih poslova Hesham Sharaf, u vezi s američkim i britanskim osuđivanjem jemenskih napada odmazde, dodajući:

„Ove izjave imaju za cilj mijenjanje pravila igre pred očima svijeta i bacanje lopte u teren San’e; kao da je San’a agresor i pokretač ovog okrutnog rata.“

No, politička podrška koju su Rijadu dali Washington i London i osuda Ansarullaha s njihove strane, nije nepoveziva s nedavnim regionalnim zbivanjima, uključujući i bijeg SAD-a iz Afganistana i napuštanje savezničke vlade u Kabulu pred ponovnim oživljavanjem talibana.

Bježanje iz Afganistana nakon dvije decenije rata izgubljenog od jednostavno naoružanog Ansarullaha, kao i skoro povlačenje iz Iraka, ubrzalo je tempo američkog povlačenja iz regiona – što je snažno zabrinulo Rijad koji se plaši da će izgubiti podršku Zapada.

Prošle sedmice, Khaled bin Salman, brat prijestolonasljednika Mohammeda i zamjenik ministra odbrane, potpisao je sporazum o vojnoj saradnji s Rusijom, čime je poslao poruku o budućnosti savezništva sa Zapadom i stepenu zabrinutosti zbog gubitka podrške Zapada.

Zapravo, dok se američki gubitak u Afganistanu pokazao osnažujućim za Jemence i razočaravajućim za Saudijce koji su sve više zabrinuti zbog budućnosti koja ih čeka u Jemenu, zapadne zemlje očajnički ističu svoju podršku kako bi ublažile brige saudijskih vladara.

Ekskluzivno PISjournal