PISjournal-Salman Rušdi, zloglasni autor bogohulne antiislamske knjige  “Satanski stihovi” u kritičnom je stanju i vjerovatno će izgubiti oko nakon napada nožem tokom govora u američkoj državi New York.                                                             Napad na Salmana

“Salman će vjerovatno izgubiti jedno oko; živci u ruci su mu prekinuti, a jetra izbodena i oštećena”, rekao je njegov agent Andrew Wylie, kako ga je u subotu citirao New York Times, insistirajući: “Vijesti nisu dobre.”

On je dalje dodao da je Rušdi bio priključen na respirator u petak navečer i da nije mogao da govori nakon što je zadobio ozbiljne povrede u napadu neposredno prije predavanja koje je trebalo da održi u institutu Chautauqua u zapadnom New Yorku.

Međutim, prema posljednjim saznanjima skinut je s respiratora i može govoriti.

Komandant trupa državne policije major Eugene J. Staniszewski identifikovao je napadača kao 24-godišnjeg Hadija Matara iz obližnjeg grada Fairview, New Jersey, napominjući da policija radi s FBI-em i lokalnim vlastima kako bi utvrdila Matarov motiv.

Osumnjičeni Hadi Matar rođen je deceniju nakon objavljivanja Rušdijevog bogohulnog romana iz 1988. godine koji je vrijeđao poslanika  Muhammeda, a. s., i izazvao proteste u cijelom muslimanskom svijetu, kao i vjerski edikt za Rušdijevo pogubljenje koji je izdao rh. Imam Homeini, vođa Islamske revolucije, koji je veoma cijenjen u Iranu i širom svijeta.

Hadi Matar

Vlasti rade s uredom okružnog tužioca kako bi utvrdile koje će biti optužbe za osumnjičenog: “Kada uđemo malo dalje u istragu i utvrdimo u kakvom je stanju gospodin Rušdi”, naglasio je Staniszewski.

Vlasti rade i na pribavljanju naloga za pretres nekoliko predmeta pronađenih na licu mjesta, uključujući ruksak i elektronske uređaje, naveo je dalje komandir policije i dodao da vlasti smatraju da je Matar djelovao sam, ali istražuju kako bi se uvjerili da se tako stvarno desilo.

Osumnjičeni je u petak navečer i formalno optužen za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena, rekao je okružni tužilac okruga Chautauqua, Jason Schmidt, u saopćenju za subotu.

Osumnjičeni je skočio na binu i uboo Rušdija najmanje po jednom u vrat i stomak, saopštila je državna policija. Osoblje i članovi publike pokušali su da odvrate osumnjičenog i bacili ga na zemlju prije nego što ga je državni policajac odveo u pritvor.

Moderator događaja Henry Reese je, također, napadnut. Reese je zadobio povredu lica i nakon što je medicinski zbrinut pušten je iz bolnice. On i Rušdi planirali su razgovarati o Sjedinjenim Državama kao utočištu za pisce i druge umjetnike u egzilu, prema izvještajima lokalne štampe.

Rušdi je prebačen sa terena u blizini mjesta događaja i bio je podvrgnut operaciji u bolnici u sjeverozapadnoj Pensilvaniji, rekao je zamjenik načelnika policijske uprave Erie William Marucci, kako se citira u izvještajima lokalne štampe.

U međuvremenu, policija u Fairviewu blokirala je ulicu kuće za koju se vjeruje da je povezana sa osumnjičenim i nije dozvoljavala nikome, uključujući stanovnike ulice, da uđe ili izađe iz tog područja. Stanovnicima je kasnije dozvoljen ulazak i izlazak, ali je lokalna policija ostala stacionirana ispred kuće.

Najmanje dva policajca u civilu i dva policajca iz Fairviewa viđeni su kako napuštaju prilaz kuće.

Matar se prema riječima njegovog advokata, državnog javnog branioca Nathaniela Baronea, koji je odbio dalje komentirati slučaj, pod optužbom za pokušaj ubistva i napada na njujorškom sudu izjasnio da nije kriv.

Ko je Salman Rušdi?

Salman Rušdi je rođen u muslimanskoj porodici srednjeg društvenog sloja u Mumbaiju. Kao jedini sin uglednog poslovnog čovjeka i učiteljice školovao se najprije u Mumbaiju, a potom u Engleskoj na Kraljevskom koledžu u Cambridgeu gdje je 1968. godine diplomirao historiju. U vrijeme rata između Indije i Pakistana njegova obitelj se seli u Pakistan. Roman Djeca ponoći (1981.), alegorijska priča o rođenju savremene indijske nacije, donosi mu popularnost svjetskih razmjera.

Rušdi je bio predmetom kontroverzi zbog dvaju romana: Djeca ponoći (1981.) i Satanski stihovi (1988.). Zbog prvog romana našao se na udaru hinduista koji su ga protumačili kao kritički osvrt na rođenje savremenog indijskog identiteta pa su mu iz zavičaja počele stizati prijetnje, a zbog drugog se našao na udaru muslimana širom svijeta što je rezultiralo kontroverzom općih razmjera. U tom se djelu pojavljuje lik imama, vjerskog fanatika i zlog luđaka, koji se nakon godina emigracije na Zapadu vraća kući s prezirom prema zapadnoj kulturi. Određeni muslimani tvrdili su da Rušdi likom pokušava diskreditirati Poslanika Muhammeda, a. s., a drugi kako se radi o iranskom ajatollahu Ruhullahu Homeiniju koji je lično izdao fetvu (vjerski proglas) osuđujući Rušdija i njegovo djelo.

Rušdi se krio od 1989. godine u okviru programa zaštite britanske vlade, koji je uključivao danonoćnu naoružanu stražu. Ponovo se pojavio nakon devet godina izolacije i oprezno nastavio više javnih nastupa u kampanji javnosti protiv onoga što je nazvao “vjerskim ekstremizmom”.

Uprkos njegovim antiislamskim kampanjama, Rušdija je britanska kraljica Elizabeta II proglasila vitezom 2008. godine, a ranije ove godine postao je članom tzv., Ordena časti, kraljevskog priznanja navodno za ljude koji su dali veliki doprinos umjetnosti, nauci ili javnom životu.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je “šokiran i ožalošćen” napadom na ovog antiislamskog pisca.

“Jil i ja smo bili šokirani i tužni kada smo saznali za opaki napad na Salmana Rušdija jučer u New Yorku”, napisao je Biden tvrdeći: “Mi se zajedno sa svim Amerikancima i ljudima širom svijeta molimo za njegovo zdravlje i oporavak.”        Napad na Salmana Napad na Salmana Napad na Salmana

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime