PISjournalProšlo je skoro 140 dana od početka brutalnih napada cionističkog režima na Gazu. Do sada je, prema procjenama palestinskog ministarstva zdravlja i međunarodnih organizacija, ubijeno blizu 30.000 Palestinaca, od čega je 13.000 djece. Kuće, zgrade, bolnice, škole i putna infrastruktura su uništeni.       ženama

Dok međunarodna zajednica pokušava zaustaviti sukobe, palestinski civili su izloženi gnusnim zločinima. Cionističke snage ih hapse i odvode u zatvore gdje se već nalazi veliki broj palestinskih zatvorenika prije početka sukoba 7. oktobra prošle godine.

U ovom članku o palestinskim zatvorenicima donosimo vam priču o kakvim užasima i strahotama prolaze palestinske žene i djevojčice u izraelskim zatvorima.

Nedavni izvještaji stručnjaka Ujedinjenih naroda otkrili su “vjerodostojne i potkrijepljene” dokaze koji ukazuju na slučajeve seksualnog napada na palestinske žene i djevojke u izraelskim zatvorima. Oni su pozvali na sveobuhvatnu istragu kako bi se puni obim ovih zločina objelodanio pred svjetskom javnošću.

Kako izvještava The Guardian, istražni komitet UN-a otkrio je dokaze o najmanje dva incidenta seksualnog napada, zajedno sa drugim oblicima nasilja, seksualne degradacije i prijetnji.

Reem Alsalem, specijalni izvjestilac UN-a za nasilje nad ženama i djevojčicama, izrazila je zabrinutost da bi stvarna učestalost seksualnog nasilja mogla biti znatno veća. Napomenula je da će možda proći duže vrijeme prije nego što se utvrdi pravi broj žrtava.

U izvještaju kojeg su predstavili prošlog ponedjeljka, stručnjaci UN-a su izrazili svoju zabrinutost u vezi s informacijama o tome da su palestinske žene i djevojke u pritvoru bile podvrgnute različitim oblicima seksualnog napada, uključujući pretrese skidanja i tjelesne inspekcije od strane izraelskog vojnog osoblja.

Osim toga, brojne žene su pretrpjele nehuman i ponižavajući tretman, teške batine i nedostatak osnovnih higijenskih potrepština tokom menstruacije, a također su im uskraćivani hrana i lijekovi.

U zajedničkoj izjavi, stručnjaci UN-a su rekli kako su bili šokirani kada su saznali da su palestinske žene i djeca ubijani u područjima koja su trebala biti tzv. sigurne zobe. Prema izvještajima, neki od ubijenih su nosili komade bijelog platna što označava predaju međutim izraelski vojnici su ih hladnokrvno ubili.

Jedan od novinara, govoreći za TV France 24 rekao je da su palestinske žene i djevojke u Gazi pogubljene pojedinačno ili kolektivno sa svojim porodicama. Ovi događaji su se desili u decembru 2023. i januaru 2024. godine.U izvještaju također stoji da su žene, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze odvedene u pritvore  pod optužbom da sarađuju sa Hamasom, mada nikakvi konkretni dokazi nisu izneseni da potvrde te optužbe. Mnoge žene su uhapšene po noći, često samo u pidžamama i bez ličnih stvari.

Hamasov stav

Islamski pokret otpora Hamas je zauzvrat pozvao Ujedinjene nacije da pokrenu međunarodnu istragu. Zvaničnici Hamasa su u odgovoru na izvještaj Ujedinjenih naroda rekli da ono što se dogodilo potvrđuje dodatne dokaze o zločinima, genocidu i etničkom čišćenju koje čine okupatori. Netanyahu je ratni zločinac a vojska sprovodi njegove ludačke zamisli.

Pokret je, navodeći različite oblike kršenja koje je okupatorska vojska počinila nad palestinskim ženama, kao što su likvidacije, nasumična hapšenja, teška premlaćivanja, uskraćivanje hrane i lijekova tokom pritvora, pored prijetnji i ponižavanja tokom ispitivanja, pozvao na pokretanje međunarodne istrage o zločinima koje čini ovaj režim i pozivanje njegove lidere na odgovornost.

Mnoge palestinske žene i djevojke odlučuju da ne govore o silovanju javno zbog brige za svoje dostojanstvo i čast svoje porodice. Međutim, 2017. godine, Palestinka sa Zapadne obale izašla je u javnost s pričom o brutalnom tretmanu kojem su podvrgnute žene u izraelskim pritvornim centrima.

Nakon uznemirujućih otkrića ove žene o mučenju i seksualnom zlostavljanju od strane cionističkih vojnika u pritvoru,Amir Oren, istaknuti izraelski novinar lista Haaretz, objavio je 3. aprila 2016. izvještaj, pozivajući se na arhive vojnog tužioca izraelske vojske. U njemu su razotkriveni ratni zločini kao što su atentati, ubistva i napadi na palestinske zatvorenike. Slučaj ove Palestinke bio je samo jedan od mnogih sličnih incidenata.

Ovi dokumenti su uvjerljivo dočarali sistematsku pojavu seksualnog napada i maltretiranja žena, posebno Palestinki. Glavni rabin izraelske vojske čak je odobrio mučenje i zlostavljanje palestinskih žena, dok je drugi rabin Eyal Karim odobrio izraelskim vojnicima silovanje svih nejevrejki tokom rata.

Slučaj seksualnih napada na palestinske žene pred sudovima

Nedavni nalazi stručnjaka UN-a predstavljaju značajnu priliku i uvjerljive dokaze za pokretanje širih i detaljnijih međunarodnih istraga o zločinima koje je počinio cionistički režim tokom sukoba u Gazi.

Član 7 Statuta Međunarodnog krivičnog suda eksplicitno definiše seksualno nasilje kao zločine protiv čovječnosti, uključujući djela kao što su seksualni napad, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija, prisilna trudnoća, prisilna sterilizacija i svaki drugi oblik seksualnog nasilja.

Nadalje, Četvrta Ženevska konvencija (1949) i njeni dodatni protokoli više puta su naglašavali osudu nasilnih djela nad ženama. Član 27. ovog međunarodnog sporazuma posebno se zalaže za zaštitu ženskog dostojanstva, osuđujući radnje poput silovanja, prinude na nepristojnost i svako kršenje čednosti.

Na međunarodnoj sceni, uloženi su zajednički napori da se pojača podrška pravima žena u vrijeme rata. I Bečka deklaracija i Program akcije, koje je objavila Svjetska konferencija o ljudskim pravima u junu 1993., i Pekinška deklaracija i Platforma za akciju, koju je objavila Četvrta svjetska konferencija o ženama u septembru 1995., naglašavaju imperativ borbe protiv seksualnog nasilja i ponižavanja žena.

Unatoč drskom zanemarivanju međunarodnih presuda, uključujući nedavnu presudu iz Haga, uz podršku SAD-a i drugih zapadnih zemalja, i besramnoj pripremi za daljnje napade na civile u Rafahu, intenziviranje istraga o kršenju međunarodnih zakona o ratu i ratnim zločinima će nesumnjivo igraju ključnu ulogu u razbijanju medijskog narativa režima, eskalaciji političkih posljedica za podršku nacijama i držanju čelnika Tel Aviva odgovornim za svoja djela.

Ekskluzivno PISjournal