Hossein Fatemi                                                                                                             Kur’ana

PISjournal – Subotnje okupljanje švedskog antiislamskog pokreta ispred turske ambasade u Stockholmu okončano je spaljivanjem Kur’ana.

Ova akcija uslijedila je nakon prošlosedmičnih demonstracija u Stockholmu, gdje su pristalice PKK-a objesili simuliranu lutku Erdoğana, a Ankara je, kao odgovor na ova dešavanja, Švedsku nazvala „propagandnim centrom“ terorizma i ovu zemlju optužila za pružanje podrške ovoj skupini.

Spor između Turske i Švedske nakon vrijeđanja Kur’ana časnog dolazi u vrijeme kada Švedska i Finska nastoje dobiti dozvolu Turske za priključenje Organizaciji sjevernoatlantskog saveza (NATO), jer ove dvije zemlje da bi se priključile NATO-u moraju imati saglasnost svih zemalja članica.

Rasmus Paludan pali primjerak Kur’ana

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu kritikovao je Švedsku zbog dopuštanja spaljivanja Kur’ana i rekao da se rasizam i širenje mržnje ne mogu smatrati slobodom mišljenja. Ankara je u znak protesta otkazala posjetu švedskog ministra odbrane Turskoj 27. januara u vezi s pitanjem priključenja ove evropske zemlje u NATO savez. Prethodno je švedski ambasador u Ankari pozvan u tursko ministarstvo vanjskih poslova, a turski dužnosnici oštro su osudili postupak Švedske u izdavanju dozvole za spaljivanje Kur’ana ispred turske ambasade u Stockholmu.

Također, turski novinski izvori su u subotu navečer izvijestili da je više razljućenih demonstranata, u ovoj zemlji zapalilo švedsku zastavu ispred konzulata Švedske u Istanbulu. Turski mediji objavili su i slike demonstranata koji su u subotu navečer namjeravali napasti švedski konzulat u Istanbulu. Međutim, turske snage sigurnosti spriječile su ovu akciju.

Od šutnje i prebacivanja krivnje do priznanja
Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström u subotu je porukom na Twitteru odgovorio na kritike mnogih zemalja o vrijeđanju Časnog Kur’ana u Stockholmu. U ovoj je poruci na svom twitter profilu napisao: “Provokativne akcije prema islamu su strašne. Švedska uživa široku slobodu govora, ali to ne znači da švedska vlada ili ja podržavamo izražena mišljenja.“

Osim ovog twita čelnika švedske vanjske politike, koji je bio neki vid prebacivanja krivnje, Su Ola Stirling, glasnogovornica policije ove zemlje, također je priznala da je dala zeleno svjetlo jednoj ekstremističkoj skupini da vrijeđa Kur’an časni ispred turske ambasade u Stockholmu. S tim u vezi, ruska mreža Rashatudi izvijestila je da je Rasmus Paludan, antiislamski lider danske krajnje desničarske stranke “Stram Kors” dobio dozvolu švedske policije da tokom protesta planiranih za 21. januar ispred turske ambasade u Stockholmu, u jednom uvredljivom aktu spali Kur’an časni.

Prema ovom izvještaju, Stirling je, pod izgovorom da podržava slobodu govora, u opravdavanju ovog uvredljivog čina, rekao da je „u švedskom ustavu sadržana snažna podrška i trebali biste znati da je vrijednost mogućnosti demonstriranja i slobode govora veoma važna“. Turska novinska agencija Anadolija izvijestila je da je nakon uvredljivog čina ispred turske ambasade u Stockholmu, ministarstvo vanjskih poslova Ankare pozvalo švedskog ambasadora u Ankari Stefana Herströma.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je u vezi s ovim objavilo saopćenje: „Pristup Švedske je neprihvatljiv. Očekujemo da se takvi postupci neće dopustiti, a takvo vrijeđanje svetinja pod krinkom ‘demokratskih prava’ ne može se braniti.” Paludan je i u prošlosti počinio takve slične uvrede, a ovaj put, prije nego što je vrijeđao Kur’an časni rekao je: „Nadati se da je ovo mali korak za slobodu govora protiv Turske tokom demonstracija ispred turske ambasade u Stockholmu.“

Reakcije
Vrijeđanje Kur’ana časnog u Švedskoj naišlo je na žestoku reakciju Nasera Kan’anija, glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova I. R. Iran. Kan’ani je u subotu navečer žestoko osudio kontinuitet skrnavljenja Kur’ana časnog u evropskim zemljama koji se ovaj put dogodio u Švedskoj te kazao: „Nažalost neke evropske zemlje kao i u prošlosti pod neodrživom izlikom podrške slobodi govora, dopuštaju ekstremističkim i radikalnim elementima širenje mržnje protiv islamskih svetinja i vrijednosti, i uprkos lijepim sloganima o ljudskim pravima u svojim društvima institucionaliziraju antiislamizam i islamofobiju.“

Jučer (nedjelja) je libanski pokret Hezbollah reagovao na skrnavljenje Kur’ana časnog u Švedskoj. Prema izvještaju web stranice Al-Ahd, u saopćenju se kaže: „Hezbollah oštro osuđuje spaljivanje Kur’ana časnog u Švedskoj i ovaj gnusni zločinački čin protiv vjere islama i svetih simbola islama.“ Ministarstvo vanjskih poslova Jordana u svom saopćenju je osudilo vrijeđanje Kur’ana časnog i njegovo spaljivanje u Stockholmu, glavnom gradu Švedske. Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije također je osudilo postupak švedskih vlasti koje su dozvolile jednom ekstremisti Rasmusu Paludanu da vrijeđa Kur’an časni.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova UAE, u saopćenju je uz osudu vrijeđanja Kur’ana časnog, istaknulo neslaganje te zemlje sa svakim činom koji za cilj ima narušavanje sigurnosti i stabilnosti te je usmjeren protiv vrijednosti, ljudskih i moralnih načela. Istovremeno, Naif al-Hajraf, generalni sekretar Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva, osudio je postupke švedskih vlasti koje su dale dozvolu za spaljivanje Kur’ana časnog ispred turske ambasade u Stockholmu, te je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje prema svojoj odgovornosti i zaustavi ova neprihvatljiva ponašanja.

Mikhail Ulyanov, predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču, Austrija, oštro je kritikovao nedavni čin spaljivanja Kur’ana ispred turske ambasade u Stockholmu. U poruci na Twitteru napisao je: „Ovaj korak predstavlja vid barbarstva i ove radnje potiču razlike među religijama.“

Povijest spaljivanja Kur’ana i razlozi tog čina
Švedska, koja do sada nije reagovala na uvredljivi čin spaljivanja Kur’ana u ovoj zemlji, a pod izgovorom poštivanja slobode izražavanja, ovaj put je usred političkih prepiranja s Turskom izdala dozvolu kontroverznoj antiislamskoj ličnosti za ovaj uvredljivi čin ispred turske ambasade u Stockholmu. Prema izvještaju Daily Maila, paralelno s rastom i jačanjem ekstremne desnice u Švedskoj, vlada te zemlje zloupotrebljava islamofobiju kao politički instrument.

Švedska vlada dala je Rasmusu Paludanu, ekstremisti s dansko-švedskim državljanstvom, dozvolu da spali Kur’an ispred turske ambasade u Stockholmu. Paludan je lider jedne ekstremističke stranke koji je do sada više puta uradio uvredljivi čin spaljivanja Kur’ana u Švedskoj. Godine 2020., je osuđen na zatvorsku kaznu zbog objavljivanja antiislamskog videa na oficijelnim društvenim mrežama njegove stranke. Polovinom aprila prošle godine, Kur’an časni je zapaljen od strane danskog rasističkog i ekstremističkog elementa pod izgovorom slobode govora i uz podršku policije u gradu Linköping u Švedskoj, a ovaj čin skrnavljenja je smjesta oštro osudio Saeed Khatibzadeh, bivši glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova I. R. Iran.

Naravno, ovaj čin skrnavljenja je za švedskog otpravnika poslova u Teheranu, u odsutnosti ambasadora te zemlje, značio poziv u Ministarstvo vanjskih poslova Irana, gdje je zahtijevana promptna i odlučna akcija vlade ove zemlje da se zabrani bezobzirnost u pogledu Kur’ana časnog i osigura da se tako nešto neće ponoviti u budućnosti.

Osim toga, u avgustu prošle godine malobrojni protivnici su ispred Islamskog centra Hamburg u Njemačkoj na dan obilježavanja Ašure oskvrnuli Kur’an časni i vrijeđali islamske svetinje, što je naišlo na oštru reakciju glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Nassera Kan’anija, koji je oštro osudio ovaj besramni čin. Koraci švedske vlade vezano za spaljivanje Kur’ana, koji, prema stručnjacima i aktivistima za ljudska prava, podstiču zločine iz mržnje i rasizam protiv muslimana u Švedskoj, dešavaju se dok su politički sporovi Švedske s Turskom dostigli neviđenu razinu.

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime