Kako izvještava jedan engleski list vođa ‘tajnog puča’ protiv venecuelanskog predsjednika Madura je jedan od bivših pripadnika specijalnih američkih snaga koji je bio dio tima Trumpovih čuvara i koji se u Miyamiu susreo sa venecuelanskim opozicionarima.

Premda su američki dužnosnici kao i predsjednik Trump opovrgavali bilo kakvu vezu sa nedavnim neuspjelim pučem u Venecueli, ali je  jasno da je Jordan Godrue, vođa ovog puča bio dio tima Trumpovih čuvara.

Nestor Reverol, ministar unutrašnjih poslova Venecuele, izvjestio je o amortiziranju jedne terorističke akcije te o ubistvu i ranjavanju terorista koji su izvršili invaziju morskim putem.

Nikolas Maduro, venecuelanski predsjednik, dan nakon ovog dešavanja izvjestio je o hapšenju dva američka državljana vezano za vojni napad protiv njegove vlade od nedjelje.
Britanski Daily Mail o ovome izvještava:43-ogodišnji Jordan Godrue, bivši pripadnik specijalnih vojnih snaga američke vojske vidi se na fotografijama iz oktobra 2018 tokom jednog samita kojem je prisustvovao Trump s handsfreem u ušima.

S druge strane, Web Site njegove privatne sigurnosne kompanije Silvercorp tvrdi kako je Godrue planirao i predvodio Trumpov međunarodni sigurnosni tim, kao i tim Marka Espera, američkog ministra odbrane.

Veza između vođe pobune protiv Madura i Trumpove administracije je objelodanjena dok je Trump dan ranije (utorak) opovrgao bilo kakvu umiješanost u neuspjeli puč od ponedjeljka protiv Madurove vlade.
O tome je izjavio: “Mi smo razumjeli ovaj problem. Tek sam upoznat sa dešavanjima. Ali to nema nikakve veze sa našom administracijom.”
Godrue je u nedjelju sebe predstavio kao vođu plana ‘operacije Guaido’ s ciljem svrgavanja vlade Nicolasa Madura.
Daily Mail o tome piše da se Godrue prije planiranja puča protiv Madurove vlade susreo sa Kitom Shilerom jednim od ranijih Trumpovuh čuvara i da je Shiler na sastanak u Miyamiu došao u pratnji i Lestera Toldoa, bivšeg koordinatora za dopremu pomoći Juanu Guaidou, samoproglašenom predsjedniku Venecuele. U izvještaju se dalje navodi kako je Shiler nakon susreta sa Toldoom prekinuo sve svoje kontakte sa Godrueom.
U izvještaju Daily Maila dalje se navodi kako se Godrue susreo sa Ruenom Craftom u Miyamiu te da je ovaj nakon susreta počeo sakupljati novac za ‘jedan tajni puč’ protiv Madurove vlade.
No uprkos tome, Craft je kazao da nije dao novac Godrueu.
U ponedjeljak je Maduro objavio kako su među osmoricom osoba bila i dva američka državljanina koji su uhapšeni tokom operacije sigurnosnih snaga Venecuele u jednom selu na lijevoj obali pokrajine Aragva.
Tarik William Saeb, državni tužitelj Venecuele, saopćio je da je uhapšeno 114 osoba koje se sumnjiče das u povezane  s napadom, te da se poduzimaju mjere s ciljem hapšenja preostale 92 osumnjičene osobe.
Tokom svog obraćanja Maduro je uhapšene osobe nazvao ‘plaćenim teroristima’, te kazao kako iza ovog terorističkog napada stoje Donald Trump, Juan Guaido i Kolumbija, premda sve tri strane odbacuju umiješanost u ova dešavanja.
Američki State Department do sada se nije oglasio vezano za hapšenje dva američka državljana u Venecueli.

Prema ovom izvještaju Godrue je ideju o svrgavanju Madura iznio u februaru 2019. kada je u svojstvu sigurnosnih snaga prisustvovao koncertu humanitarne pomoći za Venecuelu kojim se iskazala potpora Guaidu a koncer je organizovao Richard Brenson, britanski milijarder, na granici između Venecuele i Kolumbije.
Nakon povratka s ovog koncerta Godrue je krenuo u prikupljanje kapitala s ciljem svrgavanja Madura, a na sve je blagonaklono gledao Donald Trump. Tom prilikom se susreo i razgovarao sa Guaidovim predstavnikom Craftom i sa Shilerom.
Kako se dalje navodi u izvještaju planirano je da se napad na Venecuelu izvede nakon 30. aprila 2019. I suprotno američkim očekivanjima u to vrijeme, ključni Madurovi savjetnici nisu bili spremni priključiti se opozicionarima te je vlada veoma brzo amortizirala puč.
Nekoliko sedmica potom, neki vojnici i politički dužnosnici koji su učestvovali u puču su pobjegli u Kolumbiju u Bogotu i smjestili se u jedan od tamošnjih hotela. Hotel je mjesto organiziranja mnogih zavjera protiv Madurove vlade, a tu je boravio i Godrue.

Godrue je tu upoznao jednog od bivših venecuelanskih oficira, Madurovih protivnika, Alkalu, koji mu je objasnio kako će odabrati 300 vojnika za borbu protiv Madura koji su nakon prve pobune odbjegli u Kolumbiju.
Kako navode dobro obaviješteni izvori Godrue i Alkala su vodili razgovore vezano za obezbjeđivanje logistike za dobrovoljce koji bi se borili protiv Madura. Godrue je istakao kako je za izvođenje brze vojne operacije neophodan budžet u iznosu od 1,5 milijardi dolara.
Isti izvori navode kako je Godrue prisutnima na sastanku kazao kako ima jake veze sa Trumpovom vladom koja može pomoći u sprovođenju plana puča.
prema riječima dva biznismena od kojih je Craft tražio novac, Craft je počeo sa prikupljanjem novca preko Silvercorpa za izvođenje tajnog puča.

Tokom jednog telefonskog razgovora sa Ashoshieted Pressom Craft je priznao kako je u tri navrata tokom prošle godine imao kontakte sa Godrueom ali da oni nisu imali nikakve veze sa humanitarnom pomoći Guaidovoj vladi, te da je Godrue s njim prekinuo sve kontakte od 14 oktobra kada su i započele vojne pripreme s ciljem svrgavanja Madurove vlade.
Amerika je nakon što je službeno priznala Guaida za predsjednika Venecuele kontinuirano vršila pritisak na Madura nadajući se da će odstupiti sa vlasti.
Jedan od pokazatelja američke naklonosti prema samoproglašenom venecuelanskom predsjedniku je i taj da je Guaido u februaru posjetio Ameriku u svojstvu specijalnog gosta što je Trump iskoristio da se u svom godišnjem obraćanju osvrne na nastojanja da se Maduro ukloni s vlasti.
Maduro je reagirajući na ovo Guaida nazvao ‘američkom marionetom’ koja ga želi svrgnuti.

U nastavku tenzija između Washingtona i Karakasa, SAD su prošle godine prekinule diplomatske odnose s Venecuelom i Amerika u Karakasu nema nikakvo diplomatsko predstavništvo.