Stephen Lendman

Oba desna krila američke jednostranačke države teže kontroli nad drugim narodima, njihovim resursima i stanovništvom – u čemu i jeste sva suština biča imperijalizma.

Nacije koje su na vrhu američke ciljne liste za promjenu režima uključuju i Iran zbog njegovih ogromnih resursa ugljovodonika i zato što je glavni regionalni rival Izraela.

Rusija i Kina su značajne zbog njihove političke, ekonomske i / ili vojne moći na svjetskoj sceni.

Danima ranije Pompeo je lažno optužio Kinu za „represiju … nepravednu konkurenciju … grabežljivu ekonomsku praksu, (i) agresivniju vojnu poziciju“ – a sve ovo ustvari opisuje ponašanje SAD-a.

Kina, nasuprot tome, teži saradnji s drugim zemljama, ni sa jednom nije u ratu – dok SAD plaćaju rat čovječanstvu, u zemlji i inostranstvu na globalnoj razini.

Kineski službeni Narodni dnevni list kritikovao je Pompeove primjedbe kao „odvratnu/e laž/i… ignorisanje historije i postojećih veza između“ dvije zemlje, dodajući:

Ponizio je Kinu dok se bori protiv epidemije koronavirusa koji je zvanično zarazio preko 69.000 ljudi, a ubio gotovo 1.700, a ekonomija zemlje je direktno pogođena ovim što se događa.

Na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti u subotu, Trumpov vladin ratni sekretar Esper ponovio je Pompeove „velike laži“ dodavši nekoliko svojih.

Lažno je optužio Kinu da „zastrašuje svoje susjede“ – to rade SAD, a ne Peking.

Lagao je rekavši da se Kina „kreće brže i više u pogrešnom pravcu te da je  heavy-handed“, i da /izaziva ono što je nazvao „međunarodnim poretkom temeljenim na pravilima“ – što je eufemizam za zahtijevanje od Kine i drugih nacija da e svoja suverena prava podrede američkim interesima.

Kao i drugi dužnosnici Trumpovog režima, on je lažno ustvrdio da kineski telekomunikacijski gigant Huawei koristi svoju tehnologiju za Pekingovo špijuniranje SAD-a i njegovih saveznika – što je, opet, dugogodišnja specijalnost CIA / NSA, uključujući telefonske razgovore i e-poštu njihovih vođa.

Nema dokaza koji sugerišu da Huawei predstavlja sigurnosni rizik za druge zemlje. Lažna optužba ustvari je vezana za činjenicu  da američke tehnološke kompanije žele steći konkurentsku prednost u odnosu na Huawei.

Kineski ministar inostranih poslova Wang Yi odgovorio je na njihove primjedbe kao na „laži“, dodavši da je Peking posvećen podržavanju multilateralizma i održavanju svjetskog mira, ističući da  SAD i njegovi imperijalni partneri to odbijaju.

„Moramo prevazići razliku Istok / Zapad. Kina neće kopirati zapadnjački model“, naglasio je Wang, što i jeste ključni razlog zašto američki zvaničnici kleveću njegov sistem.

Wang ih je optužio da ponavljaju iste Velike laži gdje god da odu.

Prema pisanju Wall Street Journala u petak, Pentagon podržava politiku Trumpova režima „otežavanja američkim proizvođačima čipova i drugim kompanijama da opskrbljuju kinesku Huawei Technologies Co. iz svojih inostranih pogona“, lažno tvrdeći da Huaweijevi proizvodi predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Uporedo sa željom da glavni financijski direktor kompanije bude procesuiran zbog višestruko izmišljenih optužbi, tužitelji Trumpova režima lažno su optužili Huawei za krađu intelektualnog vlasništva iz šest američkih firmi, reketiranje, opstrukciju pravde i pranje novca – prema RICO statutu iz 1970. god  namijenjenom suzbijanju organiziranog kriminala u SAD.

Kompanija se također tereti da posluje sa Sjevernom Korejom (njeno zakonsko pravo ako i jeste) i pomaže Iranu u unutrašnjoj špijunaži.

Optužnica sa 16 tačaka zamijenila je ranije optužbe koje su otpečaćene u januaru 2019. godine.

Optuženi su Huawei i četiri podružnice – Huawei Device Co. Ltd. (Huawei Device), Huawei Device USA Inc. (Huawei USA), Futurewei Technologies Inc. (Futurewei) i Skycom Tech Co. Ltd. (Skycom) – kao i Huaweijev glavni finansijski direktor Meng Wanzhou.

Zauzvrat je Huawei optužio Trumpov režim za zastrašivanje njegovih zaposlenika i cyber-napad na kompaniju.

Optužbe protiv Huaweija i Menga su politizirane. Kompanija predvodi utrku za uvođenje najnovije 5G tehnologije korištenja mobilnog interneta nove generacije, ispred američkih i evropskih konkurenata. Na sonu su trilijuni dolara i zato je na nišanu Washingtona.

Meng se suočava s više lažnih optužbi, uključujući bankovne prevare, udruživanje radi počinjenje bankarskih i internetskih prevara, zajedno s poslovanjem s Iranom, što je u potpunosti legalno.

Huawei je ranije izjavio, opovrgavajući lažne američke optužbe, da „negira da je matična kompanija ili bilo koja od njegovih podružnica ili povezanih kompanija počinila bilo koje od navodnih kršenja zakona SAD-a, navedenih u optužnicama, niti ima saznanja o bilo kojoj Mengovoj pogrešci te vjeruje da će američki sudovi naposljetku donijeti isti zaključak.“

Kineski Global Times je u petak rekao da je „SAD očajna u želji da kontroliše Huawei“ dodajući:

„Ovog puta, mntirana  optužba je ‘ucjenjivačka zavjera i zavjera za krađu trgovinskih tajni, korištenjem prijevare i obmane za protuzakonito korištenje sofisticirane tehnologije iz SAD-a’ i kršenje ‘Zakona o uticaju reketaša i korumpiranih organizacija (RICO).“

„Optužbe također  ‘otkrivaju poslovanje Huaweija u Sjevernoj Koreji i pomoć vladi Irana u provođenju unutrašnje šijunaže.’“

Lažne optužbe znače da su druge „američke mjere za (kontrolu) Huaweija… propale“.

Kao i trenutna američka strategija. Njeno „neetično i neopravdano ekonomsko zlostavljanje, ako se ostvari, pokrenut će ljudsku civilizaciju unatrag“.

Kina će se sa američkim maltretiranjem nositi na svoj način. Njene vladajuće strukture će učiniti ono što smatraju potrebnim da zaštite interese nacije.

Izvor

Prethodni članakSjeverna Koreja, pakao bez slobode
Naredni članakAfganistanci se plaše još jednog građanskog rata

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime