PISjournal – Evropski parlament je u četvrtak prošle sedmice donio rezoluciju kojom je pozvao na dodavanje Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) na popis terorističkih organizacija. 

Ovaj uveliko nelegitiman i zlonamjeran potez mnogi su opisali kao znak evropskog očaja i “pokušaja osvete” evropskih elita zbog tekfirskih terorističkih organizacija koje oni finansiraju i snabdijevaju oružjem, izraelskog režima i arapskog reakcionarnog režima koji je u prošlosti  pretrpio velike udarce od Irana.

Iako je rezolucija neobavezujuća, EU će razmotriti zahtjev EP-a za njezinu verifikaciju na sastanku Evropskog vijeća (EC) koji se održava danas. Ovaj politički motivirani prijedlog koji dolazi samo nekoliko dana nakon pogubljenja ključnog britanskog špijuna u Iranu i bijesa Londona zbog poraza njegove obavještajne službe pred iranskom obavještajnom zajednicom, posebno obavještajnom organizacijom Revolucionarne garde, naišao je na odlučne osude iranskih političkih i vojnih dužnosnika koji su na ovaj ili onaj način rasvijetlili štetne ciljeve i učinke ovog nerazboritog poteza.

IRGC je organizacija koja, kao što svjedoči historija turbulentnih događaja u regiji u protekloj deceniji, a prema priznanju mnogih dužnosnika iz različitih zemalja, čak i na Zapadu, igra najvažniju i vodeću ulogu u suzbijanju globalnog terorizma. Tokom tog vremena, IRGC i njegove snage Quds, kojima je nekad zapovijedao slavni general Qasem Soleimani, pomogle su zemljama u regiji u borbi protiv terorizma i zahvaljujući žrtvovanju svojih pripadnika iskorijenili ga što je dalo značajan doprinos regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti. Organiziranje komemoracija generalu Soleimaniju diljem regije i muslimanskog svijeta svjedoči o tome da ljudi poštuju neusporedivu ulogu IRGC-a u borbi protiv terorizma.

Iz tog razloga je nakon evropske rezolucije zapovjednik IRGC-a general Hossein Salami, govoreći o ličnosti generala Soleimanija, rekao: “Na slici vidite nezaboravnog komandanta koji je zajedno s ostalim Islamskim revolucionarnim čuvarima igrao najveću i najodlučniju ulogu u porazu svjetskog terorizma.”

“Da nije bilo žrtava Islamske revolucionarne garde, a posebno snaga Quds kojima je zapovijedao general Soleimani, teroristički vulkan koji su stvorili Amerikanci proširio bi se Evropom i uništio sigurnost koju Evropa danas uživa”, rekao je general Salami.

Zapovjednik IRGC-a ukazao je na komentare Trumpa koji je rekao da je Obama kreator terorizma u muslimanskim zemljama. “Požar je bio na ivici Evrope i mogao je zahvatiti cijelu Evropu da nije bio obuzdan. Ali Evropljani i Amerikanci po navici mijenjaju mjesto dželata i mučenika i tlačitelja i potlačenih”, ustvrdio je general Salami.

Također, mnogi vjeruju da je ovaj korak protiv IRGC-a poduzet kako bi se potkopale zajedničke regionalne akcije osmišljene za suzbijanje terorizma i da samo ide na ruku teroristima.

Ubrzo nakon rezolucije EP-a, predsjednik iranskog parlamenta Mohammed Bagher Ghalibaf susreo se s generalom Salamijem i rekao mu da je “Islamska revolucionarna garda službena vojna institucija u Islamskoj Republici i najunikatnija antiteroristička organizacija na svijetu. Ako Evropska unija ne izbjegne svoju pogrešnu procjenu, pokazat će da je podržavanje terorizma učinila dijelom svoje službene politike.”

Bez obzira na to što ovako smiješna crna lista nema kredibilitet ne samo na međunarodnoj sceni nego i unutar Evropske unije, pa je čak i Njemačka dovela u pitanje pravnu vjerodostojnost rezolucije, popisi terorista EU-a koji su politički motivirani i pod uticajem geopolitičkog rivalstva uvijek su bile kritizirane od strane drugih zemalja.

Naprimjer, posljednjih mjeseci, jedan od glavnih razloga koji je blokirao kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u je sukob stavova Turske i evropskih zemalja oko toga treba li PKK staviti na crnu listu kao terorističku skupinu. Dok Turska zabranjuje djelovanje PKK-a jer ga smatra terorističkim entitetom, članovi ove organizacije slobodno djeluju u evropskim zemljama.

Još jedan primjer evropskih dvostrukih standarda je otvorena podrška takvim separatističkim kriminalnim skupinama kao što su Komala, MKO i druge. Unatoč obilju dokumenata o njihovim zločinima i terorističkim aktivnostima tokom godina protiv iranskog naroda, njihove aktivnosti nisu ograničene evropskim zakonima i nisu proglašene terorističkim.

“Oni označavaju legitimnu palestinsku odbranu kao terorizam, a izraelsku agresiju kao legitimnu odbranu. Oni odbranu jemenskog naroda smatraju terorizmom, a agresiju Al-Sauda i njegovih saveznika legitimnom odbranom. I također označavaju iranski narod i IRGC-ovu odbranu njihovih vrijednosti kao terorizam. Dok se slikaju protiv terorizma, zapravo gaje terorizam”, rekao je general Salami.

S pojavom prvih znakova evropskih napora da potaknu protuiranske aktivnosti posljednjih mjeseci i nastavkom političkog i propagandnog pritiska da se podrže pobunjenici unutar Irana stavljanjem IRGC-a na crnu listu, iranski dužnosnici, koji su svjesni teških planova Zapada da potkopa nacionalnu sigurnost zauzeli su čvrste stavove i upozorili na osvetničke reakcije Teherana.

U potezu “milo za drago”, iranski parlament pripremio je prijedlog zakona za poduzimanje sličnih mjera protiv snaga EU-a. Prijedlog zakona cilja na sve vojne snage i vojne organizacije zemalja članica EU koje IRGC proglase terorističkom organizacijom.

Glavni stožer oružanih snaga Islamske Republike Iran u priopćenju je upozorio EP da će “neprijateljske zemlje u bliskoj budućnosti otkriti da su i ovaj put krivo izračunali”.

Iranski potpredsjednik za ekonomska pitanja Mohsen Rezaee u objavi na Twitteru opisao je neprijateljski potez Evrope kao “samoozljeđivanje”.

Hamidreza Moghadamfar, savjetnik zapovjednika IRGC-a, smatra da je evropska odluka o stavljanju IRGC-a na crnu listu poput “ulaska u mračni hodnik”. Ulaz je kod njih, ali ne vide njegov kraj niti kako se kretati u njemu.”

Zapravo, Evropljani su, ne razmišljajući o dubokim posljedicama ovog politički motiviranog poteza i recipročnim prijetnjama koje proizlaze iz stavljanja IRGC-a na crnu listu kao terorističke organizacije, ušli u opasnu igru bez snage da odgovore ili da se nose sa  povratnim udarcima. Jedan od razloga zašto se ovaj potez naziva pogrešno procijenjenim je njegov učinak na put evropskih trgovačkih i mornaričkih brodova koji se suočavaju s velikom prisutnošću snaga IRGC-a u Perzijskom zaljevu kao zaštitnika sigurnosti ovog važnog plovnog puta.

Dok logika nalaže da zemlje zabrane bilo kakve kontakte s terorističkim snagama, evropski brodovi i zrakoplovi za kretanje u i iz Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca moraju dijeliti svoje podatke s IRGC-om u skladu s međunarodnim zakonima. Također, nametanje perzijskog jezika kao službenog jezika komunikacije stranaca sa IRGC-om pokazuje ko je u tom području stvarni gazda.                                                                       revolucionarne revolucionarne

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime