PISjournal – Pomorske snage iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) uspjele su osujetiti pokušaj Sjedinjenih Država da preuzmu divovski naftni tanker u strateškom Omanskom moru i premjestile brod u iranske teritorijalne vode.       naftu  

Američka vojska zaplijenila je iranski tanker natovaren sirovom naftom u Omanskom moru, koje povezuje Arapsko more sa Hormuškim moreuzom, i namjeravala je njegovu pošiljku iskrcati na drugi tanker i uputiti je na nepoznato odredište.

Reagujući promptno, pripadnici iranske mornarice izveli su operaciju helikopterom na palubi ukradenog broda, preuzeli kontrolu i vratili ga prema teritorijalnim vodama Irana.

Američke snage su zatim nastavile juriti tanker koristeći nekoliko helikoptera i ratnih brodova, ali njihov pokušaj da preuzmu brod po drugi put ponovo su osujetile iranske pomorske snage.

Tanker se trenutno nalazi u iranskim teritorijalnim vodama i pod zaštitom mornarice IRGC-a.

Napetosti između Teherana i Washingtona su se pogoršale nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump u maju 2018. godine odbacio iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), i ponovo uveo antiiranske sankcije koje je sporazum ukinuo.

Također je uveo dodatne sankcije Iranu pod drugim izgovorima koji nisu povezani s nuklearnim slučajem u sklopu svoje kampanje “maksimalnog pritiska”, koja je uglavnom usmjerena na blokiranje izvoza nafte iz zemlje i uskraćivanje iranske nacije njenih prihoda od energije.

Sudbina JCPOA trenutno je pod sumnjom jer se Trumpov nasljednik, Joe Biden, nastavlja držati taktike pritiska prethodne administracije u suočavanju s Iranom.

naftu naftu naftu naftu 

Izvor