Richard Galustian

Nijedan britanski zvaničnik, niti bilo ko iz britanske ambasade nije se našao na stadionu u nedjelju poslijepodne, da prisustvuje presudnoj pobjedi Engleske protiv Švedske. Ovo predstavlja krajnji prezir britanskih političara prema javnosti. Predviđam da, ako britanska vlada nastavi sa svojim smiješnim i besmislenim bojkotiranjem Rusije, to će jednog dana u Velikoj Britaniji prerasti u glasačko samoubistvo za Torijevce, jer toliku važnost nosi nogomet. Ključne riječi: Engleska, nogomet, Rusija

Ne zaboravite koliko je zapravo nogomet važna igra, univerzalno opisivana kao “najvažnija sporedna stvar” ili prema riječima legendarnog Liverpoolovog menadžera, pokojnog velikog Billa Shanklyija: „Neki ljudi misle da je nogomet pitanje života i smrti. Uvjeravam vas, puno je ozbiljnije od toga.“ Ovu strast za tom igrom, koja nije samo prisutna u Britaniji, jednostavno ne dijeli Premijerka i njena elitistička milionerska klasa ministara. No, ne dajte se zavarati, prosječni birtanski glasač je uočio prevaru u lažima koje su uslijedile tokom događaja u Salisburyiju i tvrdnji koje su narušile njihov sveti i voljeni Mundijal. Čak i najednostavniji Britanac će vam reći da zna da Premijerka i njen pajac, ministar vanjskih poslova Boris Johnson samo serviraju laži. Još jedan preokret: Rusija je u subotu navečer poražena u četvrtfinalu od Hrvatske, u okrutnim penalima, a ipak svi ćemo se složiti da je njihov tim dostojanstveno napustio Svjetsko prvenstvo, a njihovi igrači su stekli divljenje svih nas za svoj nepokolebljivi duh. Uvjeravam vas, i ruski i neruski pratitelji nogometa su ponosni na ruski tim! Stoga, zašto bi britanski saveznik Francuska i njen predsjednik Emmanuel Macron prisustvovali nastupu Francuske u polufinalu nogometnog prvenstva u Rusiji, što je i potvrđeno iz njegovog ureda u petak? Da li to Francuska ne shvata ozbiljno britanski diplomatski bojkot takmičenja zbog navodnog i veoma sumnjivog napada nervnim agensom za “vojnu namjenu”, koji se desio u blizini naučnog i biološkog objekta Ministarstva za odbranu u Porton Downu?

I prije nego što je tim Francuske pobijedio u njihovoj zadnjoj utakmici, Macron je obećao da će biti tu ako Francuska stigne do polufinala, što su i uspjeli u zadnjem okršaju protiv Urugvaja u Sankt Petersburgu. „Svaka čast našim momcima u plavome. Vidimo se u utorak!“ , objavio je Macron na Twitteru nakon utakmice u utorak. Britanski zvaničnici ipak nastavljaju sa bojkotiranjem takmičenja i Rusije, kriveći Moskvu za navodni pokušaj ubistva dvojnog agenta MI6, Sergeja Skripala u martu ove godine. Kremlj je snažno osporio da stoji iza navodnog napada novičokom na Skripala i njegovu kćerku, zbog kojeg su bili hospitalizirani nekoliko sedmica no začudno nisu preminuli. Nakon toga su se čudesno oporavili; pitanje je gdje se sada nalaze. Rusi postavljaju to pitanje, na šta i imaju pravo.
Ova prepirka je ponovo u žiži zbivanja nakon što je nekolicina u Salisburyiju oboljela od izlaganja navodno istoj “hemikaliji”, među njima i ovisnik heorinom čiji je imuni sistem već bio u potpunosti razoren, što je proširilo strah među lokalnim stanovništvom i ponovo razjarilo britanske političare. U pravo vrijeme! Čitateljima je potrebno kratko podsjećanje. Ranije ove godine, premijerka Theresa May je najavila zvanično bojkotiranje Svjetskog prvenstva i ponovila je isto ove sedmice nakon navodnog novog slučaja trovanja. Nekoliko britanskih saveznika zauzelo je isti stav. Uoči Svjetskog prvenstva, Komitet Ujedinjenog Kraljevstva za vanjske poslove – u biti Boris Johnson – je objavio priopćenje, bespotrebno vrijeđajući Rusiju i upozoravajući Britance da “rasističke i/ili homofobične prijetnje i naslje huligana, te anti-britanski stav” može ugroziti sigurnost navijača.

Pronađite mi jednog, samo jednog britanskog navijača koji ima reći bilo šta negativno o svom iskustvu u Rusiji na Svjetskom Prvenstvu i ja ću se zarediti! Prethodno navedeno priopćenje britanske vlade je stiglo nakon što su odnosi između Velike Britanije i Rusije dostigli neviđeno loše razmjere nakon slučaja Skripal i protjerivanja ruskih diplomata širom svijeta koje je uslijedilo kao vid omazde. Još primjera: Island je otkazao sve sastanke sa Rusijom do daljnjega. Zvaničnici u Švedskoj i Danskoj su 14. juna bojkotirali ceremoniju otvaranja, iako su prisustvovali svim utakmicama. Ignorišući laži Premijerke i ekscentrika Borisa Johnsona, belgijski kralj Philippe je odveo svoje sinove u Rusiju da gledaju utakmicu protiv Tunisa, dok je španski kralj Felipe VI privatnim avionom stigao u Rusiju nakon čega je prisustvovao porazu svoje nacije od domaćina Rusije. U posljednjim satima, Theresa May je “nagovijestila” da bi bojkot Ministara i članova Kraljevske porodice mogao biti ublažen ako Engleska stigne do finala. Kojom se logikom ona služi ako iskreno vjeruje da je Rusija počinila tako gnusan čin u Salisburyiju. Koji su njeni principi? Na pitanje da li se zvanični stav može promijeniti, Premijerka, koja je uputila “duboke čestitke” selektoru britanske reprezentacije Garethu Southgateu, izjavila je sljedeće: „Pratimo situaciju iz svake utakmice u sljedeću.“ Kakvo licemjerje. Mogli bismo se zapitati zašto Rusija ne bojkotira njih? Odgovorit ću vam i na to pitanje. Zato što je ruska vlada dokazala svijetu da ima više dostojanstva i uglađenosti nego ismijavana, a nekad uveliko cijenjena Engleska.
Treba znati da se čitava Britanija trenutno suočava sa neočekivanim, ekstremnim toplotnim valom, no usprkos tome zabilježeno je da preko 35 miliona britanskih navijača prati utakmice preko TV-a. Ove srijede (11. juli) Engleska će u Moskvi po prvi put nakon 28 godina nastupiti u polufinalu Svjetskog prvenstva i preko 35 miliona Britanaca će pratiti ovaj događaj.

Ali nepopustljivo tvrdoglava Premijerka je u svojoj čestitci engleskom selektoru morala dodati „Postoji razlog zašto Ministri nisu otišli u Rusiju. To je zbog napada koji se desio na ulicama britanskog grada, napada u kojem je upotrijebljeno hemijsko oružje.“ To pak nije spriječilo princa Williama, koji je ujedno i predsjednik Engleske nogometne asocijacije, da na Twitteru podijeli svoju radost povodom engleske pobjede. Činjenica da je trenutna britanska vlada toliko izvan dodira sa vlastitom javnosti ukazuje na to da u slučaju političkih prilika, koje bi dovele do ranijih općih izbora, Torijevci bi – ne zaboravimo na njihovo katastrofalno nošenje sa situacijom oko Brexita, Nacionalnog zavoda za zdravstvo, itd. – izgubili na izborima odlukom većine. Bez obzira na to što se brojni ograđuju od Corbynove Laburističke partije, zamislite ako Jeremy Corbyn i princ William prisustvuju nadolazećoj utakmici, naravno odvojeno, posebice ako Engleska pobijedi Hrvatsku i time se plasira u samo finale. Kao što je već spomenuto, francuski predsjednik će prisustvovati utakmici. Da li je moguće da Francuzi ne vjeruju Britancima? Na kraju, predviđam da će nogomet biti taj koji će svrgnuti ovu nekompetentnu Britansku vladu. Jean Claude Juncker je nedavno izjavio da udaranje po Rusiji mora da prestane. Jedna stvar u kojoj se u potpunosti slažem s njim.