Saeid Abedpour

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili su se o normalizaciji diplomatskih odnosa i suspendovanju aneksije Zapadne obale. Sporazum je izazvao miješane reakcije širom svijeta.

Izrael do sada nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim državama. U arapskom svijetu Izrael trenutno ima ambasade samo u Jordanu i Egiptu. Sada zemlja želi svoje napore usmjeriti na jačanje odnosa s drugim “arapskim i islamskim” zemljama.

 

Saopćenje o normalizaciji odnosa između UAE i Izraela u ovom vremenskom presjeku ima za cilj predstavljanje dobitnog tiketa na budućim američkim predsjedničkim izborima.

Donald Trump, američki predsjednik, je u saopćenju objavio kako su Izrael i UAE postigli sporazum „o potpunoj normalizaciji odnosa“.

Prema zahtjevima Trumpa i uz potporu UAE, Izrael je objavio upravljanje nad regionima spomenutim u ‘mirovnom planu po mjeri Trumpa’ i ova država će napore fokusirati na proširenje odnosa sa ostalim arapskim i islamskim zemljama.

Delegacije Izraela i UAE susrest će se u narednim sedmicama kako bi potpisale bilateralne sporazume u oblasti kapitala, turizma, direktnih avio linija, sigurnosti, informacija, tehnologije, energetike, zdravstva, kulture, ekologije, uspostave ambasada i svega onoga što je u obostranom interesu ovih zemalja.

Izrael i UAE priključit će se Americi u pravcu početka jednog strateškog programa za Bliski Istok i proširenje diplomatske, trgovinske i sigurnosne saradnje.

Na tragu toga, nakon Egipta i Jordana, UAE će biti treća arapska zemlja koja će uspostaviti zvanične i javne odnose sa Izraelom.

U vezi sa ovim sporazumom, američki je predsjednik rekao: „Danas je postignut veliki uspjeh! Povijesni sporazum o miru između dva naša dobra prijatelja, Izraela i UAE!“

Robert O’ Brien, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, je objavio kako će sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE biti potpisan u Bijeloj kući.

Za Trumpa koji nema nikakvih postignuća kada se radi o vanjskoj politici prema Iranu, Kini i Sjevernoj Koreji, ovaj sporazum ima iznimnu važnost. On će ga koristiti u propagandne svrhe u izbornim debatama naročito imajući u vidu pandemiju korone i ekonomsku nestabilnost.

Biden, Trumpov predsjednički protivnik, ovaj sporazum je nazvao ‘povijesnim korakom’, ali Biden isto tako zna da će svu korist od ‘povijesnosti’ ovog sporazuma polučiti Trump.

Trump je ovim sporazumom jednom strijelom pogodio nekoliko ciljeva. Jedan je pomoć Netenyahuu kako bi učvrstio svoju poljuljanu poziciju u strukturi vlasti, a drugi je zadobijanje glasačkog tijela američkih jevreja. Jevreji obično glas daju demokratima i Biden ništa nije prepustio slučaju kada je Blinkena postavio za savjetnika.

Ali ovaj sporazum ima važnost i za UAE i Saudijsku Arabiju. Ovaj sporazum će ukloniti njihovu zabrinutost vezano za ‘Ameriku bez Trumpa’ jer ulaskom Izraela u sigurnosno-vojne i političke relacije sa UAE, američke vlade ne mogu poput Trumpa ‘koketirati’ u prodaji sigurnosti.

Ne zaboravimo da Trump nije bio spreman zbog napada na postrojenja Aramca, a na zahtjev Saudijske Arabije, napasti na Iran. A i prije toga je izjavio da kada ne bi bilo Amerike zemlje poput Saudijske Arabije ne bi opstale ni dvije sedmice.

Njegov prethodnik Obama, također, nije bio spreman potpisati pakt o zajedničkoj odbrani sa zemljama članicama Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva i da na napad na jednu od zemalja članica  Vijeća gleda kao na napad na SAD.

Dakle, sa jedne strane sporazum između UAE i Izraela može umanjiti strah Ebu Dabija i Rijada za sutrašnjicu bez Trumpa, a Izrael će biti ‘pritješnjen’ regionalnim bilateralnim relacijama.

Sa druge strane, Obamin ‘zaokret prema Aziji’, i za Trumpova mandata izlazak Amerike iz regiona Bliskog Istoka, napose Perzijskog zaljeva. Izlaskom Amerike iz regiona zemlje poput UAE i Saudijske Arabije u region uvode izraelski faktor kako bi popunile ovu prazninu i kako bi u svoju korist okrenule ravnotežu regionalnih snaga.

Sporazum od strane UAE dolazi u trenutku kada je prije nekoliko dana Teheran, a na tragu razgovora ministara vanjskih poslova Irana i UAE, saopćio da je postigao sporazum o nastavku pregovora sa UAE na temelju ‘inicijative za mir u Hormoškom moreuzu’.

Naravno, relacije između UAE i Izraela ne predstavljaju ništa novo, već njihovo javno obznanjivanje je postala vijest. Ovim javnim obznanjivanjem ova zemlja će se više naći na udaru grupa palestinskog otpora. UAE će imati više štete od toga.

Prisustvo Izraela u ovoj zemlji će još više pojačati osjetljivost kod grupa palestinskog otpora što bi eventualno, moglo dovesti do eskalacije djelovanja protiv stranih okupatorskih snaga u regionu.

S druge strane, imajući u vidu suprotstavljanje naroda ovih zemalja normalizaciji odnosa sa Izraelom – što su pokazale ankete – još će više produbiti jaz između vlastodržaca i naroda.

Ovaj sporazum je kod Palestinske autonomije nazvan ‘sramotnom trgovinom’. Palestinska samouprava je i kada se radi o ‘sporazumu stoljeća’ svoju tolerantnu politiku tokom proteklih godina ocijenila kao uzaludnu i približila se grupama otpora, a sporazumom između UAE i Izraela više nego prije će se uvjeriti u pogrešnost svoje politike. Kako god, možda će Palestinska samouprava dati prednost važnoj ulozi koju joj je lider islamske revolucije ajetollah Khamenei namijenio na Zapadnoj obali i u oslobađanju Kudsa.

 Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom Palestinskog pokreta za islamski džihad osudio je pokušaj UAE-a za normalizaciju odnosa s Izraelom i naglasio: “Ove izdajničke akcije neće na bilo koji način utjecati na otpor palestinskog naroda.”