PISjournal – Igrajući na kartu sirijskih izbjeglica kako bi dobijala političke i ekonomske privilegije od Zapada i Sirije u proteklih 11 godina, Turska ima novi plan za raseljene Sirijce koje je primila pod svoju zaštitu.                                                        taktika Turske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nedavno je rekao da su za Sirijce “vrata uvijek otvorena i da će ih i dalje primati. Ali i da se mogu vratiti kućama kada god to žele”.

Ove izjave slijede druge u kojima je Erdoğan rekao da Ankara ima plan dobrovoljnog povratka za milion sirijskih izbjeglica i da će ga implementirati lokalna vijeća u 13 sirijskih regija, uključujući Azaz, Jarabulus i Tal Abyad.

Takve izjave pokazuju da se Turska još uvijek nije promijenila u odnosu prema Siriji i da nastavlja da vodi svoju ambicioznu politiku u ovoj ratom pogođenoj zemlji. Unatoč tvrdnjama turskih vlasti, novi plan neće biti lako usvojen, a čak ga nije moguće sprovesti u trenutnoj situaciji jer lokalna vijeća sjeverne Sirije i južne turske vlasti još nisu izdale takvu dozvolu. Infrastruktura još nije završena, a premještanje stotina hiljada izbjeglica u sjevernu Siriju više će povećati nesigurnost nego što će pomoći u ublažavanju krize.

Imajući u vidu da je planirano da se ovaj transfer odvija bez koordinacije sa legalnom sirijskom vladom, njegova implementacija ne bi prošla bez izazova, jer zvaničnici Ankare i nakon 11 godina i dalje insistiraju na svojoj prethodnoj politici prema Damasku i u tom pogledu sirijskom narodu ne bi bilo dobro.

Turski zvaničnici su nedavno rekli da nisu promijenili svoj stav u odnosu na sirijsku vladu, pa je pomirenje između dvije zemlje daleko od realnosti, iako veće protivljenje Erdoğanovoj politici u Siriji, dok je Turska još godinu dana od izbora, može natjerati predsjednika da preispita svoju politiku, odnosno da Erdoğan uradi istu stvar koju je uradio u slučaju Saudijske Arabije i UAE. Ali to se ne dešava. Barem za sada.

S druge strane, postoji mnogo izazova u transferu izbjeglica. Povratkom sirijskih izbjeglica, evropske zemlje koje su godinama razmišljale o vraćanju Sirijaca kućama bit će ohrabrene na slične korake, a iznenadni povratak miliona Sirijaca u vrijeme kada se zemlja još uvijek bori sa socijalnom krizom stvorit će teške uslove.

Štaviše, s obzirom na činjenicu da su sirijske izbjeglice bile daleko od svojih domova dugi niz godina, neće biti lahko povratiti ih na njihovu zemlju i izgraditi zgrade u kojima će živjeti, a to može promijeniti demografiju stanovništva u sjevernoj Siriji. Uostalom, izbjeglice u Turskoj su iz različitih dijelova Sirije, a lokalna vijeća na sjeveru Sirije neće davati građevinske dozvole izbjeglicama koje nisu starosjedioci, što pomaže u stvaranju novih kriza u ovoj regiji. Budući da Turska namjerava da pošalje izbjeglice u područja gdje su prisutne terorističke grupe koje djeluju pod kontrolom Ankare, nije jasno da li su te izbjeglice spremne živjeti u područjima koja imaju boju terorizma.

Povratak u Siriju usred velike krize s kojom se centralna vlada suočava zahtijeva međunarodnu pomoć. U tu svrhu, UN i Zapad bi trebali ukinuti sankcije Damasku kako bi se pripremio da primi talase izbjeglica koje se vraćaju kući. Zapravo, bez finansiranja, povratak bi samo doveo do veće nestabilnosti i nesigurnosti. Na nedavnom sastanku sa šefom Međunarodnog komiteta Crvenog križa, sirijski predsjednik Bashar al-Assad osvrnuo se na probleme povratka izbjeglica bez koordinacije s Damaskom, rekavši da humanitarna pomoć treba biti usmjerena na poboljšanje života sirijskih građana. Sirijski lider je također naglasio da bi humanitarna pomoć trebala doprinijeti stvaranju povoljnog okruženja za povratak izbjeglica u njihove rodne krajeve, kao što je obnova elektroenergetske i vodovodne infrastrukture.

Usred rusko-ukrajinskog sukoba, Erdoğan nastoji da se riješi sirijskih izbjeglica. Potaknuta krizom nestašice hrane koju je izazvao rat u Ukrajini – za kojeg još uvijek nema naznaka da će se u skorije vrijeme završiti – Ankara namjerava vratiti Sirijce kući kako bi smanjili troškove hrane. Zbog poskupljenja osnovnih roba posljednjih dana, Turska je uvela ograničenja na izvoz i namjerava donekle smanjiti uticaj ove krize. Transfer sirijskih izbjeglica može biti efikasan u tom pogledu. To je zato što bi prisustvo miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj moglo pogoršati nestašicu hrane u zemlji i dovesti do socijalne krize i nemira u budućnosti.

Politički ciljevi

Vidjevši da je njegova predsjednička funkcija ugrožena kritičnim ekonomskim uslovima, koji su do sada izazivali antivladine proteste, Erdoğan traži rješenje za izbjegličku krizu. Posljednjih mjeseci radio je na pomirenju sa arapskim državama Perzijskog zaljeva i izraelskim režimom kako bi dobio više regionalnih podržavatelja koji bi mu pomogli da duže vlada Turskom. Dakle, vladajuća Partija pravde i razvoja nastoji da ovaj slučaj sa izbjeglicama izvuče iz ruku opozicije koja bi te iste izbjeglice mogla koristiti protiv nje.

S obzirom da su turski predsjednički i parlamentarni izbori zakazani za iduću godinu, povratak sirijskih izbjeglica sada je više političko nego humanitarno pitanje, a Erdoğan i njegovi protivnici to nastoje iskoristiti na ovaj ili onaj način. Šanse su da će se nakon izbora i Erdoğanove pobjede odustati od planova za povratak izbjeglica.          taktika Turske taktika Turske

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakPrevladavanje krize evropskom taktikom
Naredni članakPitanje mentalne stabilnosti američkih predsjednika

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime