PISjournalOdlaskom Donalda Trumpa i preuzimanjem vlasti od strane Joea Bidena koji je u govorima u predizbornoj kampanji uporno kritizirao vanjsku politiku svog prethodnika, svijet sada skreće pažnju na Bidenovu vladu kako bi vidio kako pristupa međunarodnim pitanjima. Među važnim međunarodnim slučajevima, jedan slučaj za koji američka vlada još nije zauzela službeni i kohezivan stav po tom pitanju je kriza na okupiranim palestinskim teritorijima ili ono što Zapad naziva izraelsko-palestinskim mirovnim procesom. plan

Međutim, sada, nekoliko mjeseci nakon što je Bidenova administracija preuzela dužnost, novine Al-Arabi Al-Jadid, pozivajući se na neke arapske i zapadne diplomate, otkrile su detalje novog plana koji Bijela kuća razmatra za palestinsko pitanje.

Proučavanjem detalja plana postaje jasno da Biden slijedi iste ciljeve i procedure kao i Trump u “sporazumu stoljeća, bez obzira na posebne privilegije za Palestince sadržane u arapskom mirovnom planu iz 2002. godine, osim što pristup Trumpove administracije provedbi inicijative bio je imperativan i jednostran, ali Bidenova administracija pokušava uzeti u obzir interese suprotstavljenih arapskih zemalja.

Kako je Trump naredio na konferenciji u Rijadu, marionetski arapski režimi morali su prekinuti finansijsku podršku Palestini i okončati odnose s pokretima otpora protiv Izraela. Saudijsko postavljanje na crnu listu Muslimanskog bratstva i Hamasa kao terorističke organizacije nakon konferencije u Rijadu, a također i pritvaranje palestinskih iseljenika, kao i dogovori o normalizaciji odnosa UAE i Bahreina s izraelskim režimom, odgovor su na Trumpove zahtjeve. Prema dogovoru stoljeća, Washington je priznao ilegalna izraelska naselja i potpunu dominaciju Izraelaca nad Al-Quds-om (Jerusalim), te je zatvorio ured Palestinske uprave u SAD-u kako bi ga praktično uklonio iz političkih jednadžbi. U isto vrijeme, pravo na palestinske izbjeglice da se vrate kući razmatrano je pod Trumpom.

Novi plan, nazvan “Dugoročni mir s Palestincima”, pokazuje samo neke manje promjene u Trumpovoj inicijativi. U novom planu, umjesto uklanjanja palestinske strane iz jednadžbi, što je dovelo do protivljenja Trumpovom planu i velikog poniženja za pro-kompromisnu stranu u Palestini i regiji, Bijela kuća je izjavila da treba što je prije moguće formirati palestinsku državu i također obnoviti neke zaustavljene pomoći palestinskim vlastima pod Trumpom, nastojeći dobiti Fatahovo zeleno svjetlo za povratak za pregovarački sto s Tel Avivom i zaustaviti daljnju eroziju legitimiteta palestinskih vlasti u javnosti.

Druga promjena je uključivanje interesa suprotnih arapskih zemalja u sporazum. Prema novom sporazumu, SAD povjeravaju koordinaciju i kontrolu Palestinaca Jordanu i Egiptu koji su uključeni u razvoj Palestine. Egipat će biti odgovoran za sigurnost sa strane Gaze i tako će praktično osigurati izraelsku sigurnost pred prijetnjama koje dolaze od otpornih grupa u enklavi. Jordan će biti odgovoran za Zapadnu obalu.

Kao što se može vidjeti, ne spominje se povratak palestinskih izbjeglica i položaj Palestinaca koji žive na okupiranim teritorijama. Pod Trumpovom inicijativom, Tel Aviv je rekao da pristaje na palestinsku državu bez istočnog Al-Quds-a kao glavnog grada ili povratak miliona izbjeglica. Sada Bidenova inicijativa sadrži iste termine. Novi sporazum je samo demagoška shema za zavođenje Palestinaca u dogovor. Izraelska strana do sada je prekršila sve prethodne sporazume, a ni novi nije izuzetak.

Bajdenov plan opasniji od Trampovog

Općenito gledano, plan koji je Bidenova administracija otkrila praktično slijedi isti cilj sporazuma iz stoljeća, naime promjenu regionalne ravnoteže snaga u korist izraelskog režima tražeći brzi nastavak arapsko-izraelske normalizacije. Kako se SAD preusmjeravaju sa Bliskog Istoka na Rusiju i Kinu, Washington slijedi politiku stvaranja koalicije kako bi popunio prazninu, osiguravajući izraelsku sigurnost u svom središtu. Takozvani Abrahamski sporazum i protok velikih količina naoružanja u regiju za američke arapske saveznike služi u tu svrhu.

Imajući ovo na umu, Bidenov plan ne teži miru, već promjeni odnosa snaga u korist Tel Aviva i u suštini se ne smatra mjestom za palestinska prava.

U međuvremenu, ono što novi plan čini još opasnijim od Trumpovog je činjenica da Bijela kuća angažiranjem drugih igrača praktično prenosi izraelske izazove na druge države.

Plan će se fokusirati na dugoročni prekid vatre na okupiranim teritorijama i jačanje sigurnosne koordinacije s Kairom u Gazi, kao i suradnju s Jordanom na situaciji na okupiranoj Zapadnoj obali i stvaranju okruženja pogodnog za podršku palestinskim vlastima, pa da Egipat u paralelnoj sigurnosnoj misiji preuzima odgovornost za sigurnost palestinskih teritorija i slaže se s načinom upravljanja palestinskim vlastima.

To će omogućiti Tel Avivu da, bez pominjanja promjene okupacije i represije nad Palestincima, oslobodi potencijale za preduzimanje dužih koraka ka realizaciji projekta normalizacije s arapskim svijetom.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakLondon bi održavao odnose s Moskvom, a to brani drugima
Naredni članakPromjena političkog pristupa Ankare u suočavanju s Arapima još nije postignuta

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime