Novine otkrivaju ulogu Amerike,Izraela i Saudijske Arabije u zavjeri protiv kralja Jordana –  Jordanski monarh je odolio iskušenjima što je dovelo do zavjere da se “destabilizuje” zemlja i što je na kraju dovelo u zamku  kraljevog polubrata princa Hamzu i bivše visoke zvaničnike Bassem Awadallaha i Sharif Hassan bin Zaida.

Prema izvještajima,saudijski princ Mohammed bin Salman,bivši premijer Izraela Benjamin Netanyahu i bivši američki predsjednik Donald Trump bili su u centru dešavanja.

Bivši zvaničnik CIA-e je izjavio:”Trump je vjerovao da je kralj prepreka njegovom planu.”

Izvještaj je istakao bliske veze Trumpa i njegovog zeta i savjetnika Jared Kushnera sa bin Salmanom,de facto vladarem Saudijske Arabije.

Kralj Abdullah II je bio zabrinut da su te proširene veze na štetu Jordana,zbog njegove rezerviranosti na prijedloge SAD-a za Bliski Istok.

Abdullah se smatra zaštitnikom Harem u- Sharifa i kompleksa Al Aqsa i drugih islamskih mjesta u Starom Gradu,kojeg je Izrael okupirao u 6-dnevnom ratu 1967 godine.

Citirajući jednog Amerikanca koji poznaje kralja,novine su napisale da je kralj Abdullah osjećao kako SAD,Izrael i Saudijska Arabija pokušavaju da ga skinu sa mjesta zaštitnika.

Abdullah je postao prepreka paktu između Saudijske Arabije i Izraela.

Ključna figura u izvještaju bio je Awadallah,jedan od starijih zvaničnika upletenih u zavjeru.Awadallah koji je bio ministar i koji se jedno vrijeme nalazio na čelu kraljevskog suda,emigrirao  je u Saudijsku Arabiju 2018 godine i postao blizak sa saudijskim prijestolonasljednikom.

“Glavna prepreka za nas je Al Aqsa.

Kralj to koristi kako bi zadržao svoju ulogu na Bliskom Istoku,”rekao je Awadallah u vezi američkog plana.

Neimenovani bivši američki dužnosnik,kako navodi izvještaj,rekao je da mu je Awadallah ispričao kako je bin Salman uznemiren jer ne može dovršiti dogovor zato što se ne može nositi sa Palestincima ako kralj zadrži svoju poziciju u Jerusalem Al Qudsu.

List je također citirao iz jordanskog izvještaja o istrazi zavjere za udar.

“Awadallah je radio na promociji “dogovora stoljeća” i na oslabljivanju pozicije Jordana i kralja u Palestini i Hašemitske pozicije zaštitništva islamskih i kršćanskih svetih mjesta u al Qudsu,”stoji u jordanskom izvještaju.

Prema tom istom izvještaju,bin Zaid,drugi zvaničnik koji je umiješan zajedno sa Awadallahom,sastao se 2019 godine sa dvojicom službenika iz strane ambasade u Ammanu kako bi se “raspitao o poziciji njihove zemlje u podršci princu Hamzi kao novom kralju.”

List navodi da neimenovani zapadnjački zvaničnik smatra da je ta ambasada bila američka.

Međutim,Jordanci su došli do velikog broja presretnutih poruka od strane navedenih zavjerenika koje su pokazale “poticanje protiv političkog režima” i “aktivnosti koje bi prouzrokovale pobunu.”

Washington Post je također spomenuo “tajno putovanje” Netanyahuovog ministra vojnih poslova Benny Gantza u Jordan kako bi se sastao sa kraljem Abdullahom.

U Zoom pozivu,Gantz je rekao kako misli da je Jordan “važan faktor Izraelu” ali da je Netanyahu “neželjena osoba” u Jordanu i njegovo prisustvo narušava napredak u odnosima.

Sada kad je Trump otišao sa scene i kada je Netanyahuova vlast došla kraju,Jordan se ponovo povezao sa SAD-om.

Kako se u izvještaju navodi,ovog ljeta očekuje se posjeta kralja Abdullaha Vašingtonu i time bi kralj bio prvi arapski lider koji bi se lično sastao sa predsjednikom Joe Bidenom.

Izvor: pisjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime