Morteza Ahmed predsjednika

PISjournalIranski predsjednik Ebrahim Raisi održao je govor na 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA) u utorak navečer u New Yorku i tom prilikom uputio je prisutne u mnoga kritična pitanja.

Bilo je to drugi put da se iranski predsjednik obraća na najprestižnijoj konferenciji svjetskih lidera u dvije uzastopne godine, a opet je svojom mudrošću i hrabrošću privukao pažnje kako prisutnih tako i svjetskih medija.

Među pitanjima kojih se dotaknuo predsjednik Raisi su globalna tranzicija sa unilateralizma na multilateralizam, sistemi vrijednosti širom svijeta i sve veći položaj Islamske Republike Iran na međunarodnom planu.

Na marginama samita UNGA, predsjednik Raisi je također održao sastanke s liderima iz Alžira, Hrvatske, Kazahstana, Kirgistana i Pakistana, rukovodiocima američkih medija i islamskih organizacija sa sjedištem u SAD-u.Također je razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Pomak ka multilateralizmu

Predsjednik Raisi je rekao da je projekt globalne amerikanizacije propao, misleći na zapanjujući kolaps politike unilateralizma s Washingtonom u ulozi hegemona.

Predsjednik Raisi smatra da jednačina zapadne dominacije više ne funkcionira za svijet, a stari liberalni poredak koji je služio interesima imperijalista i kapitalista je odbačen.

Također je naglasio da svijet “dostiže kritičnu tačku spajanja jer novonastali poredak nezapadnih država nastoji ostvariti bliže međusobne ekonomske i političke veze.”

Ove riječi predsjednika Raisija odnosile su se na uspon globalnog juga i širenje Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i BRICS-a, što u posljednje vrijeme izaziva šok u zapadnom svijetu.

Iranski predsjednik je izjavio:”Od kako su nezapadne sile započele svoj uspon, postoji kolektivna nada za novi i pravičan svjetski poredak. Iran se zalaže za maksimalnu ekonomsku i političku konvergenciju i zainteresiran je za interakciju s globalnom zajednicom prema principu pravde.”

Raisi je spomenuo nove blokove moći, koji nude alternativu zapadnim političko-ekonomskim monopolima, s Islamskom Republikom kao ključnim igračem u ovom novom svjetskom poretku.

“Iranska nacija se ponosi time što je, zahvaljujući Islamskoj revoluciji, odigrala najveću ulogu u razotkrivanju imperijalista na Istoku i Zapadu,” rekao je iranski predsjednik.

On je kritikovao one države koji zadržavaju hladnoratovski mentalitet i pokušavaju da ostvare svoje interese podsticanjem regionalnih sukoba i tenzija širom svijeta.

Hvaleći iransku naciju zbog otpora “najvećoj medijskoj ofanzivi i psihološkom ratu u historiji” prošle godine, predsjednik Raisi je rekao da su određene zapadne zemlje i njihove obavještajne službe počinile “pogrešnu procjenu” jer su potcijenili snagu iranske nacije.

Raisi je dalje u svom obražanju osudio neke evropske zemlje koje tvrde da se bore protiv terorizma dok su domaćini terorističkog kulta organizacije Mudžahedin-e-Khalq (MKO), koji je odgovoran za smrt 17.000 Iranaca.

Odbrana sistema vrijednosti

Osuđujući skrnavljenje Časnog Kur’ana u mnogim evropskim zemljama,Raisi je podigao primjerak Svete knjige i rekao da se ono što ta knjiga podučava ne može spaliti.

“Sveta knjiga poziva čovječanstvo ka “racionalnosti, duhovnosti, istini i pravdi.Ona izlaže jedinstvo čovječanstva,nastoji sve voditi ka ljudskom dostojanstvu i govori o jednakosti među ljudima.Šta može bolje definisati čovječanstvo i uzdići ljudske vrijednosti nego riječi Svemogućeg Boga?

Ovo nije prvi put da spaljuju Božije riječi, i oni pretpostavljaju da su zauvijek utišali nebeski glas, ali kur’anska učenja za čitav ljudski rod ne mogu izgoriti,a njihove uvrede neće ubiti istinu,”rekao je predsjednik Ebrahim Raisi.

Iran je bio jedna od muslimanskih zemalja koja je oštro osudila spaljivanje Svete knjige islama u Švedskoj i Danskoj pod zaštitom lokalnih agencija za provođenje zakona.

Islamofobni incidenti naljutili su cijeli muslimanski svijet, jer su vlasti piromanima pružile policijsku zaštitu pod izgovorom slobode govora, dok su sprječavali demonstrante koji su protestovali protiv tog brutalnog čina pa su se čak i fizički obračunali sa ljudima koji su pokušali da spriječe spaljivanje.

Predsjednik Raisi je također osudio islamofobnu politiku francuske vlade, koja je zabranila  hidžab u svojim obrazovnim i vladinim institucijama.

Regionalna uloga Irana

Predsjednik Raeisi je dalje izjavio da je Iran otvorio novo poglavlje u obostrano korisnim odnosima sa susjedima, što je bio jedan od važnih prioriteta njegove vlade jer dobrosusjedska politika Islamske Republike je korisna za cijeli region.

U posljednje dvije godine,Iran je obnovio svoje odnose sa arapskim državama Perzijskog zaljeva, te sklopio brojne nove ekonomske, sigurnosne i transportne sporazume.

Iran podržava maksimalnu unutarregionalnu i međuregionalnu ekonomsku i političku konvergenciju i zainteresiran je za interakciju sa cijelim svijetom po principu poštovanja pravde.

Predsjednik je također rekao da Iran ima jedinstvene mogućnosti ulaganja, a prioritet ekonomske saradnje sa Islamskom Republikom je prilika za zemlje regiona i svijeta.

On je dalje ukazao na potrebu regionalne stabilnosti, napominjući da sigurnost susjednih zemalja direktno utiče na sigurnost Irana, te je kritikovao određene zapadne sile i obavještajne agencije zbog remećenja te sigurnosti i podrške terorizmu.Zatim je dodao da je Iran, koji je i sam bio najveća meta terorista,na čelu borbe protiv terorizma u regionu.

Međunarodna uloga Irana

Iranski predsjednik je također ponovio dosljednu i nepokolebljivu poziciju svoje zemlje protiv cionističke okupacije Palestine i dugoročne represije nad Palestincima, kritizirajući one zemlje koje još nisu priznale državnost Palestine.

On je opisao izraelski režim kao posljednji svjetski entitet koji je “zasnovan na aparthejdu i rasizmu, koji je osnovan na osnovu rata, okupacije, terorizma i kršenja prava naroda”, dodajući da takav entitet “ne može biti partner za mir.”

Iranski predsjednik se također usprotivio nastavku rata u Ukrajini, rekavši da Iran izbjegava podržavanje rata bilo gdje, bilo u Evropi ili u drugim regijama svijeta.

“Ne smatramo da je rat u Evropi u interesu ijedne evropske strane”, rekao je on, ističući da američko odbijanje bilo kakvog plana o prekidu vatre pokazuje da ima dugoročni plan da oslabi Evropu. predsjednika predsjednika predsjednika predsjednika predsjednika 

Kritikovao je jednostrano povlačenje Amerike iz nuklearnog sporazuma (JCPOA) i višegodišnje odbijanje da se vrati sporazumu, ističući da su prekršili principe vjernosti paktu.

Njegove primjedbe upućene su i evropskim potpisnicama koje nisu ispoštovale svoje obaveze i prekršile Rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti UN-a, upozoravajući ih da ne nastavljaju putem konfrontacije jer je ona osuđena na propast.

Predsjednik Raisi je dodao da ove sankcije nisu imale efekta na napredak zemlje, te da je vrijeme da SAD okonča krizu odlučivanja i izabere pravi put.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakHoće li Sjeverna Makedonija postati članica EU?
Naredni članakProširenje Evropske unije

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime