PISjournal-U petak predvečer vojska cionističkog režima započela je novi krug agresije na Gazu, što je naišlo na razoran raketni odgovor palestinskog otpora snaga Qudsa i val međunarodnih osuda.                                                                               cionista 

Različite zemlje, organizacije i dužnosnici odvojeno su zatražili da se ova agresija zaustavi i da ovaj režim odgovara za svoje zločine.

Prema izvještaju IRNA-e, lideri cionističkog režima koji se plaše sve veće moći palestinskih borbenih grupa na zapadnoj obali rijeke Jordan, posljednjih mjeseci uložili su velike napore da kontrolišu situaciju na ovom području uz saradnju s Palestinskom samoupravom.

U tom periodu više puta su nasrtali na različita područja Zapadne Obale, a kao mit otpora posebno gradove Jenin i Nablus, kako bi uhapsili palestinske borce i omladinu, ali su njihovi napadi naišli na snažan otpor palestinskih boraca. Zabrinutost i strah cionista od povećanja snage otpora na Zapadnoj Obali je tolika da su posljednjih mjeseci analitičari i eksperti ovog režima mnogo puta tretirali ovo pitanje u cionističkim medijima.

Na tragu toga, vojnici cionističkog režima su u ponedjeljak prošle sedmice izvršili napad na kamp Jenin na zapadnoj obali rijeke Jordan, gdje su usmrtili jednog mladog Palestinca, stanovnika ovog kampa, i također uhapsili i odveli šejha Bassam al-Saadia, jednog od istaknutih vođa palestinskog pokreta otpora Islamski džihad.

Nakon ove akcije cionista, grupe Quds, vojno krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, proglasile su stanje pripravnosti među svojim snagama širom Palestine i pozvale svoje snage i mudžahedine.

U svom saopćenju ove grupe su upozorile cionistički režim zbog dovođenja u opasnost života šejha Bassama Al-Saadia i izjavile da su, ukoliko ovaj režim ne zaustavi svoju agresiju, spremne pružiti svaki snažan odgovor.

Nakon ove prijetnje grupa Qudsa, cionističke novine “Yediot Aharanot” izvijestile su u utorak da je cionistički režim u strahu od reakcije na hapšenje šejha Bassama al-Saadia blokirao ceste i središta u blizini granica Pojasa Gaze.


Mediji cionističkog režima također su izvijestili o zabrinutosti sigurnosnih i vojnih institucija ovog režima zbog napada projektila “Kornet” na cionističke ciljeve u blizini Pojasa Gaze.

Cionistički režim je, također, rasporedio sistem Željezne kupole u cionističkim naseljima uz Pojas Gaze, a nakon prijetnji palestinskog pokreta Islamski džihad nakon zarobljavanja šejha Bassama al-Saadia.

Snage Qudsa u Jeninu u četvrtak ujutro su zaprijetile cionističkom režimu napadima odmazde i objavile: Razbacat ćemo tijela okupacijskih vojnika po planinama Jenina.

Nakon četiri dana eskalacije napetosti na granici okupirane Palestine i Pojasa Gaze, neke regionalne strane poput Egipta i Katara pokušale su smiriti situaciju i povratiti stanje prije hapšenja šejha Al-Saadia, i dok su te konsultacije trajale, Cionistički režim je iznenada pretvorio Pojas Gaze u metu svojih agresivnih napada. Tokom ovih napada, palestinske skupine su rekle da su cionisti izvršili zločin dok su trajali pregovori o smirivanju situacije, što ukazuje da su oni to odranije isplanirali. To je izazvalo i razočarenje Egipta kao jedne od posredničkih strana i nezadovoljstvo Kaira pristupom cionističkih vlasti.

Zračni napad cionističkog režima na pojas Gaze

Cionistička vojska je u petak predvečer objavila da je pokrenula operaciju poznatu kao “Sabah Sadiq” i da je napala ciljeve u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik vojske cionističkog režima saopćio je da je u napadu ovog režima na Pojas Gaze ubijeno 15 aktivista i vođā Islamskog džihada, među kojima i Tisir al-Džabari.

U izvještaju Ministarstva zdravlja Gaze se navodi da je broj žrtava u napadima izraelskog režima na Gazu 10 osoba, uključujući petogodišnje dijete, a 55 osoba je ranjeno.

Nakon ovog čina cionista, Palestinski islamski džihad i Saraya Al-Quds, vojni ogranak pokreta Džihad, izražavajući saučešće u povodu šehadeta Tisira al-Džabarija, u zračnom zločinu cionističkog režima, objavili su da ovaj zločin neće ostati bez odgovora.

Islamski Džihad: Ciljamo Tel Aviv

Generalni sekretar Islamskog džihada je nakon zračnog napada cionističkog režima na Pojas Gaze u petak predvečer najavio da neprijatelj treba očekivati ​​bitku; nema nikakvog primirja i nema nikakve crvene linije za ovu bitku.

Zijad al-Nakhale, generalni sekretar Palestinskog pokreta Islamski džihad je u petak nakon zračnih napada cionističkog režima na Gazu koji su doveli do šehadeta nekoliko Palestinaca, uključujući jednog od istaknutih komandanata Pokreta Islamski džihad izjavio: “Ovo izjavljujem pred palestinskim narodom da će Tel Aviv biti pod vatrom raketa otpora.”

Ponovni napad cionista na Gazu

Nekoliko sati nakon bombardovanja Gaze, izraelska vojska objavila je da je gađala nove položaje pokreta Islamski džihad u Gazi, kao i da je gađala razna područja u Pojasu Gaze.

Avikhai Adrei, glasnogovornik vojske okupacijskog režima, objavio je u petak navečer da je topnička jedinica ovog režima prije nekoliko trenutaka gađala vojne centre palestinskog pokreta Islamski džihad.

Aviv Kokhavi, načelnik Zajedničkog štaba cionističkog režima, također je naredio prelazak na vanredno stanje i otvaranje Visoke operativne sobe Zajedničkog štaba.

Odgovor Palestinskih snaga otpora

Kao odgovor na nemilosrdni napad cionista na Pojas Gaze, palestinske snage otpora ispalile su veliki broj raketa u pravcu okupiranih područja.

Snage Qudsa objavile su u petak navečer da su ispalile 100 raketa prema Tel Avivu i centralnim gradovima okupirane Palestine.

Ove grupe su rekle da je ispaljivanje ovih 100 raketa prvi odgovor na atentat na šehida Al-Džabarija.

Šef medijskog ureda Islamskog džihada također je istakao: Naš prioritet sada je suočiti se i dovršiti odgovor na agresiju cionističkog režima.

Ovaj dužnosnik također je pojasnio da su grupe otpora u Gazi i na Zapadnoj Obali uključene u trenutnu bitku.

On je podsjetio da u Palestini postoji nacionalni konsenzus za suprotstavljanje agresiji cionističkog režima te da je ovo lansiranje rakete izvedeno u koordinaciji s drugim grupama otpora.

Ujedinjeni narodi: Kontinuirano smo bili zabrinuti zbog humanitarne situacije u Gazi

Kao reakcija na napade cionističkog režima na Gazu, glasnogovornik Ujedinjenih naroda izjavio je da je UN kontinuirano bio zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi.

Stephen Dujarric, glasnogovornik Ujedinjenih naroda, vezi sa zračnim napadima cionističkog režima na Gazu u petak je izjavio: “Mi smo uvijek bili zabrinuti zbog humanitarne situacije u Gazi i  još uvijek smo zabrinuti zbog tog pitanja.” On je objasnio: “Mi smo u kontaktu s našim saradnicima u Gazi.”

Specijalni koordinator UN-a u bliskoistočnom mirovnom procesu kao odgovor na napade cionističkog režima na Gazu, ne samo da nije osudio te napade, već je sve strane pristrasno smatrao odgovornima i zahtijevao da grupe otpora prestanu odgovarati na ovaj zločin.

Specijalni koordinator Ujedinjenih naroda za mirovni proces na Bliskom istoku, Tor Vansland, u izjavi koju je dao u petak navečer, kazao je: “Duboko sam zabrinut zbog eskalacije napetosti između izraelskih i palestinskih snaga, uključujući ubistvo jednog od vođa Palestinskog islamskog džihada u petak u samoj Gazi.” 

On je dodao: “Ovi sukobi se dešavaju usred rastućih napetosti širom okupirane Zapadne Obale i Pojasa Gaze posljednjih sedmica.”

Ovaj dužnosnik UN-a je rekao: “U proteklih nekoliko sati u izraelskim zračnim napadima ubijeno je najmanje 10 Palestinaca. Duboko sam ožalošćen izvještajima da je u ovim napadima ubijen petogodišnji dječak. Nema nikakvog opravdanja za bilo kakav napad usmjeren protiv civila.”

Dodao je: “Nastavak eskalacije napetosti veoma je opasan, lansiranje projektila mora se odmah zaustaviti. Molim sve strane da se suzdrže od koraka koji mogu izazvati eskalaciju napetosti.”

Vansland je nastavio: “Postoji rizik od gubitka napretka u postepenom ponovnom otvaranju Gaze otkako je proces deeskalacije zaustavljen u maju, a ove napetosti u trenutku kada su globalni resursi pod pritiskom, a međunarodna finansijska potpora za novu humanitarnu pomoć u Gazi nije lako dostupna, još više podstiču humanitarne potrebe.

Napori Egipta u smirivanju situacije

Arapski mediji objavili su rano u subotu da je egipatska sigurnosna delegacija otišla u ovaj pojas kako bi smirila situaciju u Gazi.

Prema izvještajima ova delegacija je od petka navečer radila na smirivanju situacije između palestinske strane i cionističkog režima.

Novine na hebrejskom jeziku, Yediot Ahronoth, također su izvijestile o opsežnim kontaktima Egipta s palestinskim grupama u Gazi kako bi se smirila situacija i spriječila eskalacija napetosti.

Jordan i Tunis zahtijevali su hitni prekid napada cionističkog režima na Gazu

U petak navečer je Ministarstvo vanjskih poslova Jordana, kao odgovor na barbarske napade cionističkog režima na pojas Gaze, pozvalo na hitnu intervenciju Međunarodne zajednice kako bi se ti napadi zaustavili i spriječila eskalacija napetosti u pojasu.

Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa, oštro osuđujući napad cionističke vojske na Gazu, pozvalo je Međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obaveze prema Palestincima koji žive u ovom pojasu.

Organizacija islamske saradnje

Organizacija islamske saradnje je u saopćenju od subote ujutro, u reakciji na zločinačke napade cionističkog režima na Pojas Gaze istakla da privremeni i aparthejdski režim Tel Aviva smatra potpuno odgovornim za posljedice eskalacije napetosti u Gazi.

Univerzitet Al-Azhar Egipat

Univerzitet Al-Azhar u Egiptu također je u saopćenju osudio brutalni napad cionističkog režima na Pojas Gaze, te istakao potrebu da se arapske i muslimanske zemlje ujedine kako bi pomogle palestinskom narodu, podržale njihove ideale i njihovu legitimnu i legalnu borbu protiv agresije cionističkog režima.

U saopćenju ove egipatske organizacije se kaže: “ ajoštrije osuđujemo terorizam cionističkog režima u Gazi te ubijanje Palestinaca i napade na žene i djecu.”

Al-Azhar je također šutnju Međunarodne zajednice o ovoj agresiji cionističkog režima ocijenio neprihvatljivom i protiv razuma, te naglasio da ta šutnja ohrabruje ovaj režim koji ubija djecu da nastavi svoje nehumane postupke i stalno ponavljanu agresiju na našu nedužnu palestinsku braću.

Islamska Republika Iran

Nasser Kan’ani oštro je osudio brutalni napad cionističkog režima aparthejda na Gazu i ubistvo komandanata otpora i grupe bespomoćnih Palestinaca.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana opisao je akcije uzurpatorskog cionističkog režima kao zločinačke, avanturističke i provokativne i rekao: “Odgovornost za ovaj zločin i posljedice agresije i napada ovog režima na Palestinu i Gazu u potpunosti snosi izraelski režim aparthejda.”

Kan’ani je dodao: “Zakonsko je pravo palestinskog naroda i grupa otpora djelovati i braniti se od agresije i terorističkih akcija cionističkog režima.”

Katar

Ministarstvo vanjskih poslova Katara osudilo je u petak navečer napade cionističkog režima na položaje palestinskog pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze i zatražilo hitnu akciju Međunarodne zajednice u zaustavljanju napada na civile.

U saopćenju ministarstva također je istaknuta čvrsta pozicija Katara u podršci palestinskom narodu i njegovim legitimnim pravima.

Turska

Ministarstvo vanjskih poslova Turske reagovalo je u subotu ujutro sapćenjem na aktuelna događanja u Gazi i cionističke napade te dodalo da gubici civila zbog pogibije djece u izraelskim napadima nikada nisu prihvatljivi.

Alžir

Alžirsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje u kojem osuđuje ubijanje potlačenog palestinskog naroda od strane cionističkih poslušnika i  objavilo da su ti napadi pridodani nizu postupaka cionističkog režima koji krše međunarodne zakone.

Tunis

Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa, oštro osuđujući napad cionističke vojske na Gazu, pozvalo je Međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obaveze prema Palestincima koji žive u ovom pojasu. Tunis je, također, zahtijevao hitnu obustavu napada na Gazu.

Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa istaklo je nužnost osiguranja nužne podrške palestinskom narodu i suprotstavljanje zločinima okupatora.

U nastavku saopćenja ovog ministarstva od Međunarodne zajednice je zatraženo da ispuni svoju pravnu i moralnu odgovornost prema palestinskom narodu.

Tunis je naglasio svoju čvrstu obavezu da nastavi podržavati palestinska prava do kraja okupacije.

Tuniski narodni pokret

U saopćenju je ovaj pokret naglasio da je borba za Palestinu jednaka borbi tuniskog naroda i islamskog ummeta.

Ovaj pokret naglasio je svoje čvrsto opredjeljenje pružanju potpore palestinskom otporu i rekla: “Potpuno smo uvjereni da palestinski narod ima potpunu snagu da se odupre neprijatelju.”

Tuniski narodni pokret pozvao je “Otpor” da naglasi svoje djelovanje u okviru dugotrajnog i sveobuhvatnog oružanog narodnooslobodilačkog rata.

Irak

Hadi Al-Amiri, generalni sekretar iračke organizacije Badr, u reakciji na napade cionističkog režima na Pojas Gaze, rekao je da se zločin cionističkog neprijatelja odvija usred šutnje onih koji normaliziraju odnose s Tel Avivom. 

U izjavi generalnog sekretara organizacije Badr osuđeni su kukavički napadi cionističkog neprijatelja na borbeni i stameni palestinski narod u Pojasu Gaze.

On je, također, izrazio saučešće narodu i palestinskim snagama otpora u povodu atentata na Tissira al-Džabarija, visokopozicioniranog dužnosnika bataljona Qods, i grupe drugih šehida.

Al-Amiri je istaknuo: “Cionistički neprijatelj nastavlja svoje zločine usred šutnje i poniženja onih koji normaliziraju odnose s cionističkim režimom u regionu i saučesništva zemalja koje podržavaju ovaj privremeni režim.”

Asaib Ahl al-Haqq

Ova iračka grupa otpora objavila je u saopćenju: “Naglašavamo našu vječnu solidarnost s palestinskim narodom i hrabri otpor naroda s ciljem neutraliziranja smicalica agresorskih cionista.”

Asaib Ahl al-Haqq zamolio je iračku vladu i nacionalne i narodne snage ove zemlje da podrže i podupru čvrstinu i ustrajnost palestinskog naroda.

Bataljoni iračkog Hezbollaha

Ova iračka grupa otpora također je objavila da nije iznenađena akcijom cionističkog režima da ubija njihovu palestinsku braću, ali da ih je iznenadila šutnja arapskih zemalja.

Irački Hezbollah smatra nastavak agresije cionističkog režima protiv stamene palestinske nacije rezultatom prihvaćanja normalizacije odnosa s cionistima.

Ova iračka skupina otpora objavila je: “Atentati i bombardiranje stambenih objekata od strane neprijatelja pokazuju zločinački pristup ovog režima.

Irački pokret En-Nedžba

Akram Al-Kaabi, generalni sekretar Iračkog pokreta En-Nedžba, objavio je da su palestinske grupe otpora šokirale Tel Aviv odgovorom cionističkom režimu.

Al-Kaabi je također istakao: “Palestinske grupe otpora šokirale su ovaj režim svojim jedinstvom i integritetom u znak odgovora na agresiju cionističkog režima.”

Iračka brigada slobode

Iračka brigada slobode (Ahrar Al-Iraq) i ova iračka grupa, kao i irački Kurdi će biti centri cionističkih okupatora i njihovo sjedište u sjevernom Iraku, i bit će legalni i legitimni ciljevi napada.

Generalni sekretar Islamskog džihada

Generalni sekretar Islamskog džihada je nakon zračnog napada cionističkog režima na Pojas Gaze u petak predvečer najavio da neprijatelj treba očekivati ​​bitku. Nema primirja i nema nikakve crvene linije za ovu bitku.

Zijad al-Nakhale, generalni sekretar Palestinskog pokreta Islamski džihad, izjavio je u petak, nakon zračnih napada cionističkog režima na Gazu, koji su doveli do šehadeta nekoliko Palestinaca, uključujući jednog od istaknutih komandanata Pokreta Islamski džihad: “Ovo izjavljujem pred palestinskim narodom da će Tel Aviv biti pod vatrom raketa otpora.”

Ismail Haniye

Ismail Haniye, šef političkog ureda Hamasa, rekao je u subotu ujutro u telefonskom razgovoru s ministrom vanjskih poslova Katara Mohammadom bin Abdur-Rahmanom da je napad na Gazu izveden sa skrivenim ciljevima i pod neodrživim izgovorima.

On je, također naglasio da zločini koje su cionistički osvajači počinili nad Gazom pokazuju njihove skrivene namjere s neodrživim izgovorima.

U telefonskom razgovoru s egipatskim obavještajnim vlastima, Haniye je cionistički režim smatrao potpuno odgovornim za aktualna događanja u Pojasu Gaze i zahtijevao zaustavljanje cionističkih napada na Pojas Gaze.

Glasnogovornik Pokreta Hamas

Hazem Qassem, glasnogovornik Palestinskog islamskog pokreta otpora (Hamas), u reakciji na svirepe napade cionističkog režima na Pojas Gaze, rekao je da je posve jasno da su cionistički okupatori imali skrivenu namjeru da napadnu Gazu i počine zločine.

Libanski Hezbollah

Libanonski Hezbollah također zauzima jedinstven stav, što je glavni faktor u pobjedi nad neprijateljem, te ističe i podsjeća da je Hezbollah uvijek stajao uz potlačeni palestinski narod i njegov hrabri otpor da oslobodi zemlju, zarobljenike i ostvari svoje legitimne zakonske ciljeve.

Također je naglasio da jasno i nedvosmisleno podržava sve akcije lidera pokreta Islamski džihad u znak odgovora na agresiju cionista i kontinuirani zločin.

Jemenski pokret Ansarullah

U međuvremenu, politički ured jemenskog pokreta Ansarullah u petak navečer izdao je saopćenje kao odgovor na agresiju cionističkog režima u Pojasu Gaze: “Podržavamo svaki odgovor Islamskog džihada na agresiju cionista.”

Vlada nacionalnog spasa Jemena

Zayfullah Aš-Šami, glasnogovornik Vlade nacionalnog spasa Jemena, također je oštro osudio cionističke napade na Pojas Gaze i atentat na Tisira al-Džabarija, zapovjednika vojnog ogranka Al-Quds palestinskog pokreta Islamski džihad, te istaknuo pravo palestinskog naroda da brani sebe, svoju zemlju i islamske svetinje.

Aš-Šami je naglasio čvrst stav Jemena u podršci palestinskom narodu i njegovom herojskom otporu do oslobađanja okupirane palestinske teritorije.

Arapska liga

Arapska liga, osuđujući vojnu agresiju cionističkog režima protiv Pojasa Gaze i zločine tog režima nad palestinskim narodom, smatra cioniste odgovornim za sve posljedice proizašle iz te agresije.

Sekretarska kancelarija Arapske lige u saopćenju za javnost, ističući da “Ovi zločini zahtijevaju odgovornost pred nadležnim međunarodnim tijelima”  pozvala je Međunarodnu zajednicu, posebno Vijeće sigurnosti i Organizacije za ljudska prava, “da poduzmu hitne i učinkovite mjere za zaustavljanje ove agresije i pruže međunarodnu potporu palestinskom narodu i potrebnu garanciju za provedbu relevantne rezolucije UN-a.”

Vijeće za saradnju Perzijskog zaljeva

U svom saopćenju Vijeće za saradnju Perzijskog zaljeva osudilo je barbarske zločine koje je počinio cionistički režim u Pojasu Gaze i pozvalo na hitni prekid ovih napada.

Nayef Falah Mobarak al-Hadžraf, generalni sekretar Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva, je u izjavi kojom osuđuje agresiju cionističkog režima u Pojasu Gaze napisao da su “ovi napadi i agresije nastavak zločina Izraela.”

On je istakao je kako je ova akcija kršenje međunarodnih zakona i legitimnih međunarodnih rezolucija.

Generalni sekretar Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva je u nastavku ovog saopćenja istakao potrebu da Međunarodna zajednica odmah poduzme mjere protiv cionističkog režima i zaustavi napade na civile, posebno žene i djecu.

Ponovni napadi cionističkog režima na Gazu i nastavak odgovora palestinskog otpora

Ne osvrćući se na demonstracije i val međunarodnih osuda, vojska cionističkog režima je u subotu u svom najnovijem zločinu nad stanovništvom Gaze bacila 16 tona eksploziva na ovo područje i uhapsila 21 palestinskog državljanina, uključujući jedan broj oslobođenih zatvorenika u regionima Hebron, Dženin, Sira i kampu Qalandiya na Zapadnoj Obali.

Cionističke novine “Yediot Aharnot” izvijestile su u subotu, pozivajući se na vojne izvore cionističkog režima, da su izraelski lovci i bespilotne letjelice gađali Pojas Gaze projektilima koji sadrže 16 tona eksploziva.

Cionisti su također u nedjelju rekli da su ispalili 580 raketa na različita područja Pojasa Gaze, uključujući Khan Yunis i Džabaliju.

Napadi i zločini vojske cionističkog režima nad palestinskim narodom nastavili su se od petka navečer, a prema posljednjim statistikama do sada su ubijena 32 palestinska državljanina, među kojima šestero djece i četiri žene, te ozlijeđeno 265 osoba.

Tokom tog vremena, cionisti su raketama i topničkim jedinicama gađali automobile, stambene kuće i javna mjesta u različitim područjima Pojasa Gaze kako bi još jednom pokazali svoju barbarsku prirodu. Blizu 100 ranjenih su palestinska djeca i tinejdžeri.

Osim šehida Al-Džabarija, ovaj režim je u subotu navečer usmrtio Khaleda Mansoura, zapovjednika Qudsovih snaga u južnoj regiji Pojasa Gaze, i Ziyada al-Muddalal, sina Ahmeda al-Muddalal, jednog od lidera Islamskog palestinskog pokreta “Džihad”.

Ali, s druge strane, palestinske snage otpora pojačale su intenzitet svojih raketnih i minobacačkih napada na gradove i sela cionističkog režima kao odgovor na zločine i proširile njegov geografski opseg, i za svoje ciljeve su uzeli grad Tel Aviv i zračnu luku Ben Gurion, kao i okupirani grad Quds. Prema izvorima palestinskog otpora, na okupiranu Palestinu ispaljeno je gotovo 500 raketa, a korištene su i rakete dugog dometa, a operacije otpora kao odgovor na ove cionističke zločine još uvijek traju.

Palestinske snage otpora svojim su projektilnim napadima budile iz sna cioniste, a cionistički režim, koji je uvijek pokušavao prikriti svoju slabost i nesposobnost, posebice u pogledu žrtava i štete, zbog videa kojeg su emitirale društvene mreže bio je prisiljen priznati da je u raketnim napadima Otpora ranjen jedan broj osoba kao i oštećen niz zgrada i tvornica ovog režima.

Cionističke proturječne vijesti o kraju agresije

Danas od podneva iz krugova cionističkog režima dolaze proturječne vijesti, i dok neki krugovi ovog režima izvještavaju o nastojanjima cionističkog režima da započne kontakte kako bi se okončala agresija; neki drugi krugovi ovog režima to odbacuju i kažu da će se cionistička agresija na Gazu nastaviti.

S tim u vezi, Al Jazeera je ove nedjelje prijepodne izvijestila da će lideri cionističkog režima, uz egipatsko posredovanje, pokušati uspostaviti prekid vatre u Gazi od danas poslijepodne. Cionističke novine “Ma’ariv” također su prenijele izjavu čelnika komiteta za vanjske odnose i sigurnost u Parlamentu cionističkog režima (Knesset) koji tvrdi da su ciljevi vojnih operacija ovog režima u Gazi realizovani. U isto vrijeme, glasnogovornik cionističkog režima rekao je cionističkim novinama “Yediot Aharonot” da nećemo zaustaviti napade na Gazu i težimo većim ciljevima.

S druge strane, palestinske grupe otpora već treći dan nastavljaju svoje raketne i minobacačke napade na cionističke gradove i mjesta i paralizirale su život cionistima. Grupe Quds su naglasile da neće stati sve dok krv šehida Gaze ne bude osvećena. Prema nekim izvještajima, upravo je nastavak opsežnih raketnih napada Pokreta otpora prisilio cionistički režim da nakon tri dana zatraži posredovanje kako bi okončao noćnu moru cionističkih doseljenika širom okupirane Palestine. cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista cionista

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime